👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Rostliny pro naše zdraví v kancelářích

Trávíte spoustu svého času v kanceláři nebo máte homeoffice a žádná rostlina poblíž? To je velká škoda. Podle studií za poslední roky bylo jednoznačně prokázáno, že rostliny v interiérech odbourávají škodlivé látky z ovzduší a tím prospívají vašemu zdraví. Čistí vzduch a zvyšují jeho vlhkost, mohou odbourávat podráždění očí i bolest hlavy. Ve správném rozmístění tlumí hluk a v neposlední řadě mají relaxační i estetické účinky.


Jaké jsou hlavní benefity rostlin?


  • některé druhy, zejména ty doporučované pro kancelářské prostředí, čistí vzduch
  • filtrují škodlivé látky z prostředí (z nábytku, ze stěn apod.)
  • mají pozitivní vliv na psychiku člověka a jeho zdraví
  • příznivě ovlivňují vaši kreativitu a tvořivost
  • vytvářejí příjemnější prostředí pro práci a relaxaci v jednom
  • redukují hluk a vytvářejí zvukovou bariéru
  • zvyšují vlhkost vzduchu
  • zvyšují obranyschopnost organismu

 

Škodlivost prostředí

Každý máme doma nějaký kus nábytku, různé druhy podlah, krásné omítky a spoustu uměle vytvořených věcí, které nám mohou vykouzlit krásný interiér. Ale každá z těchto věcí byla vyrobena z různých umělých a často i toxických látek, které ač nevidíme, tak do ovzduší uvolňují postupně, a velmi dlouho poté co byly vyrobeny, látky které škodí našemu zdraví (např. formaldehyd, který najdeme zejména v nábytku, kobercích a v lepidlech).


K závažným i vysoce nebezpečným látkám můžeme zařadit látky jako formaldehyd, benzen, acetaldehyd, radon, ftaláty, toluen, trichlorethylen, tetrachlorethylen, aldrin, olovo, oxid uhelnatý ad. Také neprospívá nijak cigaretový kouř a smog zvenčí, pokud bydlíte v hustě zabydlené čtvrti. K tomu si přičtěte látky, které produkuje člověk (oxid uhličitý) a samotná  elektrotechnika. Častěji se pak v takových místnostech musí větrat. Určitě jste mohli postřehnout, že v některých místnostech pociťujete těžký nebo nepříjemný vzduch, někdy i nepřímý zápach, který nedokážete určit a některé z vás může častěji bolet hlava, můžete mít potíže s dýcháním, pocit únavy, pálí vás často oči nebo se v místnosti zkrátka dlouhodobě necítíte dobře a nedokážete říct přesně proč.


Rostliny které vám pročistí vzduch

NASA provedla v předešlých desetiletích výzkumy a studie kvůli cestování do vesmíru a pro lepší podmínky na vesmírných družících, při kterých zjistila účinnost rostlin vhodných k pěstování v domácích podmínkách. Řada rostlin, a zejména pokojových rostlin, které máme řada z nás doma nebo v kanceláři má prokazatelně schopnost čistit vzduch a odbourávat výše zmíněné škodlivé látky, které nemají příznivý vliv na člověka. Pojďme se podívat na rostliny “čističky vzduchu”, které tuto funkci mají a které i my doporučujeme při osazování kancelářích.

 

 

Foto: Sansevieria laurentii

Sansevieria

Sanseviery aneb tchynin jazyk je jedna z nejvíce doporučovaných rostlin pro čištění vzduchu. Rostlina má krátké kořeny, obvykle se pěstuje v nižších nádobách, a protože je to sukulentní rostlina která vydrží sucha, můžeme ji vystavit i delšímu období bez naší přítomnosti. Řadíme ji mezi velmi odolné rostliny a navíc nepřitahuje skoro žádné škůdce. Obrovskou výhodu ocení spáči, protože tato rostlina je jedna z mála rostlin vhodných do ložnice, kvůli schopnosti produktovat kyslík zejména v noci, na rozdíl od jiných rostlin.

Sansevieria pohlcuje trichloretylen, benzen a xylen.

 

 

Foto: Ficus Lyarata bambino a Ficus pumila

Fíkusy

Fíkusy jsou vlhkomilnější rostliny, které vytvářejí velké keře s malými lístky v případě Fíkusu Benjamin ale doporučované jsou i jiné druhy fíkusů jako Elastica robusta, Ficus Alli, Ficus cyathistipula nebo Ficus pumila. Péče o ně je rovněž přijatelně jednoduchá, a kromě jejich nevýhod snášet chladný průvan v zimním období, je to krásná a vhodná rostlina do kanceláří nebo domů.

Fíkusy odstraňují formaldehyd a díky své elektrostatice pohlcují prach v místnostech.

 

 

Foto: Chamaedorea elegans

Dracaena a jiné palmy

Exotické “palmy” mají v oblibě polostinná místa a teplo. Jsou vhodné do odpočinkových místností, čekáren i společenských prostor. Nemají rády průvan a chlad. Patří mezi oblíbené rostliny a vytvářejí příjemné prostředí a klid. Pod názvem Dracena najdeme mnoho druhů, mezi nejběžnější dostupné řadíme např. Dracaena marginata, Dracaena magenta, Dracaena sanderiana ad. Mezi “palmy” řadíme i rostliny pod názvem Chamaedorea elegans nebo Chamaedorea lutescens, které mají stejný vliv na odbourávání látek.

Tyto rostliny absorbují škodlivé látky formaldehyd, benzen, látky z kouření i oxid uhelnatý. Dokonce mají i příznivý vliv na látky vyzařující z monitorů a počítačů.

 

 

Foto: Spathiphyllum Alana

Lopatkovec

Rostliny, které snáší běžnou pokojovou teplotu i hůř osvětlené stanoviště. Zvlhčují dobře vzduch díky své zásobárně vody a v dobrých podmínkách dosahují úctyhodné výšky.

Lopatkovec pohlcuje alkohol, benzen, aceton, a formaldehyd. Navíc příjemně osvěží vzduch.

 

 

Foto: Chlorophytum (Zelenec)

Zelenec

Rostlina, kterou všichni známe od našich babiček. Je to rychle rostoucí a velmi jednoduše množící rostlina, vhodná do závěsných nádob a vhodná i pro začátečníky. Vyžaduje hodně světla, trochu vlhké prostředí a častější zálivku (vhodná i k hydroponickému pěstování). Tuto rostlinu doporučují i lékaři do domácností, kde se vyskytují alergie nebo plicní onemocnění.

Odbourává oxid uhelnatý, aceton, benzen, formaldehyd a amoniak. Zároveň uvolňuje látky, které umí zlikvidovat až 80 % mikrobů.

 

 

Foto: Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas

Je nenáročný sukulent, který můžeme umístit kamkoliv. Snese i méně světla a jeho zálivka je podobně jako u sanseviery velmi nízká, proto vydrží delší dobu bez naší přítomnosti a přehnané péče. Naopak miluje více sucha, přemokření povede k úhynu rostliny.

Rostlina přispívá k zvlhčení vzduchu v místnostech a je okrasná svými lesklými krásně zelenými listy.

 

 

Rostliny nám pomáhají

Rostlin, které nám pomáhají pro naši psychiku i naše zdraví, je celá řada. Více rostlin, které si můžete pořídit domů nebo na váš stůl, najdete na našem e-shopu zde. Mezi další rostliny, které prospívají, řadíme i rostliny z rodu Epipremnum, Scindapsus, Aspidistra Elatior, Alokázie, Syngonia, Aglaonemy, Filodendrony, Monstery a další. 

 

Foto: Interiéry ve společnosti H&M, které jsme vybavili rostlinami


Máte zájem o vybavení interiérů?

V roce 2022 jsme zařadili do našeho portfolia služeb vybavení interiérů pro firmy a další služby. Máte-li zájem o odbornou konzultaci nebo nabídku na míru, napište nám na info@dejmipokojovku.cz.

 

Autor: Martin Seidl




Co hledáte?

Košík