👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

8 rostlin čistících vzduch

Kvalita vzduchu v našich domácnostech se za posledních 10 let dramaticky zhoršila. Velmi neprodyšně konstruované stavby zapříčiňují menší cirkulaci vzduchu a udržují vevnitř mnoho znečišťujících a škodlivých látek. Příčinou zhoršení jsou také často chyby v topení, větrání, příliš velká vlhkost či klimatizace systémů.

Výfukové plyny, těkavé organické látky a lehké průmyslové chemikálie do vzduchu vylučují mnoho toxických substancí (formaldehyd, toluen, amoniak atd.). Měli bychom mít na paměti, že tyto látky mohou být i karcinogenní. Škodlivé jsou však i plísně, nesprávná ventilace ozonu (často vedlejší produkt kancelářských strojů) nebo nedostatečná filtrace čerstvého vzduchu. Samozřejmě v kuřáckých prostorách je situace ještě  daleko horší. 

V roce 2002 bylo Světovou zdravotnickou organizací oznámeno, že téměř 60 % obyvatel vyspělých států trpí takzvaným Syndromem nezdravých budov (Sick Building Syndrome), známějším pod zkratkou SBS. Symptomy tohoto onemocnění jsou podráždění očí a nosu, vyrážky, zvýšená citlivost kůže nebo také v delším časovém horizontu vznik alergií. 

V dnešním článku jsem vybrala 8 rostlin čistících vzduch, díky kterým by naše dýchání mělo být snazší a zdravější. Čerpala jsem z oficiální studie agentury NASA. Jejich první výzkumy zaměřující se právě na tuto problematiku vyšly již v roce 1989 a později byly rozšiřovány. 

Zde najdete odkaz na studii s názvem Interior Landscape Plants for Indoor Air Pollution Abatement.



1. Lopatkovec (Spathiphyllum)

Lopatkovec si svým krásným a elegantním vzhledem získá každého, navíc i začátečníka potěší, že je zvyklý na nevlídné podmínky. Jako jedna z mála pokojových rostlin je vhodná i pro ty, kteří nemají na  péči o pokojovky mnoho času. Miluje vlhkost, polostín, ale v zimě naopak co nejvíce světla. 

Tato tropická rostlina pochází z Kolumbie, kde může dosahovat šířky a délky jednoho metru. V našich domácích podmínkách jej tvoří keříčky středního vzrůstu. Mezi špičatými listy se objevují květenství ve tvaru toulce (zveličený listen obalující květenství), proto rostlinu najdete i pod názvem toulcovka. Květy na rostlině najdeme od dubna do září, před jejich uschnutím se jejich barva změní na světle zelenou. 

Lopatkovec pohlcuje všechny možné škodlivé látky (benzen, formaldehyd, amoniak, toluen i trichloretylen).  Musíme ale být opatrní, jelikož je toxický, a není tedy vhodný do domácnosti s dětmi nebo domácími mazlíčky. 

Spathiphyllum Alana

Na našem e-shopu najdete i panašovanou variantu: Spathiphyllum Diamond variegata.

2. Tchynin jazyk (Sansevieria)

Tenura neboli tchynin jazyk má mnohem více názvů než jen tyto dva. Tuto pokojovku bychom našli stejně tak pod pojmy jako hadí rostlina, hadí nebo ďáblův jazyk, či meč svatého Jiří. Zřejmě je jí tak přezdíváno kvůli vzhledu jejích špičatých, tvrdých a ostrých listů, nejtypičtěji zeleno-žlutě žíhaných. 

Tato rostlina pochází ze západní Afriky (roste v pásmu od Nigérie až po Kongo). Je opět vhodná pro naprosté začátečníky, jelikož je známá svojí nenáročností, dlouhověkostí, zálibou i pro stinné prostory  a vyžaduje méně časté zalévání (jednou za 2 – 3 týdny). 

Pohlcuje formaldehyd, benzen, trichloretylen i toluen. Bohužel ani ona není vhodná k soužití s dětmi nebo mazlíčky, je silně toxická. 

Sansevieria trifasciata

Na našem e-shopu najdete i další varianty, např. sansevierie cylindrica, Laurentii nebo Masoniana.
 

3. Toulitka (Anthurium)

Toulitky můžeme znát většinou jako řezané květiny s výrazně rudou nebo bílou barvou listenu. Na první pohled dokonce mohou vypadat jako uměle vyrobené z vosku. Nenechme se však zmást, rod anthurií je tvořen přibližně 825 rozmanitými druhy a je největší z celé čeledi áronovitých. 

Původně pochází z vlhkých tropických pralesů Jižní a Střední Ameriky. Na rozdíl od předchozích je toulitka vhodná spíše pro pokročilejší pěstitele, protože je náchylná na napadení škůdci (puklice, třásněnky, červci…). Jedná se o teplomilnou rostlinu, která je velmi citlivá na průvan nebo příliš studenou zálivku. Nejlepší polohou kam ji umístit je východně orientované okno, nesnese přímé slunce. 

Tato pokojovka absorbuje znečišťující látky formaldehyd, toluen, xylen a amoniak. Musíme však být opatrní, jelikož obsahuje látky dráždící sliznice a je toxická, není vhodná k mazlíčkům a dětem. 

Anthurium clarinervium
 

4. Dračinec (Dracaena)

Tyto nepravé palmy jsou elegantní, nenáročné, dlouhověké a hodí se do jakéhokoliv interiéru. Jejich původní vlastí jsou tropické oblasti Afriky a Asie, kvůli vysokému počtu druhů se nacházejí ale i na Kanárských ostrovech. Nejznámějším druhem je Dracaena marginata s dlouhými listy, které se zužují do špičky.  

V domácích podmínkách může tento dračinec růst až do výšky tří metrů, musíme však vědět, jak o něj pečovat. Nesnáší průvan a přímé světlo, jelikož by se mu mohly spálit listy, proto je třeba dbát na jeho správné umístění. Zároveň miluje kvůli své domovině vysokou vlhkost. 

Mimo jiné se můžeme setkat i s druhy Dracaena fragrans nebo deremensis. Dračinec je tedy vhodný i pro pěstitele začátečníky. Navíc jako bonus pohlcuje benzen, formaldehyd a trichloretylen, bohužel je toxický. 

Na našem e-shopu najdete i další variantu Dracaena marginata Colorama.

5. Aglaonema

Agalonema neboli také „spící panna“ je vytrvalá bylina z rodu áronovitých obvykle se skvrnitými listy (nejčastěji bílo-zelenými nebo červeno-zelenými). Má drobné květy a jejím plodem jsou bobule. Tyto pokojovky jsou pěstovány v tropech nebo subtropech, ale nejčastěji jsou využity jako skleníkové okrasné rostliny v botanických zahradách. 

S květy se u této pokojové rostliny setkáme pouze v létě a jejich barva je bílá nebo žlutá. Rostlinka je sice vhodná pro začátečníky, ale nesmíme ji zapomínat rosit, protože miluje vlhké prostředí. Jako například lopatkovce nebo filodendrony si libuje v polostínu, nemá ráda přímé světlo, jelikož při nadmíře světla ji mohou napadat škůdci svilušky. Stejně jako předešlé pokojovky nemá ráda průvan. 

Ze vzduchu nás zbavuje benzenu a formaldehydu, její listy však obsahují kyselinu šťavelovou, a proto je toxická pro psy, kočky a děti při případném okousání. 

Aglaonema Maria

Na našem e-shopu najdete i další, barevné varianty, např. Aglaonema Pincut nebo Prestige.
 

6. Aloe vera

Myslím, že tuto rostlinu ani není třeba zdlouhavě představovat. Díky jejím blahodárným účinkům a široké škále způsobů využití se stala velmi rozšířenou. Je rostlinou léčivou, hojivou i okrasnou. Čistý gel z aloe vera je netoxický a je vhodný pro aplikaci na spáleniny, odřeniny a drobná poranění.  

Přesný původ této pokojovky není známý, ale vzhledem k rozsáhlým výzkumům se jako její domovina  udává Arabský poloostrov. Aloe vera je známá svými dlouhými špičatými listy s ozubenými hranami. Protože se jedná o sukulent, problémem při péči o něj bývá přelití. Doporučuje se zalévat jedenkrát za 3 – 4 týdny. Vhodné je aloe umístit na světlé místo, potřebuje 8 – 10 hodin světla denně. 

Ze vzduchu aloe vera bere „pouze“ benzen a formaldehyd. Přestože jsem již zmiňovala její blahodárné účinky, k mazlíčkům ani dětem se nehodí, protože po jejím požití mohou mít zažívací problémy. 

Aloe Vera

7. Fíkus (Ficus)

Fíkus známý také jako fíkovník je oblíbenou pokojovou dřevinou možná i proto, že se dá pěstovat jako bonsaj – nenechme se však zmást, některé druhy v jeho domovině dorůstají do výšky 30 m, v našich podmínkách dosahují až 200 cm. Nejrozšířenějším druhem je fíkus pryžodárný (ficus elastica) a etymologickým rozborem českého pojmenování můžeme dojít k tomu, že z fíkovníků se vyrábí guma (pryž). 

Pochází z tropických oblastí jižní a jihovýchodní Asie. Péče o něj není nikterak náročná, protože nevyžaduje být přímo u okna. Dařit se mu bude dobře i ve vytopených bytech, jelikož díky svým kožovitým listům snese i vyšší teplotu, nevadí mu ani suchý vzduch. 

Zaléváme málo, stejně jako aloe, při vhodných podmínkách netrpí chorobami ani škůdci. V interiéru nám poslouží jako přírodní čistička vzduchu, pro mazlíčky a děti je škodlivý.

Na našem e-shopu najdete i další varianty, např. Ficus Lyrata, elastica Robusta nebo panašovaný Ficus elastica Tineke.

8. Filodendron (Philodendron)

Tato robustní vytrvalá bylina má na rozdíl od ostatních již zmíněných zajímavý způsob života. V tropické Americe se totiž běžně vyskytuje v korunách stromů, na skalách nebo v bažinách. Stejně jako u nás se ale využívá pro potěšení oka. Rod zahrnuje asi 500 druhů. 

Zajímavostí ze života filodendronů je teplota dosažená při opylování – vědci naměřili neuvěřitelných 43 °C. V našich podmínkách jakožto pokojovky jsou některé vhodné k pěstování pro začátečníky, některé pro pokročilé, záleží na konkrétním druhu. Obecně bychom však mohli říct, že milují vlhkost a polostín. 

Filodendrony ze vzduchu absorbují karcinogenní formaldehyd a jsou toxické kvůli obsahu kyseliny šťavelové. Proto se nedoporučují do domácností s mazlíčky a dětmi. 

Philodendron scandens Brasil

Na našem e-shopu najdete i další varianty, např. Philodendron Tortum, Squamiferum nebo sametový Micans.

Doufám, že Vás tento článek zaujal a podařilo se v něm nastínit problematiku SBS, kterou si dle mého názoru spousta lidí ani neuvědomuje. Myslím, že je v zájmu zdraví každého z nás pořídit si nějakou tu pokojovou rostlinu domů, ale třeba i do kanceláře - potěší nejenom oko, ale také zlepší kvalitu vzduchu. 

Kristýna Kratochvilová 

Co hledáte?

Košík