👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Fíkusy

Seznamte se - fíkusy!

V rostlinné říši jsou fíkusy velmi početnou rodinou čítající na tisíc různých druhů, v té pokojové zase velmi oblíbenými členy interiéru domácností nebo kanceláří a obchodních center. Fíkusy nebo také fíkovníky, kterým se také říká "gumovníky" jsou okrasné především svými listy a mohou se dorůstat od malých keřů po velké a majestátní stromy. Tyto dřeviny jsou však oblíbené zejména svou nenáročností na péči, rychlým růstem a díky mnoha dalším benefitům - například jsou přírodními čističi ovzduší! 

 


Trocha fíkovníkové historie…

Fíkovníky své jméno pravděpodobně získaly díky svým sladkým baňkovitým plodům - fíkům, které obsahují například vitamíny A a C. U fíků byly potvrzeny příznivé účinky podporující snižování vysokého krevního tlaku, na druhou stranu jejich míza může podráždit oči a u některých jedinců mohou plody vyvolat alergické reakce.

Tyto rostliny pocházejí nejčastěji z oblastí Asie a středomoří, kde se staly součástí tamější víry. Existuje druh tzv. ficus religiosa (fíkus posvátný), který je posvátný mezi věřícími hinduismu, buddhismu i džinismu. V rámci buddhismu pod fikusem religiosa dosáhl duchovního osvícení nejslavnější buddhistický učitel - Gautama Buddha. Možná i proto mniši stále chodí pod tyto stromy meditovat.

 

 

a latexu!

Možná jste to nevěděli, ale fíkovníky patří mezi rostliny produkující hutnou bílou tekutinu - latex. Tato tekutina se využívá ke tvorbě gumy a přírodní pryže. Není divu, že ty nejrozsáhlejší plantáže bychom nalezli právě v domovině fíkovníků - v Asii. 

Při styku s kůží může dojít k podráždění, podobně může tato tekutina podráždit zažívací systém, pokud dojde k jejímu pozření. Z toho důvodu je vhodné dávat pozor na malé děti a zvířata, pokud se v domácnosti vyskytuje také fíkovník!

  • Zajímavost: právě kvůli produkci latexu mohou fíkusy někdy špatně kořenit. Stát se to může proto, že latex zachne a nové kořínky mají pak problém se skrz něj dostat ven. Z různých zdrojů pak můžete vyčíst, že se tomu dá jednoduše zabránit - stačí řízek na dvě hodiny ponořit do teplé / vlažné vody, která zajistí, že latex odteče a řízek se tak “neucpe”.

 

 

Foto: Nejčastějším prohřeškem fíkusů bývá opadání a zasychání listů. Většinou vlivem výraznější podmínek v bytě, stěhování nebo průvan.

 

(Ne)náročná péče - co to znamená?!

Pokud jste se s fíkusy již seznámili, možná jste taky získali zkušenosti, že i když se říká, že jsou fíkusy nenáročné, opak je někdy pravdou. Je tedy fíkus vhodný k začátečníkům? Pravda je taková, že fíkusy jsou opravdu nenáročné a moc toho ke spokojenosti nepotřebují. “Moc toho nepotřebují” však znamená, že to málo je třeba jim dopřát opravdu svědomitě. V čem je tedy ten nejčastější problém? V zálivce!

 

Zálivka

Jako většina rostlin ani fíkusy nepřežijí bez vody, ale nebude se jim dařit, když jí bude hodně - trochu matoucí, že? Zkrátka, čím víc mají listů, tím víc potřebují vody. Čím světlejší stanoviště, tím více vody. Pokud zrovna rychle rostou, potřebují vodu. ALE to neznamená, že je budeme udržovat neustále mokré - to pak fíkus uhnije, shodí listy nebo na nich naskáčou fleky. Nejjednodušší je u fíkusu vždycky počkat, až vrchní část substrátu vyschne - rozhodně se lépe zachraňuje rostlina suchá než hnijící. Zálivka by měla vždy mít alespoň pokojovou teplotu - při studené zálivce mohou taktéž některé druhy shodit listy.

 

Světlo

Jedná se o vděčné společníky, kterým prospívá jak přímé tak i rozptýlené světlo. V letním období tak můžete tyto rostliny letnit a vystrčit je ven, avšak ostré sluníčko může jejich listy popálit. 

Pozor na průvan: jestli je něco, co fíkusy opravdu nemají rády (kromě nesprávné zálivky) - tak je to průvan! Poznali byste to rychle, protože na změnu teploty reagují fíkusy tím, že shodí listy. 

 

Substrát

Fíkusy jsou na substrát nenáročné. Postačí jim běžný substrát pro pokojové rostliny nebo palmy. Naopak není vhodné zvažovat příliš písčitý substrát, jílovitý substrát, který vůbec nedýchá a samotnou rašelinu, která je sice pro fíkusy vhodným zázemím, ale poměrně rychle vysychá a hůře přijímá pak vodu. Vhodným řešením je umístit pod rostlinu drenáž z keramzitu a namíchat si běžný substrát s perlitem nebo přimíchat i menší množství piniové kůry či kokosových lupínků a docílit vzdušnějšího substrátu. Protože fíkusy nemusí ani dlouhodobé přemokření, drenáž vám poskytne dostatečný odtok vody a provzdušnění půdy zase rovnoměrné vysychání.

 


Jedna velká rodina aneb tisíc odstínů fíkusů.

Jak už jsme zmínili, fíkusů je opravdu mnoho - dorůstají se různých velikostí, mají různě veliké, tvarované a zbarvené listy, plazí se nebo tvoří husté koruny… opravdu je z čeho vybírat! Proto i my jsme v tomto článku vybrali ty nejznámější a nejrozšířenější druhy, které blíže představíme. Avšak nejedná se o vyčerpávající výčet a rozhodně můžete narazit na jiné a další členy této rozmanité rostlinné rodinky!

Snad nejznámějšími pokojovkami (a to nejen mezi fíkusy) jsou elastica, lyrata nebo různé druhy benjaminů. Buď je máte doma nebo jste o ně s jistotou zavadili v obchodě nebo kanceláři - a nebo u někoho na návštěvě! 

 

 

 

Foto: Fíkusy s velkými listy, zejména typu "elastica"  se vyplatí kromě samotného rosení občas přejet vlhkým hadříkem nebo vlhčenými ubrousky proti prachu.

 

Ficus Elastica

Je to jedna z nejstarších stálic domácích džunglí, jelikož se v Evropě pěstuje už přes 200 let. Na elasticu můžete narazit i pod názvy fíkovník pryžodárný nebo jednoduše jako gumovník. Gumovník se mu přezdívá proto, že obsahuje bílou tekutinu - latex, ze které se vyrábí guma. Latex sice sám o sobě nebezpečný není, ale může podráždit pokožku a způsobit nevolnost. Elasticy jsou okrasné svými velkými kožovitými listy, které mohou mít různé zbarvení. V péči jsou spíše nenáročné, je třeba však dávat pozor na správnou zálivku.

Mezi oblíbené elastiky patří klasický zelený ficus elastica robusta, panašovaný ficus tineke, až do černa zbarvený Abidjan (nebo Burgundy) nebo méně se vyskytující, ale za to s nádhernými žíhánými listy - ficus Shivereana.

 

 

Foto: Velký Ficus Lyrata s velkými lyrovitými listy, které vypadají už z dálky skvostně.

 

Ficus Lyrata

Další velmi oblíbená pokojovka s tzv. lyrovitými listy ve tvaru houslí se zvlněnými okraji. Dorůstá se velkých rozměrů s krásně bohatou korunou, existuje však i zakrslá forma ideální svou menší velikostí do domácností - tzv. Ficus lyrata Bambino. Oba zmíněné fíkusy jsou sice o něco náročnější na péči než elasticy, ale zvýšenou péči vynahradí svým nevšedním vzhledem.

 

Ficus Benjamina

Snad ten nejtypičtější fikus, který bychom našli snad u každé babičky nebo maminky v domácnosti - menší či větší keřík s drobnými lesklými listy a zajímavě pokroucenými větvičkami. Ano, to je on! A opět nezůstáváme jen u celozelených odrůd, i benjaminů je spousta druhů, najdeme například druhy s bílým nebo se žlutým panašováním. Benjaminci jsou trochu větší citlivky než elasticy a mohou při nedostatečné péči shodit listy. Jakmile si však zvyknou, dělají dlouholetou parádu!

Přece nám to nakonec nedá a musíme alespoň představit ještě pár dalších zástupců z této různorodé rodinky. Netradičním a zajímavým vzhledem listů se bezpochyby pyšní fíkus triangularis, jehož drobné listy připomínají trojúhelník nebo také srdíčka. Opět existuje v zelené nebo panašované variantě.

 

Ještě představíme fíkus, kterého byste na první pohled do této rodiny nezařadili - fíkus pumila a jeho panašovaný bráška White sunny. Nevypadá totiž jako předchozí keře a stromy, protože se jedná o plazivou variantu - kterou opět najdeme v zelené i panašované podobě. Alespoň tak dokazuje onu různorodost fíkusů - prostě živý důkaz místo slibů!

 

Foto: Ficus microcarpa Ginseng pěstování a stříhaná jako bonsaj.

 


A to není vše, je libo bonsaj?

Fíkovníky patří také mezi časté bonsaje, především pak dříve představení benjamínci - vhodné jsou však všechny zmíněné druhy. Fíkusy se dají obecně dobře tvarovat (pomocí zaštipování a drátů), poměrně rychle jim sílí kmínky a to z nich dělá adepty na bonsaje. 

Je třeba však zmínit, že jako bonsaj jsou poměrně náročnějšími na péči, pořád však platí, že je třeba dávat pozor hlavně na zálivku (zalévat vždycky po proschnutí) a průvan i teplotu vody (nejlépe odstátá zálivka pokojové teploty). Při nevhodné péči opět mohou fíkusy shazovat listy, ovšem mají tendence znovu obrůstat - proto buďte trpěliví a nezanevřete na ně.

 

“Já osobně fíkusy miluju! Mám doma několik druhů, ale mým nejoblíbenějším je naprosto překrásná Shivereana. Ze začátku jsme si na sebe museli vždycky zvyknout, ale teď už mi dělají jen radost. Fíkusy očividně prostě potřebují trochu trpělivosti, tak to s nimi nevzdávejte!”

 

Foto: Ficus Shivereana.

 

I fíkusy mají své nevšední druhy

Mezi fíkusy také najdeme spoustu panašovaných odrůd i pokojovek. Mezi jednu z nejúchvatnějších svým zbarvením je Ficus elastica Shivereana se svým skvrnitým zbarvením, kterému se také říká "mojito". 

Mezi velmi nedostupné a vzácnější druhy patří i panašovaný Ficus lyrata variegata se svými velkými lyrovitými listy.

 

Autor: Mgr. Jana Beránková

Co hledáte?

Košík