👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Známé i neznámé Syngonium

Syngonium je rod áronovitých popínavých rostlin (aroidů) pocházejících z tropických deštných pralesů. Vyskytují se nejvíce ve Střední a Jižní Americe, jižním Mexiku a v západní Indii. Ve své domovině dorůstají výšky až 20 metrů a jde o dřevnatou liánu, která se plazí po stromech. V našich domácích podmínkách takových rozměrů obvykle nikdy nedoroste, nicméně při správné péči doroste určitě obdivuhodných rozměrů a odvděčí se krásnými probarvenými i většími listy.

Syngonium zahrnuje více než 150 druhů a zajímavostí u této rostliny je, že se stále rozšiřuje. Patří mezi rozsáhlé pokojové rostliny mnoha barev a tvarů. V našich končinách jde celkem o nepolíbenou pokojovku. V obchodech obvykle najdete jen několik málo častých druhů, které i rychle rostou, avšak jejich rozsah je daleko větší a řadu druhů řadíme mezi raritní druhy, protože ještě nejsou rozšířené. Syngoniím se také říká šípková rostlina nebo šípková réva. Takové pojmenování si získala hlavně díky svým listům, které jsou často ve tvaru šípu nebo srdce.

Obsahují kyselinu šťavelovou, dejte si tedy pozor, pokud máte doma domácí mazlíčky nebo děti, je jedovatá. Při požití způsobují silnou bolest v ústech a silně dráždí sliznici. Po požití této rostliny u zvířat nebo malých dětí raději konzultujte s lékařem, mohlo by dojít k velmi silné alergické rekci.

Na rozdíl od jiných aroidů jako jsou philodedrony nebo monstery jsou syngonia drobnějšího vzrůstu co se týká jejich mohutnosti a velikosti listů, proto jsou i vhodným adeptem pro ty, co chtějí mít doma super rostlinu, ale nemají tolik prostoru. Pojďme se podívat na to, jak o syngonia pečovat a čím jsou zajímavá!

 

Foto: Syngonium White butterfly pěstované pouze ve vodě ve váze.

 

Oblíbená, ale nepolíbená?

Syngonia mají jisto jistě řadu svých obdivovatelů po celém světě, přesvědčit vás mohou i tržiště na sociálních sítích, kde se s nimi hojně obchoduje a spoustu pěstitelů se předhání o to, kterou raritku někde vykoupí. Pravdou však je, že mezi nejoblíbenější pokojovky nepatří. Proč tomu tak je? Na to není jistá odpověď, na vině je zřejmě to, že ač mají syngonia mnoho druhů a jsou hojně rozšířená po celém světě, nejsou často k vidění v obchodech a velký počet druhů je mezi jinými druhy rostlin vcelku nenápadný. U našich babiček jste si možná mohli všimnout zřejmě nejrozšířenějšího druhu Syngonium podophyllum White Butterfly nebo Syngonium podophyllum Angustatum, které bylo v ČR nejrozšířenějším druhem v minulých desetiletích. Dnes už máme nabídku daleko širší a je možné sehnat téměř jakýkoliv druh, ač spoustu z nich ještě stále v zahraničí.

 

Péče o syngonium

Péče o většinu syngonií, kromě několika málo druhů, které mají obvykle i výrazné panašování je péče velmi snadná a je to vhodná rostlina pro úplné začátečníky i hydroponické milovníky. Stačí dodržet jen několik málo věcí.

 

Foto: Syngonium mojito má velmi pestrobarevné listy

 

Světelné podmínky

Díky své domovině pod korunami stromů je to rostlina, které ke svému zdraví sluneční paprsky neprospívají. Většinou je nejšťastnější na středním rozptýleném světle a nebo velmi jasném rozptýleném světle, ale bez přímého slunce. Příliš světla škodí. Pokud má syngonium světla příliš mohou se začít objevovat na listech defekty a rostlina se bude tvářit smutná. V případě slunečních paprsků by rostlina mohla ve velmi krátkém čase zahynout, protože sluneční paprsky vypálí v listech nevzhledné skvrny, substrát vám rychleji vyschne a pokud zapomenete, rostlina navíc ještě zvadne. Listy mohou navíc pod náporem slunce začít prosychat a to u těchto pokojovek není hezká podívaná. 

Syngoniím dopřejte ideálně severní stranu co nejblíže k oknu, případně východní stranu. Pokud máte byt na jižní a jihozápadní stranu, kde vám bude slunce svítit do oken téměř celý den, dejte své syngonium raději dál od okna mimo sluneční paprsky, ale tak, abyste dopřáli co nejvíce rozptýleného světla. Syngonia velmi dobře reagují na světelné podmínky a pokud mají světla málo, poznáte to podle bledých a nevybarvených listů. Zdravé syngonium poznáte podle výrazných barev. U syngoniích platí pravidlo, že čím světlejší druhy, tím více světla, u syngonií s tmavšími odstíny postačí méně světla ba dokonce polostín. Takové Syngonium Neon robusta "pink" se vám dokonce na přímé slunečním světle odvděčí nádhernou barvou, kterou by ve stínu získala jen těžko.

 

Zálivka a prostředí

Syngonia milují vysokou vzdušnou vlhkost. Nejedná se o suchomilné rostliny, i když i v takových podmínkách se vám je bude dařit pěstovat dobře. Abyste rostlině dopřáli maximální komfort, doporučujeme přikoupit do bytu zvlhčovač vzduchu, umístit doma na takové místo, kde není příliš sucho a pokud jste blázen do pěstování, tak syngonia jsou v TOP místech pro pěstování v hydroponii. Pokud nechcete mít doma hi-tech pro své pokojovky, syngonia vás budou milovat za časté rosení listů.

 

Substrát

Syngoniím uděláte dobře s provzdušněným substrátem, ve kterém se nebude držet příliš voda. Rostlina neprospívá ve stojatých vodách. Můžete např. použít běžný substrát s perlitem a dodržovat mírnou, ale častější zálivku a před další zálivkou nechat substrát mírně proschnout. Můžete použít substrát pro aroidy, který je nejvhodnější alternativou, nebo si můžete namíchat substrát sami. Důležité je, aby rostlina nebyla v zemité půdě, která příliš zadržuje vodu a měla dostatečný odtok. Na dno květináče určitě přidejte drenáž z keramzitu.

 

Malý tip pro pěstování. 💡 Rostlinu zasaďte do vhodného substrátu, na dno přidejte drenáž z keramzitu. Květník přidejte do většího obalu než je květník a na dno přidejte cca 5-7cm vysokou drenáž z keramzitu tak, abyste mohli dno obalu zalít vodou. Tím vytvoříte spodní vlhkost a rostlina bude táhnout své kořeny směrem dolů. Nebudete tak muset rostlinu zalévat ze shora, ale naopak zespoda.

Martin

 

Hydroponie

Špička ledovce, do které se moc lidí nepouští, ale je to velká škoda. Víte co je hydroponie? Ve zkratce se jedná o pěstování rostlin pomocí vody bez substrátu. Pro hydroponii se využívají speciální zeolitové substráty, např. Managreen, můžete využít i samotný perlit, samotný keramzitrašeliník, Seramis a další. Můžete dokonce použít samotnou vodu úplně bez substrátů. Pointa spočívá v tom, že rostlina má čistý kořenový systém, který se živí z vlhkosti vzduchu, která je v uzavřené nádobě nebo přímo z vody. Pokud použijete např. rašeliník nebo Managreen substrát tak si kořenový systém bude brát veškeré živiny z prvků, které nasají tyto vysoce porézní materiály do sebe a kořeny pak "cucají" z nich. Více o hydroponii budeme psát v dalším článku, který si jistě nenechte ujít. 

 

Foto: Syngonium Pixie po očištění kořenu a převodu do hydroponie

 

Chcete si zkusit hydroponické pěstování? Pro začátečníky doporučujeme nejdříve zvolit správnou rostlinu a využít řízky, které v samotné vodě pustí kořínky a nechte rostlinu růst pouze ve vodě. Přechod rostliny ze substrátu do vody vyžadujte svůj čas a rostlina může zahynout.

 

TIP na zakořeňování 💡  Nejlepší volbou při přechodu do hydroponie je, pokud vám to pokojovka umožňuje, odstřihnout z rostliny řízky se vzdušnými kořínky. Pokud rostlina vzdušné kořínky nemá, počkejte si, až se vytvoří. Bez vzdušného kořínku vám stonek zakoření velmi špatně nebo vůbec. Pořiďte si rašeliník, a řízky dejte do něho. Ideálně do skleněné nebo jiné průhledné nádoby a rašeliník udržujte stále vlhký. Rostlina v poměrně krátkém čase pustí kořenový systém. Pokud uděláte vše správně, v rašeliníku lze rostlinu pěstovat za určitých podmínek i dlouhodobě nebo ji můžete poté přesunout do trvalejší nádoby s hydroponickým substrátem či jen ve vodě. Nezapomeňte hnoijit.

Martin

 

Více o rašeliníku jsme psali v předchozím článku.

 

Přesazování a množení

Syngonia jsou pro přesazování i množení nenáročná. 

Rostlina je vhodná k přesazování tehdy, pokud lezou kořeny z květináče ven a celý bal je zaplněný kořeny. Syngonia tak stačí přesazovat cca jednou za 2 roky vždy do trochu většího květináče. Pokud se vám zdá, že rostlina strádá, ujistěte se, zda máte správný substrát. Pokud je nevhodný, zvažte přesazení do kvalitnějšího substrátu.

Množení Syngonií nebylo nikdy jednodušší. U starších rostlin se vytváří u kořene rostliny mladé výhonky, které se postupně oddělují od rostliny, lze tedy po čase odštěpit mladé výhonky, které celkem brzy začnou růst. Jednodušší alternativou je rostlinu po čase zkrátit řízkem a to tak, že ustřihnete větvičku ideálně s jedním listem a částí stonku, který musí obsahovat vzdušný kořen. Ten umístěte do rašeliníku nebo do vody tak, aby byl ponořený vzdušný kořen, který po čase pustí kořen. U syngonií trvá cca 1- 4 týdny v závislosti na velikosti rostliny, než pustí další listy, z které vzniká další větvička.

 

Choroby a škůdci

Syngonia jsou velmi náchylná na svilušky a třásněnky, o kterých jsme psali v předchozím článku. Na tyto malé potvory si dejte velký pozor, protože dokáží rostlinu zabít a bohužel jsou prvním okem téměř neviditelné, hlavně v počátečních stádiích, kdy nejsou ještě tak velké. Pokud máte rostlinu na vhodném místě, zálivku dodržujete a nedošlo ke sluneční úpalu a přesto se vám zdá, že rostlina chřadne nebo ji žloutnou listy, pečlivě ji zkontrolujte, často mohou být na vinně právě tito 2 paraziti, kteří se živí rostlinou a vysávají ji. Na tyto škůdce je nejúčinnější např. Vertimec pro svilušky a Careo Substral na třásněnky.

 

Foto: Syngonium Pink splash Allusion patří mezi raritnější druhy s růžovými flíčky

 

Syngonia

Jak jsme zmínili na začátku, syngonií je mnoho, pojďme se podívat na ty nejčastější druhy a pár raritních druhů, které lze u nás sehnat. Mezi nejrozšířenější a nejrychleji rostoucí syngonia patří bezpochyby Syngonium podophyllum White Butterfly, Syngonium Pixie, které je spíš kompaktnějšího vzrůstu s menšími listy a také Syngonium Neon robusta "pink", které potěší růžovými listy. Některá syngonia mají odlišný tvar listů ve tvaru trojlistů a rostou daleko pomaleji, mezi ně patří např. Syngonium podophyllum Angustatum, Syngonium Pink Splash, které se rovněž řadí mezi raritní druhy nebo Syngonium Trileaf Wonder. Velmi zajímavou variantou je Syngonium Wendlandii, které má velmi tmavé listy s bílým žíháním uprostřed a její listy jsou sametové. Pro obdivovatele tmavších listů potěší varianty jako Syngonium Dark Maria, Syngonium Berry nebo Syngonium Red Arrow

Mezi syngonii jsou desítky raritních druhů, které jsou velmi špatně k sehnání a mají zajímavé skladby barev. Mezi ty dostupnější patří již zmíněný Pink Splash, Syngonium Albo varietaga s bílým panašováním, Syngonium Aurea variegata se žlutým panašováním, Syngonium Frosted heart "Ice frost" které má na rozdíl od ostatních zcela jiné, spíše oválné listy. Ale řady jsou mnohem delší, např. Syngonium Pink spash allusion (foto), Syngonium Mojito, Syngonium Chiapense variegata, Syngonium pink Splash tricolor, Syngonium Batik, Syngonium Confetti a Milk Confetti ad.

 

Zajímavost listů

Syngonia jsou zajímavá svým růstem, v mládí jde o rostliny, které nepotřebují oporu, ale čím větší jsou tím více ji potřebují. Nejlepší volbou pro takové pěstování je rašeliníková tyč, příp. kokosová tyč, kterou ale příliš nedoporučujeme, protože špatně váže vlhkost. Syngonia ve stáří mění tvar listů, proto je zajímavé sledovat růst této rostliny od začátku až po vrchol - každý list bude nepatrně jiný. A čím starší, tím větší. 

Příjemné pěstování a ať se daří a pokud máte jakýkoliv dotaz, neváhejte se zeptat do komentářů, rádi vám s pěstováním syngoniíí poradíme.

 

Autor: Martin Seidl

 

 

Co hledáte?

Košík