👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Philodendrony, miláčci nejen sběratelů

 

Philodendrony (někdy se také setkáte s českým označením filodendron) je velmi početná skupina rostlin, která zahrnuje nejrozmanitější keříčkovité i popínavé druhy. Jejich trochu krkolomný název je odvozen z řeckého slova phileo = milovat a dendron = strom a dostaly ho díky tomu, že popínavé druhy se svými vzdušnými kořeny doslova objímají své hostitelské stromy. Pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, kde rostou jako epifyty a poloepifyty na stromech, i v nižších patrech deštného pralesa, na skalách i v bažinách.


Řadí se do čeledi áronovitých rostlin (aroidy), takže kromě toho, že vás po několika letech dobré péče může potěšit toulcovitým květem (podobně jako lopatkovec), je jedovatý! Tyto rostliny totiž ve svých pletivech obsahují krystaly šťavelanu vápenatého, který po požití způsobí podráždění sliznic dutiny ústní a trávicího traktu. Když ho ale umístíte na bezpečné místo, kde na něj nedosáhnou děti ani domácí mazlíčci, určitě to nebude problém.


Philodendrony, co se péče týká, patří mezi jedny z jednodušších rostlin. Pokud dodržíte několik zásad, které si níže popíšeme, budou vám růst doslova před očima. Většina druhů totiž roste opravdu rychle, dokáží tak zvednout sebevědomí i začínajícím pěstitelům.


Který dřív vybrat?

Už jsme zmiňovali, že druhů philodendronů je opravdu nepřeberné množství. Často si je proto zamilují především sběratelé pokojových rostlin, kteří svoji sbírku obohacují o ty nejrůznější raritní druhy. Můžete si domů pořídit dokonce jenom philodendrony, přesto mohou všechny vypadat velmi odlišně a různorodě. Kvůli jejich rozmanitosti se zde zaměříme proto jen na výběr některých odrůd a na všechny, které jsou k dostání u nás na e-shopu, se podívejte zde

 

 Foto: Popínavý Philodendron scandens Brasil je pozoruhodný svou barevností

 

Popínavé philodendrony

Popínavých philodendronů je určitě více než keříčkových typů a minimálně v našich podmínkách jsou jako pokojovky oblíbenější. Jak už sám název napovídá, rádi se po něčem popínají. Když jim dáte jako oporu kokosovou tyč

nebo ještě lépe rašeliníkovou tyč, jejich vzdušné kořeny prokoření dovnitř a rostlině se bude skvěle dařit. Naši rašeliníkovou tyč si můžete upravit na míru, a tyč tak doslova poroste s vaší rostlinou.

Nemusíte mu nutně dávat oporu, stačí ho i nechat jen tak viset z police nebo v závěsném květináči. Jeho listy ale tak nedostanou možnost dorůstat velkých rozměrů a celkové přírustky budou zřejmě trochu menší než oproti růstu na opoře.

Asi nejznámějším a nejrozšířenějším druhem je Philodendron scandens, který zaujme především svými srdčitými listy (někdy se mu také přezdívá srdíčko). Mladé listy mají nádech lehce do bronzova. Philodendron scandens micans je velmi podobným druhem, který má ale oproti výše zmíněnému sametově hebké listy tmavějšího odstínu. Nádherný neonově zelený je Philodendron scandens Lemon Lime, který určitě vynikne v každém interiéru. Dalším krasavcem je i Philodendron scandens Brasil, který svými lesklými zelenými listy a neonově žlutým pruhem uprostřed připomíná brazilskou vlajku. 


Philouše, jak jim láskyplně přezdívám, jsou jedny z mých nejoblíbenějších pokojovek. Philodendron scandens Brasil vede snad nad všemi. Každý jeden lísteček je originál, nové listy rychle přibývají a vždy se tak nádherně vybarví! Mohla bych se na něj dívat místo televize...

- Bětka

 

Foto: Philodendron Birkin vám do výšky příliš neporoste, ale vytvoří vám kompaktní podívanou.

 

Keříčkovité odrůdy

Krásným zástupcem, který patří do této skupiny je velmi oblíbený Philodendron birkin. Jeho nádherné lesklé listy s bílo-zelenými liniemi upoutají všechny pohledy. Nenáročný druh Shangri La roste do obrovských rozměrů a zaujme především dlouhými řapíky se střapatými listy. Zajímavé a velmi dlouhé pilovité listy má odrůda Philodendron Narrow.

 

Foto: Mezi sběratelské kousky vzácných rostlin patří Philodendron Burle Marx Variegata. Panašovaná odrůda s bílo-žlutými skvrnami. Její neméně úchvatným bratrem je Philodendron Burle Marx.

 

Raritní odrůdy

Philodendron melanochrysum je svými sametovými listy podobný P. scandens, má ale tmavě zelené až zeleno černé listy se světle zelenou žilnatinou. Philodendron White Knight je krásným sběratelským kouskem. Má zelené listy s bílým panašováním a zajímavě barevný stonek, na kterém se střídá purpurová barva s bílou. Philodendron Gloriosum má nádherné obrovské sametové listy ve tvaru srdce. Je to pomalu rostoucí odrůda, která však časovou náročnost svého růstu dorovnává právě svými dokonalými listy, na které se vyplatí si počkat. Překrásnou odrůdou je také Philodendron Painted Lady. Zaujme svými panašovanými listy, opravdu jako malovaná dáma dle svého anglického názvu. Nejmladší listy mají nádech dožluta, postupem času získávají tmavší zelenou barvu. Jejich řapíky jsou růžovo-hnědé, a celkově tak rostlina hraje mnoha barvami, radost pohledět!  Philodendron verrucosum má sametově hladké tmavě zelené listy se světle zelenou až nažloutlou žilnatinou. Zadní strana listů je červená až fialová a řapíky starších listů mají chloupky. Je to opravdu zajímavá majestátní rostlina, nesmí chybět v žádné sbírce milovníků philodendronů. 

 

Foto: Většina rostlin tohoto druhu vám poděkuje za vlhkou oporu, na kterou můžete použít rašeliníkovou tyč nebo kokosovou tyč. Vzdušné kořeny tak rovnoměrně sají živiny i ze vzdušných kořenů a rostlina má časem větší listy.

 

Jak o ně pečovat?

Philodendrony obecně jsou poměrně nenáročné rostliny, kterým se bude dařit ve většině podmínek. Díky tomu jsou velmi vhodné i pro začátečníky! Většina druhů roste velmi rychle, obzvlášť na jaře i v létě, ale z vlastních zkušeností máme ověřeno, že dokáží růst po celý rok. Za rok mohou až zdvojnásobit počet listů! Počítejte s tím, abyste vybrali vhodné umístění, když si domů přinesete mladou rostlinku. Po několika letech pěstování v domácnosti mohou být kvůli intenzivnímu růstu poněkud neupravené a vytáhlé. Není tedy nic jednoduššího, než rostlinu omladit. Jak na to si popíšeme níže.


Světelné podmínky

Nejlépe se jim daří při dostatku rozptýleného světla. Jenom si dávejte pozor na přímé odpolední slunce, mohlo by jim popálit listy. Několik hodin ranního přímého světla ale určitě vadit nebude. Snášejí i stinná místa, jen počítejte s tím, že růst nebude tak razantní a barevné druhy nebudou tak výrazně vybarvené. 

 

Foto: Philodendron s velkými listy jednou za čas kromě rosení můžete lehce vyčistit vlhkým hadříkem.

 

Zálivka a prostředí

Teplota by neměla klesat pod 12 °C, v létě klidně 20 - 25 °C, ale musíte jim zajistit vysokou vzdušnou vlhkost. Vzhledem k tomu, že pocházejí z deštných pralesů, nebudou prosperovat v suchém ovzduší. Několikrát do týdne je můžete rosit rozprašovačem, určitě jim bude dobře i v blízkosti zvlhčovače vzduchu. Nebo rostlinu postavte na podmisku s kamínky, které zalijete vodou – ale pozor, aby se vody nedotýkaly její kořeny, mohly by začít uhnívat.

Zalévejte vlažnou vodou až po proschnutí minimálně vrchní vrstvy substrátu. Od jara do léta to určitě bude častěji, protože mnoho druhů bujně roste, na podzim a v zimě zálivku omezte. Každých cca 14 dní můžete do zálivky přidat hnojivo. Rostlina určitě uvítá, když její listy budete pravidelně zbavovat prachu. Vlažnou vodou a hadříkem jí listy otřete, případně můžete vynechat jednu zálivku a vzít celou rostlinu do sprchy. Dobrým řešením jsou také vlhčené ubrousky na listy, které list očistí od prachu, díky obsaženému hnojivu ho i částečně vyživí a ještě zvýší jejich lesk.


Substrát

Nejlepším substrátem pro philodendrony je rašelinná zemina, která je propustná, zároveň ale část vody zadrží dostatečně dobře. Díky našim zkušenostem jsme pro vás namíchali speciální substrát pro rostliny z čeledi Araceae, do kterých patří i philodendrony, se kterým máme jen ty nejlepší zkušenosti. Substrát je připraven ze směsi bílé a černé rašeliny, písku, perlitu, piniové kůry, kokosových slupek (coco-chips) a je obohacen hnojivem se základními živinami a stopovými prvky.

 

Foto: Všechny philodendrony mají vzdušné kořeny, díky kterým se i velmi snadno množí. Stačí uříznout řízek se vzdušným kořenem a nechat pár dní ve vodě nebo v rašeliníku


Přesazování a množení

Těmto rostlinám neprospívá časté přesazování, naopak ho můžete nechat až na dobu, kdy jejich kořeny vyrostou z odtokových děr. Pokud je ale rostlina mnohaletá a její těžiště je neúměrně vysoko (resp. nízko při pěstování bez opory), pusťte se do toho. U velmi vzrostlých jedinců by mělo stačit vyměnit alespoň vrchní vrstvu půdy, jestli máte obavu s velkou rostlinou manipulovat. Když se ale chcete pustit do kompletního přesazení, v našem článku se dozvíte, jak na to. 

Podle potřeby můžete kdykoli odstraňovat nevzhledné nebo poškozené listy. Když chcete rostlině upravit tvar a nebo si ji namnožit, není nic lehčího, než si nastříhat řízky. Detailní návod, jak postupovat, jsme pro vás sepsali v tomto článku. 

Většina druhů philodendronů zakořeňuje velice dobře ve vodě, můžete přidat i lignohumát pro urychlení tvorby kořenů. Čerstvé řízky můžete dát i do jiného vlhkého média, jako třeba do rašeliníku. Další možností je použít práškový stimulátor růstu kořenů, který opatrně nasypejte na řízek v místech, kde má vzdušné kořeny a můžeme ho pak umístit rovnou do hlíny.


Problémy a škůdci - co dělat, když se nedaří

Philodendrony nijak často netrpí ani na škůdce. Můžete se ale setkat s tím, že jednou za čas vaše rostlina stočí listy jakoby do ruličky. Nemusíte se lekat, dělá to tak při nedostatku vody. Pokud jinak vypadá zdravě, jen je taková povislá a sklesklá, zalijte ji a zase bude fit.

Pokud rostlina odspodu žloutne a její listy opadávají, je přemokřená. Přestaňte chvíli zalévat a nechte substrát proschnout nebo ještě lépe, přesaďte do nového substrátu a nezalévejte tak často, obzvlášť v zimě nebo na tmavém stanovišti.

Hnědnutí a osychání špiček listů znamená nízkou vzdušnou vlhkost. Pořiďte si zvlhčovač vzduchu, nebo květináč postavte na podmisku s kamínky a do ní nalejte vodu (pozor ale ať kořeny nestojí ve vodě) nebo rostlinu častěji roste rozprašovačem.

Hnědé nebo černé fleky na listech nebo jejich okrajích jsou spáleniny. Mohou se objevit z přímého slunce nebo v zimě z mrazu, pokud se třeba některé listy dotýkaly okna.

Může se také stát, že jsou nové přírůstky malé nebo téměř žádné a rostlina je špatně vybarvená. To by znamenalo, že má málo světla a potřebovala by přesunout na lépe osvětlené stanoviště.

 


Do každé domácnosti!

Z takového množství druhů, které je u nás v nabídce si snad musí vybrat všichni. A věřte, že neuděláte chybu. Philodendrony jsou skvělé!

 

Autor: Ing. Alžběta Lacinová

 

 

Co hledáte?

Košík