👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Aglaonema, vděčná pokojovka pro začátečníky

Rod Aglaonema zahrnuje více než 50 druhů rostlin a jsou známé také jako "Spící panna" nebo Chinese evergreen plant. Jde o populární pokojovou rostlinu s atraktivními listy a schopností přežít i v podmínkách s nižším osvětlením. Aglaonemy jsou původem z tropických oblastí jihovýchodní Asie, konkrétně z Malajsie a Filipín, kde patří mezi nejoblíbenější pokojovky. Tyto rostliny jsou oblíbené pro svůj dekorativní vzhled i schopnost čistit vzduch od škodlivých látek.

Jedním z hlavních důvodů, proč si lidé vybírají Aglaonemy, je jejich schopnost přežít v podmínkách s nižším osvětlením. Tato rostlina dokáže prosperovat i v místnostech, které mají malé množství přímého světla, což ji činí ideální pro byty a kanceláře s omezeným přístupem k přirozenému světlu. Aglaonemám k jejich růstu postačí světlé až polostinné prostředí, přímé sluneční paprsky by mohly poškodit jejich listy.

Další výhodou Aglaonem je jejich schopnost čistit vzduch. Tato rostlina je známá svými filtračními vlastnostmi, které pomáhají odstraňovat škodlivé látky ze vzduchu. Aglaonemy dokážou absorbovat látky jako formaldehyd, benzen a oxid uhličitý, což může přispět k vytvoření zdravějšího a čistšího prostředí v interiéru.

 

Dobrá volba pro začátečníky

Aglaonemy patří mezi velmi nenáročné pokojovky a jsou tak vhodné pro úplné začátečníky, kteří nechtějí svým pokojovkám věnovat více času. Velkou výhodou je, že aglaonemy jsou zároveň velmi odolné rostliny s tuhými listy, které dokážou o trochu delší čas zadržet v sobě vodu. Pokud na ně tedy občas zapomenete se zálivkou, pravděpodobně vám neumřou a stejně tak pokud ji přelijete, spíše se jim nic nestane. Umístit je lze téměř na jakékoliv místo v bytě kromě přímého slunečního světla nebo do úplné tmy.

Aglaonemy patří do skupiny rostlin Aroidů, mezi které patří i monstery, philodendrony, syngonia a další. Jsou proto jedovaté, ale ne tolik, abyste se museli bát je mít doma se zvířaty nebo s malými dětmi.

 

Foto: Aglaonema Lemon Mint 'Key Lime'

 

Nepříliš rozšířený druh

Aglaonemy nejsou tak rozšířeným druhem jako některé jiné. Čítají zhruba přes 50 druhů rostlin a ve většině případů se jedná o středně velké rostliny, které nemají velké listy jako např. monstery. Jsou tak vhodné do běžných bytů a není potřeba jim věnovat mnoho místa. Nevýhodou těchto rostlin bývá dražší pořizovací cena i u malých rostlin, protože se jedná o pomalu rostoucí pokojovku.

Mezi nejznámější druhy v našich končinách patří Aglaonema Maria či Aglaonema Cutlass. V jejich pestré nabídce najdete i pestřejší druhy rostlin se zajímavým zbarvením listů, např. Aglaonema Electric Lime či Aglaonema Lemon Mint a mnoho druhů s růžovým až rudým zbarvením, např. Aglaonema Red Zircon či Aglaonema Prestige.

 

Jak se o aglaonemy starat?

Aglaonemy jsou velmi vytrvalé, vydrží teplo i chladnější místnost, přelití i sucho a zároveň nejsou náročné na vlhkost v bytě nebo světelné podmínky. Pojďme se podívat na nejideálnější podmínky pro tyto rostliny, aby u vás krásně rostly.

 

 

Jaké prostředí jim vyhovuje a kolik světla?

Aglaonemy preferují teploty mezi 20-25 °C (68-77 °F) během dne. Jsou citlivé na ledový průvan a prudké teplotní změny, proto je důležité udržovat stabilní teplotu v jejich okolí. Vyhněte se umístění Aglaonem blízko studených oken či dveří v zimních měsících nebo v blízkosti klimatizačních zařízení. Ledový vzduch dokáže listy zcela zničit. Zvláště při nakupování těchto rostlin v zimních měsících si dávejte pozor na stav rostliny, pokud má patrné hnědé skvrny na okrajích listů nebo zažloutlé listy, je pravděpodobné, že prošla mrazem a zahnívají ji listy.

Umístění tedy bude milovat na větším světle bez přímého slunce, zejména více vybarvené druhy s panašováním či růžovými odstíny. Ty tmavě zelené druhy se více spokojí s polostínem. Bude ráda za vlhčí prostředí, ale spokojí se i s běžným pokojovým klima.

 

Zálivka a hnojení

Aglaonemy nejsou náročné na živiny v půdě, proto budou rádi za jakékoliv běžné hnojivo pro zelené rostliny, které podpoří jejich růst. Protože Aglaonemy poměrně snadno i v našich bytech kvetou nenápadným květenstvím, obvykle z jara, ale není výjimkou ani podzim dopřávejte jim spíše hnojiva s vyšším obsahem dusíku než hnojiva podporující květy. U těchto druhů rostlin nejsou květy tím hlavním, co budeme obdivovat a berou energii rostlině.

Rostlinu stačí standardně zalít 1x týdně, ale pokud zalijete více, spokojí se i se zálivkou 1x za 14 dní. Při zalévání Aglaonemy se snažte udržovat rovnoměrně vlhkou půdu, ale vyvarujte se přebytečné zálivky, která by mohla vést k hnilobě kořenů. V teplých měsících si dejte pozor na příliš rychlé vyschnutí. Rostlina je zároveň jednou z nejjednodušších rostlin na převod do hydroponického pěstování díky jejím kořenům, které se velmi dobře očišťují od zbytku substrátu a v hydroponii tato rostlina velmi dobře prosperuje.

 

Foto: Aglaonema White Lance

 

Jaký je vhodný substrát pro aglaonemu?

Vhodný substrát pro Aglaonemu by měl být dobře propustný, lehký a zároveň schopný udržovat vlhkost. Doporučuje se použít směs zahradní půdy, rašeliny a perlitu nebo písku. Substrát by měl být kvalitní a bohatý na živiny.

Perlit nebo písek se přidává k substrátu, aby se zlepšila drenáž a zabraňovalo se zadržování nadměrné vlhkosti. Tyto materiály pomáhají udržovat kořeny Aglaonemy dobře odvodněné. Využít můžete i substrát na aroidy, který je pro tuto rostlinu vhodný či jeho ekologičtější variantu bez rašeliny.

V naší nabídce najdete i další odrůdy aglaonem zde.

 

 

Autor: Martin Seidl

Co hledáte?

Košík