👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

Přesazování a hnojení pokojových rostlin

Přesazování a hnojení

Tak a jaro je tu! Po dlouhé vyčerpávající zimě na nás znovu vykoukly teplé sluneční paprsky a příroda se opět probouzí k životu po zimním spánku. Pokojové rostliny se sice tolik neprospaly, ale bujná růstová sezóna jim také začíná teprve teď. Aby měly dostatek sil a živin, měli bychom je přesadit a začít je více méně pravidelně přihnojovat. Další důležité rady a tipy pro jarní období jsme shrnuli v tomto článku, nyní se zaměříme hlavně na výše zmíněné přesazení a hnojení. Připravte si přesazovací podložku a jdeme na to!


Potřebuje rostlina přesadit?

Nemusíte striktně každou rostlinu přesazovat, jen proto, že začalo jaro. Některé pokojovky to nemají moc v lásce. Které to jsou? Třeba takové šplhavnice epipremnum a scindapsus preferují, když jsou v květináči pěkně natěsno a prokořeněné kolem dokola. Stejně jako třeba zamioculcas nebo sansevierie. Ani rostliny z rodu hoya nepotřebují tak často přesazovat, zkuste třeba jen přidat na povrch čerstvý substrát nebo kompost. Pokud se vám na pohled zdají spokojené a jejich kořeny ještě neprorůstají z odtokových děr květináče, není kam spěchat.

Na druhou stranu, jestli je rostlina neduživá, roste pomalu a květináč vypadá, že ho za chvíli kořeny roztrhají, rostlinu přesaďte v kteroukoli roční dobu. Koneckonců i my pro Vás rostliny přesazujeme nonstop po celý rok, abyste si je od nás mohli zakoupit již v kvalitním substrátu s dobrou drenáží.

 

Foto: Rostlina potřebuje přesadit, když kořenový systém obsáhl celý květináč nebo když vylézají kořeny ze shora. Některé rostliny je vhodné přesazovat každé 2 roky. 

 

Jaký substrát zvolit?

Dávno jsou ty doby, kdy se prodával pouze jeden typ univerzálního substrátu pro všechny pokojovky. S rostoucí nabídkou všelijakých druhů rostla i poptávka po speciálních substrátech, aby se pokojovkám dařilo co nejlépe. Cílem je dosáhnout nejvhodnější půdní reakce, najít správný poměr živin a docílit potřebné propustnosti vody.

Nejlepší je, když si o konkrétní rostlině zjistíte alespoň základní informace. U všech našich rostlin, které na e-shopu prodáváme, máme kompletní návody, jak je nejlépe pěstovat, inspirujte se!

Vlhkomilným rostlinám se bude dobře dařit v substrátu, který vodu nasaje a několik dní zadrží, suchomilným rostlinám naopak volte takové, které vodu dobře propustí a rychle vyschnou. Rozdílné druhy rostlin tedy pochopitelně mají jiné nároky na kvalitu substrátu. Pokud si nevíte rady s přesnými poměry příměsí substrátů, nezoufejte! Nemusíte si ho za každou cenu míchat sami doma, můžete si koupit substrát již namíchaný přímo od nás.

 

Substrát pro orchideje

Orchideje jsou svými požadavky speciálním druhem, který byste měli zalévat měkkou, odvápněnou vodou a pěstovat je ve speciálních nádobách k tomu určených. Substrát musí být velmi vzdušný, dobře propustný a jeho komponenty se musejí pomalu rozkládat. Kořeny musí mít zajištěn přístup světla a vzduchu. Nejlépe vám poslouží směs kokosových chipsů, piniové kůry, rašeliníku a našeho univerzálního substrátu

 

Substrát pro sukulenty

Kaktusy a rostliny sukulentního typu nesnášejí přemokření. Proto musíte zajistit, aby byly zasazeny do dobře propustného, vzdušného a lehkého substrátu. Toho docílíte smícháním zeminy s hrubým pískem, perlitem a drobnými kamínky. Nebo si ho rovnou zakupte již namíchaný jako substrát pro  sukulenty, který pro vás vlastnoručně připravujeme.

 

Foto: Rostlině odebereme část vrchního substrátu, jemně odrbeme kořeny zespodu a ze všech stran. Pozor na poškození kořenů, některé rostliny jsou na to náchylnější.

 

Substrát pro aroidy

Pro rostliny z čeledi áronovité, kam patří většina nejoblíbenějších pokojových rostlin, je skvělý substrát, který je na jednu stranu dobře provzdušněn, ale na druhou stranu si částečně zadrží vodu. Je připraven ze směsi rašeliny, písku, perlitu i kokosových slupek. Bude se v něm dařit všem monsterám, philodendronům, rostlinám z rodu epipremnum, aglaonemám i syngoniím. Speciální substrát pro aroidy pro vás také mícháme sami!

 

Zeolitové substráty

Minerální zeolitové substráty, které vznikají smícháním s dalšími sopečnými materiály, mají tu výhodu, že do nich zasazené rostliny prakticky nemusíte nikdy přesazovat. Tento typ substrátu totiž neztěžkne, nezhutní a není potřeba nikterak kypřit. Je netoxický a nedrží se v něm plísně ani hmyz, například nepříjemné smutnice. Jestli i vy tyto otravné mušky či jiné škůdce znáte, v tomto článku najdete spoustu tipů, jak s nimi zatočit. Zeolitové substráty jsou navíc nejlepší volnou pro hydroponické pěstování.

 

Foto: Nezapomeňte přidat drenážní vrstvu keramzitu pro lepší odvodnění. Rostliny pák lépe dýchají i uvnitř a méně dochází vlivem přelití k uhnívání kořenů. Keramzit zasypte novým substrátem a pak rostlinu.

 

Nezapomeňte na perlit!

Většina pokojových rostlin ocení, když jim do substrátu ještě přimícháte perlit. Perlit je původně z vulkanického skla, které se tepelně zpracuje. Jsou to malá bílá zrna, která jsou velmi porézní a můžeme je využít jak pro provzdušnění půdy, tak pro propustnost a snížení hmotnosti substrátu. Je to výborný pomocník proti zahnívání kořenů a určitě s ním nic nezkazíte. 

 

Foto: Nový substrát pevně upěchujte ze všech stran. Dbejte na to, aby rostlina dobře seděla v květináči a nemohla se vyviklat. Pro většinu rostlin postačí běžný substrát smíchaný s perlitem.

 

Jak na to přesazení?

Vybrali jste rostlinu, která potřebuje přesadit, máte připravený vhodný substrát s přídavkem perlitu, a tak co teď? Vyměňte rostlině substrát za nový. To znamená, že rukama jemně odrbete kořeny a oberete starou hlínu z povrchu.

Připravte si nový čistý květináč s odtokovými dírami, do kterého budete chtít přesadit. V případě, že rostlina byla dobře prokořeněná a kořeny vyplňovaly velkou část starého květináče, zasaďte ji nyní do většího, alespoň o velikost až dvě. Na dno dejte vrstvu keramzitu. Keramzit není původní přírodní materiál, ale podobně jako perlit se vyrábí tepelnou expanzí a to expanzí jílu. Jsou to lehké červenohnědé kuličky, které fungují jako drenáž a zabrání tak uhnívání kořenů.

A teď už jen na vrstvu keramzitu nasypte malou vrstvu substrátu a na ni posaďte rostlinu. Tu zasypejte kolem dokola novým substrátem, lehce umačkejte a je to.

"Někdy je rostlina tak moc prokořeněná kolem dokola starého květináče, až mám skoro strach jí s těmi kořeny hýbat. Tak ji jenom vyndám ze starého květináče, vložím do nádoby s vodou, aby se dobře nasákla, a za pár minut ji dám do nového většího květináče s vrstvou drenáže naspodu a zasypu novým substrátem. Tento postup se doporučuje i u přesazování rostlin druhu Calathea, ty také nemají moc rády, když se jim zbytečně moc hýbe s kořeny…" - Bětka


A jak zalévat?

Množství a rychlost zálivky po přesazení záleží na tom, z jakých podmínek rostlina pocházela, než jste ji přesadili. Pokud byla vyschlá a snesla by zálivku i před tím, určitě se toho nebojte. Pokud ale byla přemokřená, bude jí lépe v čerstvém substrátu bez zálivky, do kterého si sama může pomalu vstřebat přebytečnou vlhkost.

Zkuste pro první zálivku po přesazení namíchat slabý roztok vody a lignohumátu, pomáhá se zakořeněním. Uvádí se, že by roztok měl mít barvu slabého černého čaje. Lignohumát totiž stimuluje rozvoj kořenového systému, a to jak u vzrostlých rostlin, tak i při zakořeňování nových sazenic a řízků. Zlepšuje zdravotní stav rostlin, protože pomáhá s lepším využitím živin ze substrátu i vody, a rostlina tak bude odolnější proti škůdcům i nemocem. Není na škodu, když tímto roztokem zalijete jednou za čas i v růstové sezóně. 

"Já na lignohumát nedám dopustit. Kořením v jeho roztoku s vodou všechny řízky, občas s ním zalévám všechny rostliny, vlhkým hadříkem namočeným v tomto roztoku otírám jejich listy a vloni na podzim jsem s ním zalévala i čerstvě zasazené cibulky tulipánů v květináčích. A zatím to vypadá na bohatou úrodu květů i na zahradě!" - Bětka

 

Foto: Lignohumát je speciální přípravek, který můžete používat celoročně. Podporuje růst kořenového systému a po přesazování je doporučovaný používat několik týdnů místo běžných hnojiv.

 

Vážně musíme hnojit?

No jasně! Když rostliny nemají dostatek potřebných živin a mikroprvků, nemusíme to na nich poznat hned, ale postupem času se snižují jejich přírůstky, nové listy jsou menší a rostlina bude náchylnější k chorobám. Pro zdravý bohatý vzhled ji jednou za čas musíme dopřát dávku hnojiva. Jednoduše smíchejte odměrku tekutého hnojiva (podle druhu rostliny) s vodou na zálivku a zalijte (řiďte se přesnými pokyny na etiketě). Pamatujte ale na to, že by rostlina při hnojení neměla mít úplně vyschlý substrát. Nemohla by pak přijmout všechny potřebné živiny a dokonce by ji takovéto hnojení mohlo kořeny popálit.

Další možností, která je téměř bez práce, jsou hnojivové kuželky. Stačí jen zapíchat do substrátu několik kuželek (podle velikosti květináče - řiďte se pokyny na etiketě) a zalévat v běžné frekvenci. Z kuželky se budou živiny uvolňovat pozvolna a rovnoměrně.

Nejčastější chyby při přesazování

Přesazování se nebojte, trénink dělá mistra! Dejte jen pozor na níže zmiňované chyby a určitě se vám to podaří.

  • zbytečně velké poničení kořenů - nemusíte rostlinu obrat od původní hlíny do posledního drobečku!
  • přesazení hodně prokořeněné rostliny do stejně velkého květináče - dávejte vždy o něco větší květináč!
  • přesazení vlhkomilné rostliny do terakoty - terakota je porézní materiál, který rychle vyschne, což je u vlhkomilných rostlin nežádoucí!
  • přesazení rostliny do květináče bez odtoku - to by doufám po přečtení tohoto článku již neudělal nikdo!

Tak držíme palce, ať společně se svými rostlinami hezky přivítáte jaro a podaří se vám je co nejlépe připravit na novou růstovou sezónu.

 

Autor: Ing. Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík