👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

7 tipů, jak a čím přírodně hnojit své pokojovky

Jaro je tu a s ním i čas, kdy je vhodné své pokojové rostliny povzbudit k růstu a dopřát jim živiny navíc, aby se jim dlouhodobě dařilo. V tomto článku vám představíme 7 tipů, jak rostliny přihnojit (a dopřát jim tak živiny a vitamíny) a přitom využít zbytky z domácnosti – tak čtěte dál!

Na začátek si neodpustíme pár obecných informací – konkrétně proč, jak, kdy a čím je vhodné rostliny hnojit. 


Proč hnojit?

Rostliny přijímají živiny ze substrátu, jehož obsah je omezený velikostí květináče. Jejich množství však není nevyčerpatelné a dříve nebo později je rostlina spotřebuje (proto je vhodné jednou za čas rostliny přesazovat nebo jim obměňovat část substrátu). Pokud chcete rostliny povzbudit, dodat jim energii k rychlejšímu růstu a posílit jejich odolnost vůči škůdcům, je určitě výhodné je přihnojit. 


Jak hnojit?

Jak tedy rostlinám dopřát živiny, aby byly zdravější a dělaly nám víc a víc radosti? Především podle návodu – který najdete na zakoupených výrobcích. Většina hnojiv se podává ve formě zálivky, proto je také vhodné si hnojení dopředu naplánovat spolu se zálivkou, abychom rostliny zbytečně nepřelili. Pokud se rozhodnete hnojit v jiný čas, měli byste dbát na to, aby substrát nebyl vyschlý, aby se hnojivo mohlo lépe vsáknout. Rostlinu rovnoměrně zalijte roztokem a počkejte, až jeho přebytek vyteče do podmisky – tento přebytek odstraňte (vylejte), nikdy v něm rostlinu nenechávejte stát!

TIP: Jestli si nejste jistí dávkou hnojiva, nebojte se roztok více naředit (klidně i o celou polovinu). Méně je někdy více a zrovna u hnojiva se vám toto rčení vyplatí! 

 

Pozor na přehnojení!

Všeho s mírou a stejně tak to platí i s hnojením. Pokud rostlina obdrží přemíru živin, může rychle začít chřadnout a odcházet – listy začnou žloutnout, opadávat nebo se objeví hnědé skvrny na okrajích listů, na přemíru minerálů může odkázat i bílý povrch substrátu. To všechno jsou příznaky přehnojené pokojovky. 


Kdy ano?

Nejvhodnější doba, kdy rostlinám dopřát živiny navíc, je se začátkem období vegetace (rostliny se probouzí ze zimního spánku) – tedy na jaře. Rostliny jsou po zimě často vyčerpané a hnojivem jim můžeme dodat energii opět růst a dělat nám tak opět radost.


Pozor: Jelikož je jaro taktéž obdobím, kdy je vhodné rostliny přesazovat, zkontrolujte informace uvedené na obalu zakoupeného substrátu – některé substráty jsou totiž před-hnojené! Pokud takový substrát budete používat, s dalším hnojením začněte až po uplynutí doby, na kterou je substrát před-hnojený, to je obvykle 4-5 týdnů. Předejdete tak možnosti svým rostlinám ublížit (jakým způsobem příliš mnoho hnojení škodí uvádíme dále v textu).


Kdy ne?

Rostliny NIKDY nehnojíme, pokud:

  • Jsou nemocné nebo nezakořeněné (neplatí pro použití lignohumátu)
  • Jsou čerstvě přesazené (nechejte rostliny si chvíli po přesazovacím zákroku odpočinout a zjistěte si informace o použitém substrátu – jestli nebyl před-hnojen apod.)
  • Jsou v suchém substrátu (ten je třeba předtím namokřit)
  • Jsou napadené škůdci a my nevíme, co jsou zač (existují totiž hnojiva s účinkem proti škůdcům, ale abychom je koupili správně, musíme si být jistí, o jaké škůdce se jedná)
  • V zimním období hnojení omezte nebo se řiďte pokyny na obalu hnojiv. V případně doma vyrobených hnojiv postačí omezit  nebo vyměňte za lignohumát.

 

Chemičtí pomocníci

Na trhu je k dispozici velké množství hnojiv, které můžete zakoupit téměř kdekoliv, u nás na prodejně nebo na eshopu. Existují různé přípravky specializované na specifické druhy pokojových rostlin, například na nekvetoucí rostliny, fíkusy, palmy, sukulenty, orchideje a seznam pokračuje … U těchto hnojiv pečlivě čtěte návod na přípravu roztoku, protože přehnojením byste rostlinám mohli popálit kořenový systém. Mezi přírodní prémiová hnojiva patří i probiotika Weiki a organické hnojivo Weiki

 

Zbytky v domácnosti

A konečně slibované tipy na hnojení za pomoci zbytků v domácnosti! 

 

1. Slupky z banánu, jablek nebo cibule

Máte doma banány nebo jablka? V tom případě máte i zdroj přírodního hnojiva pro pokojovky! V první řadě nevyhazujte slupky – co s nimi a jak z nich vytvořit hnojivo si hned řekneme:

  • Slupku namočte do vody (vhodné je využít prázdnou zavařovačku, do které slupku ve vodě zavřeme)
  • Necháme louhovat den nebo dva
  • Výluh použijeme místo příští zálivky
  • Slupky je možno i nasekat a zapracovat do zeminy

Banán obsahuje fosfor, vápník a draslík, které podporují vitalitu a pomáhají zvyšovat odolnost proti škůdcům a chorobám. Tento způsob přihnojení je vhodný pro všechny pokojovky, ale velmi jej ocení konkrétně orchideje.

Podobně můžete použít slupky z jablek nebo i z cibule – slupky z cibule necháme louhovat 2 dny a výsledný výluh můžeme použít i v boji proti škůdcům, především mšicím.

TIP: Pokud máte áronovité pokojovky "aroidy" (např. philodendrony a monstery) nebo sukulenty, kterým vyhovuje kyselejší půda, můžete pro ně připravit zálivku z pomerančových slupek. Vařící vodou zalijte slupky od pomeranče, nechejte den nebo dva louhovat a poté rostliny zalijte. Slupky od pomeranče můžete nechat i usušit, nadrtit a namlít a následně zapracovat do substrátu.

 

2. Voda z brambor, rýže a čočky (neosolená!)

Ke hnojení můžete použít i výluhy z příloh vařených k obědu – ale pozor, NESMÍ BÝT SOLENÉ! Vodu z převařených brambor (nejlépe 1 x za týden, ideální je vaření brambor ve slupce) nejvíce ocení africké fialky (které pak bohatě kvetou) a tu čočkovou zase palmy. 

TIP: Máte doma akvárium? Pokud ano, tak můžete pokojovky přihnojit i vodou z akvária!

 

3. Kávová sedlina

Máte kávovar? Tak máte i zdroj živin pro pokojovky. Kávový lógr nechte před použitím proschnout (třeba v novinách) – lépe se s ním pak manipuluje. Suchou sedlinu jemně zapracujte do zeminy (nebo jí posypte). Takto můžete opakovat jednou za půl roku.

 

4. Droždí

Pokud často pečete a zbude vám kousek droždí, můžete si připravit hnojící směs, kterou ocení především muškáty a orchideje: 

  • 10 g kvasnic smícháme se lžící cukru 
  • Zalijeme litrem teplé vody
  • Necháme dvě hodiny odstát 
  • Následně smícháme s vodou v poměru 1:5 

 

5. Popel z krbu nebo grilu

Popel ze dřeva (briket nebo dřevěného uhlí) je zásadité hnojivo s množstvím fosforu, hořčíku, vápníku i draslíku, kterým můžete posypat substrát a pak jemně zapracovat do hlíny.

 

6. Skořápky vajec

Vaječná skořápka je vydatným zdrojem vápníku, který neutralizuje půdu. Omyjte skořápky od zbytku vajíčka a následně je rozdrťte a zpracujte v jemný prášek, který zapracujte do zeminy. Můžeme použít i neosolenou vodu, která vám zbude po vaření vajec nebo si vytvořit výluh ze skořápek, které necháme ve vodě po 2 nebo 3 týdny.

 

7. Žížalí čaj

Žížalí čaj je takový drink pro vaše pokojovky. Jde o tekuté hnojivo, které si můžete vytvořit i sami doma díky vermikompostování. Výluh vzniká samovolně z rozkladu ovoce a zeleniny, slupek ad., které obsahuje hodně vody. V nádobě pro vermikompostování jsou obsaženy žížaly, které se živí odpadními látkami při rozkladu zbytků potravy a zároveň sami vylučují enzymy, které s dalšími látkami v procesu kompostování protékají do spodní nádoby v tekuté formě, které říkáme žížalí čaj. Žížalí čaj navíc můžete získávat doma z vermikompostéru Urbalive.


Doufáme, že po přečtení tohoto článku máte lepší představu o tom, kdy, jak a proč pokojovky přihnojit a že najdete uplatnění pro některé zbytky z domácnosti, které teď můžete svým rostlinám přidat na jejich pravidelný jídelníček.

 

Autor: Bc. Jana Beránková

Co hledáte?

Košík