👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Jak se připravit na novou sezónu aneb Jaro je za dveřmi!

20. března nás čeká první jarní den roku 2022 a nejen pokojovky se už pomalu začínají probouzet k životu. Jestli už i vás teď svrbí ruce, nervózně prohlížíte sbírku pokojovek a už byste je nejradši začali přesazovat, máme pro vás několik tipů, co dalšího vašim rostlinám zjara prospěje.

Spoustu z těchto doporučovaných tipů určitě děláte běžně, ale na začátku jara rostliny potřebují malinko komplexnější péči. Čeká je totiž další růstová sezóna a potřebují spoustu živin, prostoru a některé druhy určitě ocení i zastřihnutí a upravení svého tvaru, aby i další rok vypadaly stále dobře.

 

Čistota půl zdraví

S přípravou na jaro můžete začít například tak, že si připravíte všechny pěstební a přesazovací pomůcky a dopřejete jim důkladnou očistu. Nemoci a škůdci rostlin se totiž, stejně jako u lidí, přenášejí kontaktem a nedostatečnou hygienou. Květináče, do kterých plánujete přesazovat, umyjte od zbytků substrátu a tím odstraníte i případná vajíčka či larvy škůdců. Nůžky na zastřihávání a přesazovací lopatky byste měli čistit po každém použití (hlavně mezi jednotlivými rostlinami), ale pokud se k tomu nikdy nemůžete donutit, tak jako já (hrůza!), tak alespoň zjara je hezky umyjte a očistěte.

 

Speed dating aneb 2 minuty s každou pokojovkou

Znáte speed dating? Je to speciální večer, kdy se během několika málo minut mají seznámit nezadané osoby a pak se dvojice střídají. Zkuste si podobnou akci se svými pokojovkami! Ještě před tím, než jaro naplno vypukne a vy se dostanete do stresu, že nestíháte všechny přesadit, užijte si speed dating se svými rostlinami. 

,,Musím se přiznat, že já speed dating se svými rostlinami provozuji minimálně jednou týdně. Prohlížím si je ze všech stran, nadzvedávám listy a ano, také si s nimi povídám a nestydím se za to! Má to i vědecké opodstatnění, mnou vydechovaný oxid uhličitý potom využijí při fotosyntéze a následném růstu. No není to skvělé? A ještě je to velmi uklidňující činnost, díky které navíc dokážu odhalit napadení škůdci hned v počátku.’’ - Bětka -

Vezměte každou jednotlivou do ruky, pozorně si ji prohlédněte a zkontrolujte, jak zvládla zimní období. Má některá nepěkné nebo žluté či uschlé listy? Nemá nějaké škůdce ani na spodní straně listů nebo na povrchu substrátu? A co kořeny, je jimi květináč vyplněn? Nebo dokonce prorůstají z odtokových děr? Takto si můžete rostliny rozdělit, podle toho, jakou péči budou potřebovat, a udělat potom časově náročnější kroky naráz. S lehkou údržbou můžete začít hned, přesazování můžete nechat, až prohlédnete všechny a připravíte si kvalitní substrát a nové větší květináče, do kterých budete přesazovat.

 

Jarní sestřih

Možná jste také v zimě marně zachraňovali jednotlivé žloutnoucí lístky a počítali, kolik životaschopných jich tam ještě zbývá. Na jaře je to ale naopak. Najděte v sobě sílu a zastřihněte rostliny, které to potřebují. Můžete si tak namnožit nebo nařízkovat další! 

,,Já osobně mám nejradši množení ve vodě. Zastřihnu rostlinu, vložím do skleničky s vodou a kapkou lignohumátu a je to. Pak už jen pozoruji, jak se tvoří malé kořínky a až jich je dostatek, zasadím zpět do hlíny.’’- Bětka - 

Určitě se nebojte zastřihnout svoje šplhavnice neboli epipremnum, scindapsus střih taky jistě ocení i všechny rozrostlé philodendrony, syngonia i monstery

Rostlinám také očistěte listy od prachu vlhkým hadříkem či rozprašovačem. Nebo zkuste použít speciální vlhčené ubrousky, které na listech utvoří antistatický povlak (a ušetří vám tak práci s častým otíráním do budoucna), zároveň díky obsahu hnojiva listy částečně vyživují.

Když chcete své pokojovky opravdu důkladně očistit, dejte je rovnou do sprchy. Ale myslete na to, že se tak dostane voda i ke kořenům, a tak pozor na přemokření! Možná raději počkejte, až bude jaro v pokročilejší fázi a rostlina si zvládne poradit s přemírou vody.

 

Nová energie z nového substrátu

Ten, kdo kupuje rostliny z našeho e-shopu, má tu výhodu, že rostliny nemusí přesazovat hned. My je totiž přesadíme za vás! Určitě takto minimálně rok vydrží. Když ale pěstujete starší rostliny, dopřejte jim zjara přesazení, pokud ho vyžadují. Znovu opakujeme, poznáte to podle kořeny zaplněného květináče, nebo když kořeny dokonce vyrůstají z odtokových otvorů. U mladších rostlin, které nejsou tak silně prokořeněné, můžete zjara vyměnit jenom vrchní vrstvu substrátu.

Připravte si květináč, čistý a o jednu až dvě (u velmi vzrostlých rostlin) velikosti větší, vhodný substrát podle druhu rostliny a materiál na drenážní vrstvu, například keramzit, který dáte naspod květináče jako prevenci uhnívání kořenů. Pro suchomilné rostliny použijte substrát pro sukulenty, pro rostliny z čeledi áronovité (monstery, philodendrony, aglaonemy, epipremnum, scindapsus, …) je skvělý speciální substrát pro aroidy, a pro ostatní rostliny můžete využít klasický substrát, který pro vás sami připravujeme.

 

Dostatek zálivky

V průběhu zimních měsíců jsme vás v našem článku varovali, ať rostliny zaléváte opatrně s menší frekvencí. To se mění s příchodem jara, jakmile se dny začnou prodlužovat a první jarní paprsky oteplí vzduch. Uvidíte, že se vám pokojovky začnou rozrůstat a budou vyžadovat vydatnější zálivku. Stále respektujte nároky jednotlivých druhů rostlin a zelévejte správně, např. sukulenty zalévejte i přes růstovou sezónu zlehka, u sansevierií čekejte, až substrát proschne a podobně. Jednou za čas přidejte do zálivky i hnojivo, aby rostlina měla dostatek živin. Pouze několik týdnů po přesazení do nového substrátu nehnojte, substráty totiž bývají hnojivem obohacené a kořeny byste tak mohli v dobré víře spálit přemírou živin.

 

Nové umístění

Rostlina je umytá, zastřižená, přesazená, a teď kam s ní? Než ji vrátíte na její původní místo, rozmyslete si, jestli jí bude vyhovovat i v průběhu jarních a letních měsíců. Pravděpodobně jste většinu svých rostlin před zimou přemístili co nejblíže k oknu, aby mohly přijímat dostatek světla. Některé druhy ale na takovémto místě nemohou zůstat věčně! Stínomilné rostliny nebo takové, které nesnesou přímé sluneční světlo, nesmíte zapomenout přesunout na jiné vhodnější místo.

Většina pokojových rostliny miluje letnění, takže jestli máte tu možnost, vyneste je ven! Najděte jim místo s nepřímým sluncem, které bude chráněno před velkými výkyvy počasí, a budou vám růst doslova před očima. Dejte rostlinám dostatek času na adaptaci, zhruba prvních 14 dní je můžete na noc nosit zpět dovnitř. Protože letnění se tomu neříká bezdůvodně, na takový přesun je opravdu čas až v pozdních jarních měsících nebo skoro na začátku léta, kdy teploty v noci neklesají příliš hluboko.

Tak co, taky se tak těšíte se na začátek nové pěstební sezóny? Přeji mnoho úspěchů nejen při jarním opečovávání! 

Máte dotaz? napište nám do komentářů, rádi vám poradíme ne jen s jarní přípravou ale i se škůdci.

 

Autor: Ing. Alžběta Lacinová

 

 

Co hledáte?

Košík