👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Brr! Co dělat s pokojovkami v zimě?

Zimní měsíce mohou být pro pokojové rostliny stresující. Nedostatek přirozeného světla, suchý vzduch od topení a snížený přísun živin mohou vést k oslabení rostlin. Nyní je čas provést pečlivou inspekci každé rostliny. Podívejte se na barvu listů, přítomnost neobvyklých skvrn nebo známky škůdců. Nezapomeňte zkontrolovat i kořenový systém – někdy je škůdce nebo problém skrytý v substrátu. Provedení této "generální prohlídky" vám umožní identifikovat a řešit jakékoli problémy dříve, než se stihnou rozvinout do vážnějších potíží.

 

Světlo

Rostliny mějte v zimním období ve světlejších částech vašeho domova, přes zimu nemají takový přísun, jaký by si přály. Pokud hledáte vychytávku, nebojte se sáhnout po umělém osvětlení speciálním pro růst rostlin. Více o světle se dočtete v našem článku zde. Na jaře rostliny můžete zase přesunout dále, abyste se vyhnuli přímým slunečním paprskům, které by je mohly poškodit.

 

Hnojení

Přes zimu rostliny nehnojíme, odpočívají, ale po zimě budou vyžadovat výživu pro podporu růstu. V meziobdobí, kdy ještě rostliny nehnojíme si můžete pomoci Lignohumátem, který je vynikající volbou pro podporu „imunity“ rostlin. Tento přírodní stimulátor růstu pomáhá zlepšovat strukturu půdy, zvyšuje schopnost půdy zadržovat živiny a podporuje zdravý růst kořenů. Je to bezpečná a ekologická volba pro vaše rostliny. Aplikujte ho podle pokynů na obalu, aby vaše rostliny dostaly potřebnou podporu v těžkém období jako je právě zima.

 

Zálivka

Aktuálně zažíváme největší mrazy, a proto je možné, že se zálivkou budete ještě opatrnější. Pamatujte, že přelévání je horší než nedostatečná zálivka. Dbejte na to, aby byl substrát vždy před zalitím suchý. Používejte odstátou vodu pokojové teploty, aby se rostliny netrápily přílišným teplotním šokem. Jak správně zalévat rostliny se dočtete v našem článku zde.

 

Jak připravit vaše rostliny na jaro

Za pár měsíců se konečně dočkáme! Bude jaro, nejlepší období, kdy se příroda pomalu probouzí a s ní i naše pokojové rostliny. Po měsících krátkých, temnných dnů a nižších teplot je čas zaměřit se na obnovu a posílení našich zelených spolubydlících. Proč je důležité věnovat rostlinám zvláštní pozornost v tomto období? Zima mohla ovlivnit jejich růst a zdraví a nyní je čas na jejich regeneraci a přípravu na období bujného růstu. 

V zimě rostliny obvykle vyžadují méně vody, ale s nástupem jara se jejich potřeby mění. Začněte postupně zvyšovat množství vody, kterou vašim rostlinám poskytujete, ale vždy s ohledem na specifické potřeby každého druhu a také na počasí.

 

Přesazování

Pokud jste během zimního období zaznamenali, že vaše rostliny přestávají růst nebo kořeny přečnívají z drenážních otvorů květináče, vyčkejte i tak na jaro s přesazením. Jakmile přijde jaro, je čas na akci. Vyberte si vhodnější květináč a kvalitní substrát, který poskytne vašim rostlinám vše, co potřebují pro zdravý růst. Při přesazování použijte naše substráty a přesazovací podložku, aby byla vaše práce co nejefektivnější a nejčistší.
Jak správně přesadit rostlinu se dozvíte zde.

Nepodceňujte význam ostrých a kvalitních nůžek pro odstřihnutí starých kořenů či na množení. K zakoupení je máme třeba na naší prodejně.

Údržba po zimě

Po zimě je pravděpodobné, že některé části vašich rostlin jsou poškozené nebo oslabené. Jaro je ideální doba pro zastřihnutí těchto částí, kterým podpoříte růst nových částí rostliny. Odstraňte všechny mrtvé, poškozené nebo nemocné části rostliny, což zahrnuje listy, květy a v některých případech i části stonků. Toto zastřižení nejenže zlepšuje vzhled vaší rostliny, ale také podporuje zdravější a silnější růst.
 

Rostlina vám v zimě zahynula?

Ztráta rostliny může být zklamáním, ale je to také příležitost naučit se něco nového. Možná zjistíte, že určitý druh rostliny není vhodný pro podmínky vašeho domova, nebo že potřebuje upravit způsob péče.
Každá rostlina je jedinečná a to, co funguje pro jednu, nemusí nutně platit pro jinou.

Péče o pokojové rostliny je také lekcí v trpělivosti. Rostliny potřebují čas na růst, adaptaci a uzdravení. Nemějte strach experimentovat a zkoušet nové metody péče nebo různé typy rostlin. S každou novou rostlinou, kterou si do domova přivedete, získáváte cenné zkušenosti.

Nenechte se odradit jedním neúspěchem. Místo toho se zaměřte na radost a uspokojení, které vám vaše zelené společníky přinášejí každý den.

Zapamatujte si, že každý pěstitel, ať je začátečník nebo expert, se stále učí a rozvíjí. Každá rostlina, která prochází vašimi rukama, je příležitostí růstu - nejen pro rostlinu, ale i pro vás

Jak se se ztrátou rostliny vypořádat?

Řekněte si známému o řízek a vypiplejte si rostlinku znovu odmala.
A pokud nechcete čekat, až rostlina vyroste, můžete si novou pokojovku koupit od nás a na ni zúročit všechny vaše nově nabité zkušenosti.

Pokud stále tápete v péči o rostliny, sáhněte po naší nové knize: Dej mi pokojovku – jedinečný průvodce pěstování pokojových rostlin nebo se přidejte do naší FB skupiny: Rostlinné fórum DMP.

Co hledáte?

Košík