👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Fuj! Plíseň na substrátu a jak ji odstranit


Plíseň na substrátu je nepříjemným, avšak řešitelným problémem, který se často vyskytuje v našich domovech, ale i kanceláří, zvláště v zimních měsících, kdy je vlhkost vzduchu v místnostech vyšší z nedostatečné ventilace.
Tyto podmínky jsou ideální pro růst plísní, které mohou mít negativní dopady nejen na estetiku a zdraví pokojových rostlin, ale také mohou představovat riziko pro zdraví lidí a domácích mazlíčků, zvláště pokud jsou alergičtí na plísně.


Jak poznáte, že se na vašem substrátu zabydlela plíseň? 

Plíseň na substrátu lze poznat podle několika charakteristických znaků.
Obvykle se na povrchu substrátu začne vytvářet b
ílý, šedý nebo někdy zelenavý povlak. Tento povlak může mít vzhled prachového, plesnivého nebo pavučinového nánosu. 
Shluky plísní: Kromě rozsáhlého povlaku můžete na substrátu pozorovat také jednotlivé skvrny nebo shluky plísně, které jsou obvykle bílé, zelené, černé nebo růžové. 
Zápach: Plíseň může způsobit, že z postiženého substrátu bude vycházet nepříjemný zápach, často popisovaný jako zatuchlý nebo zemitý. 
Abyste se plísně zbavili a předešli jejímu dalšímu šíření, zde jsou některé doporučené kroky: 

1. Optimalizujte zalévání:

Redukujte množství vody během zimních měsíců, kdy rostliny často vstupují do období dormance. Zalévejte až po vyschnutí vrchní vrstvy substrátu. 

2. Vylepšete cirkulaci vzduchu:

Umístěte rostliny tak, aby byl mezi nimi dostatek prostoru a aby byly v oblastech s dobrou cirkulací vzduchu. Nezapomínejte pravidelně větrat, aby se snížila vlhkost v místnosti. 

3. Odstraňte povlak z plísně:

Nežádoucí vrstvu plísně odstraňte z povrchu substrátu, použijte nůž nebo jiný nástroj (třeba i vidličku nebo čínské hůlky) a prokypřte povrch, aby se zlepšila cirkulace vzduchu v substrátu.

4. Použijte fungicidy:

V případě, že plíseň je rozšířená, můžete použít fungicid. Vyberte si přípravek, který je bezpečný a šetrný k životnímu prostředí. 

Eko tip!

Zasypte na půdu trochu mleté skořice. Když odstraníte pouze horní vrstvu půdy, je vhodné ji lehce posypat mletou skořicí. Skořice obsahuje cinnamaldehyd, látku, která jí dodává charakteristickou chuť a vůni, a zároveň působí jako efektivní přírodní fungicid, čímž brání dalšímu šíření houbových infekcí a plísní. Není nutné používat skořici ve velkém množství; malé množství postačí.

Přestože některé zdroje mohou navrhovat využití octu, doporučuje se toto řešení raději omezit, jelikož ačkoliv ocet může efektivně ničit plísně, může také poškodit kořenový systém vašich rostlin.

5. Přesazení:

V extrémních případech, kdy plíseň výrazně poškodila substrát, může být nutné rostlinu přesadit do nového, čistého substrátu. V zimních měsících buďte u přesazení rostlin opatrní a zbytečně rostlinu po přesazení nestresujte, například tím, že ji přesunete na jiné prostředí.

6. Zvyšte světlo:

Ujistěte se, že rostliny dostávají dostatek světla, zvláště v zimě, kdy jsou dny kratší a sluneční svit méně intenzivní. Při boji s plísní je důležité přijmout komplexní přístup, který zahrnuje nejen okamžité ošetření postižených rostlin, ale také změny v péči o rostliny a vnitřním prostředí, aby se podmínky pro růst plísní minimalizovaly.



Kromě již zmíněných kroků, jako je optimalizace zalévání, vylepšení cirkulace vzduchu, odstranění plísně, použití fungicidů, přesazení a zvýšení světla, je důležité také pravidelně kontrolovat rostliny pro případné známky problémů a rychle reagovat na jakékoli změny

Rovněž je užitečné používat kvalitní a provzdušněný substrátKdyž odstraňujeme plíseň ze substrátu, je třeba být šetrný, ale důkladnýKontaminovaný materiál by měl být pečlivě odstraněn a ihned zlikvidován, aby se zabránilo šíření spor. Při likvidaci těchto materiálů je důležité nepoužívat kompost, protože by to mohlo problém jen zvýšit.

Dezinfekce nástrojů a pracovních ploch po odstranění plísně je také nezbytná. To může zahrnovat použití dezinfekčních prostředků, které jsou bezpečné pro vás i vaše rostliny.

Pamatujte, že prevence je klíčová, a udržení zdravého prostředí pro vaše rostliny může pomoci nejen předcházet problémům s plísněmi, ale i celkově podporovat jejich růst a vitalitu. V případě, že se plíseň objeví, je důležité jednat rychle a důsledně, aby se zabránilo jejímu dalšímu šíření a negativním dopadům na rostliny i okolní prostředí. 
Nebojte, jaro se blíží a s tím i teplejší počasí a s tím i značný úbytek plísní u vašich rostlin. 

Trápí vás u rostliny jiný problém? Svěřte se nám s ním v naší Facebook skupině: Rostlinné fórum DMP.

Více zajímavostí o jevech spojených s pěstováním pokojových rostlin se dozvíte v naší knize Dej mi pokojovku.

Co hledáte?

Košík