👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

6 tipů, jak správně zalévat pokojovky

*UPDATE*
Zalévání jsme se ještě podrobněji věnovali v našem novém článku:
Jakto, že pořád přelívám své pokojovky? Odhalení tajemství zálivky!



Tak jako jsme my v tyto tropické dny žízniví, tak jsou i rostliny. Proto na ně nezapomínejte. Sepsali jsme vám 6 našich tipů, jak správně zalévat, tak aby byly rostliny spokojené. Není na tom nic složitého.

  1. Odstátá voda

K zalévání používejte odstátou vodu. Tzn. vodu na zalévání si připravte minimálně den předem odstát, vyprchá tím z vody chlór, který pokojovky příliš nemilují. Ideální je pro rostlinky pokojová teplota zálivky. Nezalévejte je ledovou vodou, zažily by tím teplotní šok. Můžete zalévat i dešťovou vodou.

  1. Kdy zalévat

Nemějte pevně stanovený den v týdnu, kdy všechny rostliny zalijete. Pokud máte rostlinu v tmavším koutě, budete ji zalévat méně často než ty, které jsou na světlém stanovišti.

  1. Kontrola substrátu

Před zalitím vždy zkontrolujte substrát prstem, pokud je prst suchý, je čas na to ji zalít. Pokud ucítíte vlhký substrát, raději pár dní počkejte a poté zkuste znovu. Každá rostlina je jinak žíznivá, nelze je tedy zalévat všechny stejně.

Na fotce je Monstera Adansonii.

  1. Příliš suchý substrát

Dejte pozor na to, pokud bude substrát příliš suchý, voda by mohla rychle stéct do podmisky, aniž by se vsákla do substrátu. Nemohla se tak dostat ke kořenům. Proto zalévejte pomalu a rovnoměrně, voda se musí dostat do všech částí květináče.

  1. Živiny pro rostlinu

Nezapomeňte jednou za pár týdnů do zálivky přimíchat i tekuté hnojivo. U nás najdete jak univerzální hnojivo, tak i Lignohumát pro stimulaci zakořenění.

  1. Zalévání spodem

Máte moc napěchovaný substrát v květináči? Zalévejte rostliny spodem. Ponořte květináč na chvíli do vody, vyvarujete se hlíně všude okolo a voda se vsákne spodem. Ujistěte se pak prstem, že se voda dostala až do horní vrstvy substrátu. Nikdy nenechávejte květináč ve vodě dlouho.

 

Na fotce je Syngonium Pink.

U některých rostliny, jako například Starček, je žádoucí zalévat do podmisky, protože vodu nasáknou kořeny. Není tak důvod mokřit horní vrstvu substrátu a riskovat hnilobu.

 

Pozor na terakotové květináče! Budete je zalévat častěji, protože více vsakují vodu nežli plastové květináče. 

Pro většinu rostlin je lepší zalévat, až když je substrát sušší. Pokud budete rostliny zalévat dříve, než stihne substrát proschnout, riskujete hnilobu kořenů. Často se přelití projeví skleslými listy se žlutými/ hnědými skvrnami.

Co hledáte?

Košík