👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

6 tipů, jak zvládnout zimní období bez ztráty kytičky – a to doslova

 

S příchodem zimy se změní životní podmínky v bytech a domech, a to pocítíme nejenom my lidé, ale i naše pokojové rostliny. Množství denního světla dramaticky ubude, díky topení se sníží vzdušná vlhkost, a pokud máte rostliny u okna, které dostatečně netěsní, máte hned zaděláno na problémy. Suché a zkroucené listy či jejich okraje nebo dokonce opadávající listy a uhnívající stonky… Zní to jako horor? A co teprve každodenní odrovnávání květin ze zaplněného okenního parapetu, když chcete v místnosti na chvíli vyvětrat! Pokud je jaro v nedohlednu a stále se strachujete, která vaše další pokojovka bude bojovat o život, máme pro vás pár tipů v následujícím článku. Dozvíte se, co je vlastně potřeba k tomu, aby byly pokojové rostliny v zimě spokojené a čemu se naopak vyhnout.

1. Světelné podmínky

Rostliny, které mají rády dostatek světla, musíme během zimy přesunout co nejblíže k oknům, případně jim dopřát speciální osvětlení tzv. grow light. Určitě taky neuškodí umýt okna od prachu a nečistot, aby průchodu světla nic nebránilo, a taky jednou za čas otřít nebo osprchovat listy rostlin, aby mohly světlo bez problémů přijmout. Rostlinám také prospívá, a to nejen v zimě, když je budeme společně s jejich květináčem pravidelně otáčet. Postačí o 10° – 30°, aby si mohly na novou pozici zvyknout a nebyly nerovnoměrně vytaženy za světlem. O světelných podmínkách podrobněji zde.

2. Průvan

Rostliny na okenních parapetech jsou jen částí úspěchu. Pokud máte starší okna, která špatně těsní, mohly by tak rostliny být stále vystaveny průvanu nebo nízkým teplotám. Myslete na to a zkuste okna lépe utěsnit. Mnoho druhů pokojových rostlin je původem z tropických oblastí, a na chladné období tedy nemohou být připraveny. To platí i při větrání – nejlepší je pokojovky z oken odrovnat do bezpečné vzdálenosti a teprve potom pustit dovnitř mrazivý čerstvý vzduch. Nezapomínejte na to ani při nákupu nových rostlin a dostatečně je při převozu ochraňte!

Naopak ale mírný pohyb vzduchu okolo rostlin je žádoucí zachovat. Můžete to vyřešit například pořízením ventilátoru.

3. Vzdušná vlhkost

Suchý vzduch v interiéru neprospívá ani nám ani našich rostlinám. Skvělým doplňkem pro obě strany je zvlhčovač vzduchu, díky kterému můžeme udržovat vlhkost ideálně v rozmezí 45 – 60 %. Rostlinám také pomůže, když je na jejich stanovištích seskupíme a dáme jim do podmisek keramzit/kamínky s vodou (postačí i obyčejné sklenice s vodou), ze kterých se bude voda zvolna odpařovat, a zvyšovat tak vlhkost v bezprostředním okolí rostlin. Můžete zkusit rostliny i rosit, ale pozor na hnilobu listů.

4. Zálivka

Kvůli tomu, že má v zimě mnoho rostlin vegetační klid a nerostou, nepotřebují tolik vody. Také tím, že jsou kratší dny, rostlina ani nestihne přemíru vody využít, její substrát bude stále vlhký a začne uhnívat. Frekvenci zalévání tedy musíme snížit, případně jen hlídat rostliny, které jsou zasazeny v terakotovém květináči (díky němu kořenový bal více prosychá a rostlina bude potřebovat o něco více vody než např. v keramice nebo plastu). Nezapomínejte také zalévat odstátou vodou pokojové teploty, jako ostatně celý rok! 

Od pozdního podzimu do začátku jara ani nebude potřeba rostliny hnojit, pouze můžete lehce hnojit ty, které vyloženě stále rostou (např. některé druhy peperomií, pothosy (šplhavnice), philodendrony). Rostlině by to mohlo dokonce ublížit, přemíra živin totiž dokáže spálit kořeny.

5. Škůdci

V zimě se bohužel škůdcům daří více než obvykle. Je vhodné pokojovky častěji prohlížet, nebojte si vzít na pomoc baterku (ano, klidně i během dne) a zkontrolovat detailně listy i stonky každé rostliny. Pokud najdete známky napadení škůdci, rostlinu ošetřete (podle druhu škůdce) a dejte do karantény daleko od ostatních rostlin, aby se nákaza nešířila. Pokud vás trápí např. létající mušky z květináčů, přečtěte si o jejich zbavení zde.

6. Speciální druhy rostlin

Některé druhy pokojových rostlin mají přes zimu zvláštní nároky. Třeba kaktusy a sukulenty je třeba zimovat v suchém substrátu bez jakékoli zálivky a při teplotách okolo  10°C. Některé palmy vyžadují také chladnější prostředí. Vždy záleží na konkrétním druhu, proto je potřeba si zjistit alespoň základní informace o dané rostlině. 

Tip:

 Přes zimu není vhodné rostliny přesazovat (pokud nejsou vyloženě ve špatném nebo přemokřeném substrátu) a ani je množit pomocí řízků (zakořenění trvá déle a mateřskou rostlinu může mnoho řízků v zimě zbytečně vyčerpat). Lepší je s těmito činnostmi vyčkat až na jaro.

A hlavně! Myslete na to, že každá zima jednou skončí a rostlinky budou zjara zase plné síly. Někdy bohužel i přes veškerou péči některé listy opadají, protože rostlina nezvládne v zimním období uživit všechny. Nebo nedej bože celá rostlina nepřežije… Ale to je třeba zase důvod pořídit další, protože chybami se člověk učí a čím více pokojovek, tím více zkušeností, no ne?  

Pokojovky všem!

 

Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík