👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Jak (ne)vypadá zdravá pokojovka a jak ji poznat?

Už se to asi stalo každému. Pořídili jste si novou pokojovku, a za pár týdnů vám umřela i přes vaši poctivou péči. Je třeba si ale uvědomit, zda byla pokojovka napadená a nevšimli jste si toho, nebo byla zdravá, ale nedopřáli jste ji péči, kterou vyžadovala a nepřežila ji. Zvláště v době, kdy si rostlinu pořizujete, je totiž velmi důležitá aklimatizace rostliny v novém prostředí. Jsou rostliny, které přesuny zvládají výborně, ale jsou i takové, které jsou na jakékoliv přesuny velmi náchylné. Pojďme si projít to, na co si dávat pozor už při nakupování rostlin, jak vypadá zdravá rostlina a co na první pohled může značit něco špatného, ale je to v pořádku.

 

Pár tipů při nákupu rostlin

1. Při nakupování online důvěřujte, ale prověřujte. Nakupujete u prodejce online poprvé? Objednejte si nejdříve malé sousto na vyzkoušení a až poté si nakupte více rostlin. Předejte tak možnému zklamání v případě, že prodejce nedá příliš na kvalitní transport rostlin.

2. Když dorazí objednávka rostlin, po vybalení rostliny ji ihned detailně prohlédněte, zda není mechanicky příliš poškozená, zvadlá nebo se na ní nevyskytují škůdci. Reklamace o několik dní a týdnů později už často nebývá akceptovatelná a špatně se dokazuje čí je co vina.

3. Nakupujete v obchodních řetězcích a kamenných prodejnách? Skvělé, máte šanci vidět přesně co kupujete. Prohlédněte si důkladně rostlinu, zaměřte se na listy a zbarvení. Pokud je na pohled povadlá nebo dokonce obsahuje viditelně pochodující broučky po listech, raději se rostlině vyhněte. Často se jedná o nespecializované prodejny a péče o pokojovky je slabá a substrát jen transportní.

 

Jak to děláme v Dej mi pokojovku (DMP)?

Naší hlavní prioritou bylo a bude prodávat pokojovky v perfektní kondici. Při odběru u našich dodavatelů vybíráme na e-shop i naši prodejnu pouze rostliny po důkladné kontrole. Pokojovky navíc ten samý den přesazujeme do kvalitního substrátu, který si sami připravujeme a tím zajistíme rostlině lepší podmínky pro růst i transport. Rostliny jsou umístěny v našem skladu, kde jsou ty nejlepší podmínky pro naprostou většinu rostlin, tzn. teplo, dobré osvětlení, vysoká vlhkost a naše péče s láskou. 💚

 

Jak poznat zdravou pokojovku

Základem dobrého růstu našich zelených miláčků je především jejich dobrá kondice, která jde ruku v ruce s vhodnými podmínkami pro pěstování. Celkový vzhled rostlin je tedy zásadní při osobním výběru pokojovky na obchodě.

 

 

Foto: Viditelně oschlé a zčernalé listy značí špatnou péči, zřejmě nedostatečnou zálivku a vlhkost.

 

Listy

Zaměřte se na listy. Rostlina by měla mít zdravé vitální listy. Neměla by obsahovat větší množství suchých nebo uhnilých listů. Příliš velké množství hnědých nebo žlutých skvrn také neznačí nejlepší dosavadní péči. Přece jen, nekupujeme umělé fejky :) Jde ale o rostliny a občasné skvrny, sem tam nějaké nažloutnutí nebo mechanické poškození je normální.

V DMP rostliny, které nabízíme do prodeje kontrolujeme důkladně a nevzhledné i mechanicky poškozené rostliny nepřijímáme.

 

 

Foto: Červci (škůdci) na spodní straně listu rostliny

 

Škůdci

Největší peklo, které často odhalíte až doma a často i dlouho poté, co už ji máte na poličce. Pokud nakupujete rostlinu v obchodě, opravdu si rostlinu dobře prohlédněte. Dívejte se na stonky, na spodní strany listů, i na vrchní část substrátu. Pokud rostlina obsahuje pavučinky, nebo shluky vajíček či drobné broučky, může se jednat o napadenou rostlinu škůdci. Více o škůdcích zde. Často se stává, že jsou škůdci přítomní v samotném substrátu a na pohled není vidět nic, v takovém případě si s tím bohužel budeme muset poradit až doma vhodným ošetřením. Škůdci, kteří nesou vidět pouhým okem jsou obvykle ve stádiu, kdy se teprve množí a začnou být vidět v okamžiku, kdy jich je na rostlině mnoho. Také se často dostanou k rostlině v samotném substrátu, kdy není možné je spatřit okem nikdy, to se stane komukoliv.

 

Když se nám občas stane, že nám rostlinu napadne nějaký škůdce, tak rostlinu přesouváme do karantény a patřičnou dobu ji ošetřujeme. Pakliže je zcela v pořádku a neutrpěla ztráty, vracíme ji do prodeje. Ve většině případů ale odhalíme škůdce už při odběru našich dodavatelů a posíláme rostliny zpět.

 

Skladba rostliny

Vytáhlá rostlina s málo listy obvykle značí nedostatečné světelné podmínky. Zdravě vypadající rostlina má obvykle lepší rozvětvení. Zmást mohou některé druhy pokojovek, které takto vypadat mají.

 

Nedostatky na rostlinách, které (ne)vadí

 

Foto: Xanthosoma s krásným neonovým zbarvením a uschlou špičkou listu, která je patrná až velmi zblízka

 

Oschlé špičky listů

Spousta rostlin má špičky rostlin zaschlé. To je u většiny rostlin normální stav, který je způsobený většinou nedostatečnou vlhkostí. Obvykle to ničemu nevadí a není to ani vidět. Problém by samozřejmě byl, kdyby začala list od špičky usychat celý a listy by začaly žloutnout, to už pak značí větší problém buď s péčí, se škůdci ale i přelitím rostliny.

 

Foto: Zdravý Philodendron Scandens s drobným mechanickým poškozením listu.

 

Mechanické poškození

Občas se stane, že má nějaký list rýhu, malou dírku nebo je lehce natrhnutý. I taková drobná mechanická vada není nic život ohrožujícího a rostlině to nijak neuškodí. Občas se i stane, že rostlina už takto vyroste a nikdo to byť neúmyslně nezapříčinil.

 

Plíseň na vrchní části substrátu

Plíseň na vrchním substrátu se velmi často vytvoří v okamžiku, kdy je vlhkost vzduchu vyšší a substrát je o trochu více mokrý. Nejedná se o nic neobvyklého, plíseň zase co nevidět zmizí a rostlině neškodí. Stačí svrchní část substrátu lehce načechrat a nechat substrát trochu proschnout, než rostlinu znovu zalijete. 

 

Drobné skvrny na listech

Pokud má rostlina sem tam nějaký drobný flek hnědé barvy nebo je suchý, nejde o nic závažného. Naopak všímat při výběru rostliny bychom si měli černých skvrn a map, které u mnoho rostlin značí výrazné přelití stejně tak jako extrémní žloutnutí listů. Kořeny v takovém případě začínají uhnívat a rostlina umírá. V takovém případě v obchodě rostliny neberte, mohla by umřít. Pokud se vám to stane doma, doporučujeme rostlin vyndat z květináče, prohlédnout kořeny, přesadit do nového substrátu a nechat 1-2 dny proschnout. Černé skvrny jsou nejvíce viditelné při přelití např. u fíkusů elastica a zamiokulkasů. U jiných rostlin např. Monstera Monkey Mask nebo Ficus Benjamina jde spíše o žloutnutí listů a následné opadnutí.

 

Foto: Sophora Little Baby napadená sviluškami, které nejsou téměř vidět do chvíle, než se výrazně rozmnoží. Sophora občas opadá i když je zcela zdravá kvůli změně prostředí

 

Opadávání listů pár dnů po zakoupení rostliny

Občas se stane, že přijde nebo si koupíte nádhernou zelenou rostlinu, dělá vám radost pár dní doma a pak začne rostlina opadávat. V tuto chvíli zachovejte klid a žádnou paniku, hlavně rostlinu hned nezalévejte. Nejdříve si zjistěte, proč se to děje. Spousta rostlin je tzv. "drama queen"  a opadávání listů je u nich běžné při změně prostředí. Mezi největší citlivky patří právě např. Ficus Benjamina nebo i Sophora Little Baby, o její péči jsme už napsali článek. V tom horším případě jste zvolili špatné umístění u vás doma a rostlina si nechce zvykat na nové podmínky. Zkuste rostlinu přemístit na správnější místo.

 

Povadlá rostlina

Stalo se vám, že jste si pořídili rostlinu, která se tváří hezky, ale pak vypadá, že vadne i přesto, že barvu neztrácí a máte zalito? Tak to se vám zřejmě uleví, možná jste si pořídili tzv. modlivku. Jde o pokojovky, pro které je zcela normální, že buď reagují na světlo a jakmile se setmí, rostlina se položí a může vypadat jako by uvadla nebo reagují na zálivku tím, že začnou stoupat větve i listy, takové stačí jen zalít a do pár desítek minut se zase vztyčí. Mezi nejznámější modlivky patří např. Oxalis Triangularis, Calathea a Marantha.

 

Létající mušky

Občas se stává, že z nové rostliny vylétají mušky a pomalu zamořují celý byt. Nemusíte mít obavy, mušky jsou obvykle neškodné, pokud je nenecháte extrémně rozmnožit. Jedná se o tzv. Smutnice a obvykle jsou jejich larvy přítomné už v samotném substrátu, proto je nelze jednoduše předem odhalit. Na tyhle malé potvory stačí koupit žluté lepové desky, které zapíchnete do substrátu k rostlině a všechny vylíhlé mušky postupně pochytá.

 

Čemu se jednoznačně vyvarovat?

Pořizujete-li si pokojovku v obchodě a jste celý den na cestách, obzvlášť v zimních měsících nebo při teplotách kolem 10° C, měly byste dbát na to, aby rostlina byla dobře izolovaná od studeného vzduchu a dobře zabalená. Chození s igelitkou a odhalenou rostlinou po městě není žádoucí a je velmi pravděpodobné, že vám o tom dá rostlina vědět velmi brzo tím, že začne vadnout nebo vám začnou opadávat listy. Proč? Jednoduše nastydla. Většina pokojovek pochází z tropů a vyžadují teploty kolem 20° C a vyšší a přechod z tepla do zimy nebo několika desítek minut dlouhý pobyt venku, ať už v tašce nebo ne jí nedělá vůbec dobře.

Stejně tak v létě, kdy i u nás jsou teploty kolem 30° C ve stínu není vhodné nakoupit rostliny, nechat je v autě, kde teploty mohou stoupnout i na 60° C. V takovém případě rostlinu pro změnu uvaříte nebo stihne zcela vyschnout a pod tlakem vedra zvadne dřív než ji stihnete donést domů. Dejte si pozor i na delší chození s rostlinou po městě na přímém slunci, řada rostlin nesnese přímé slunenční paprsky.

Pokud si přinese svůj nový přírůstek domů, nikdy nedávejte rostlinu na přímé sluneční paprsky, i když se jedná o rostlinu, které to nevadí. Myslete na to, že rostlina strávila dlouhé týdny u pěstitelů ve sklenících, následně prošly několika transporty než se dostaly k nám a nejsou zvyklé na přímé slunce, ale na zářivková pěstební světla. Je třeba rostlinu nechat adaptovat na vaše domácí prostředí raději v polostínu pár dní ne-li týdnů a teprve potom ji přesunout na trvalé stanoviště.

 

Ať se daří a pokud se vám vaše rostlina nezdá, určitě nám napište :)

 

Autor: Martin Seidl

 

 

Co hledáte?

Košík