👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Sophora Little Baby a jak o ni pečovat

Sophora prostrata, česky přezdívaná jako jerlín, je zajímavým druhem stromu s pokroucenými větvičkami s drobnými lístky. Vzrostlé jerlíny můžeme běžně najít v městských parcích, zato kultivar “Little baby” je svým menším vzrůstem vhodný právě do domácností. Zaujal Vás její křehký a minimalistický vzhled? Chcete vědět o jakou rostlinu se přesně jedná a jak o ni správně pečovat? Právě na tyto otázky najdete odpovědi v článku.

 

Seznamte se!

Sophory jsou listnatým druhem stromů, které pocházejí z oblastí východní Asie (především Čína, Japonsko nebo Korea). Zde se pěstují mimojiné pro své květy s léčivými vlastnosti. Čínská medicína využívá květy jerlínů například ke srážení horečky nebo zmírnění bolesti hlavy, čištění jater nebo i k zástavě krvácení. Podle některých zdrojů se mohou výtažky z květů použít při různých problémech souvisejících se zrakem (např. zánět spojivek).

Sophora prostrata, přezdívaná “Little baby”, je kultivar, který pochází z chladného subtropického jižního ostrova Nového Zélandu. Tento druh jerlínu byl původně vyšlechtěný jako bonsaj, což označuje staré umění miniaturizace stromů, které jsou pěstované v miskách. Sophora “Little baby” však udělá parádu v každém interiéru, ať už v podobě bonsaje nebo klasické pokojové rostliny. 

Drobný vzrůst této sophory umožňuje pořádně vyniknout jejím zkrouceným větvičkám v cik-cak směru, které jsou zdobené zelenými oválnými lístky rostoucími v páru. Pro svůj jemný až křehký vzhled je “Little baby” oblíbenou součástí interiérů.

 

Sophora Little Baby

Foto: Zdravá sophora vás nenechá spát díky svému minimalistickému vzhledu

 

Co s ní, aneb péče o sophoru 

Sophora může působit jako nenáročná pokojová rostlina, nenechte se zmást. Tento drobný keř má určité preference, co se týče zálivky nebo stanoviště, které se vyplatí znát. Na jejich neznalosti totiž může své pěstitele začátečníky trochu potrápit

Sophory si rády hoví na světlém stanovišti, sluníčko jim opravdu prospívá, a proto je například možné tyto pokojovky v létě nechat venku letnit. S tím však souvisí i zálivka. Sophory jsou náchylné na přelití i přeschnutí, proto je třeba pravidelně kontrolovat alespoň vrchní část substrátu. Pokud je tato vrchní část hlíny suchá, sophoru můžeme zalít. Zároveň musíme kontrolovat, že rostlina nestojí ve vodě.

Jelikož se jedná o rostlinu, která pochází z chladných částí Nového Zélandu, bude se jí více dařit tam, kde je nižší teplota. Především pak v zimě tento keřík ocení chladnější prostředí (např. chodbu), kde nebude přímo vystaven topení. 

I když se může zdát, že jako jiné keříky bude sophora vhodný k tvarování, zdání klame! Bude to asi tím, že větvičky tohoto druhu už samy od sebe rostou v zajímavých tvarech. Sophorám tvarování a řízkování příliš neprospívá. S klidem tak u “Little baby” můžeme na nůžky a nože zapomenout a prostě se jen kochat tím, co sama vymyslí. 

V neposlední řadě hraje v péči o sophoru významnou roli i použitý substrát. Vzhledem k tomu, že je sophora náchylná na přiměřenou zálivku, pomůžeme rostlině i sobě tím, že substrát nenamícháme příliš vzdušně. Proč? Inu, rostlina ráda pije, přitom je citlivá na proschnutí nebo přelití - pokud použijeme klasický substrát bez přílišného provzdušnění, nebudeme muset rostlinu tolik zalévat, protože substrát v sobě vodu o chvíli déle podrží. Trochu perlitu do substrátu přidat můžeme, ale nějakému většímu vzdušnění bychom se měli vyvarovat. Podobně můžeme u této rostliny vynechat kamínkovou nebo jinou drenáž, která se taktéž podílí na větším odvodu vody z květináče. 

Obecně se pak doporučuje rostlinu po koupi - především pak v zimním období - doma přesadit do mírně většího květináče, který taktéž slouží k tomu, že rostlině zadrží více vody a tak se neuzaléváme. 

Pokud se sophoru rozhodneme pěstovat jako bonsaj, můžeme k tomu využít speciální substráty a květináče - misky. Mějme však na paměti, že jako bonsaj sophora prosychá ještě rychleji a proto je třeba zálivku opravdu pečlivě provádět a přitom kontrolovat její (ne)dostatečnost.

 

Sophora Little Baby

 Foto: Sophora není bonsají, ale dá se tak pěstovat a velmi ji připomíná

 

S listy dolů!

Jestli je jedna věc pro Sophoru “Little baby” typičtější než její zkroucené větvičky, je to její (v přeneseném významu) reakce na stres. Tento druh sophory je velmi citlivý na změny v podmínkách, ve kterých je pěstován. A jak se taková citlivost pozná? Sophora začne shazovat své drobné lístečky

Při pohledu na holé cik-cak větvičky může pěstitele začít stíhat panika. Jednou z nejčastějších pěstitelských chyb je domnění, že sophora usychá, což vede k přelití, které vede k další reakci a jerlín jde opět s listy dolů. Mezi stresující situace, kvůli kterým Vaše sophora může přijít o lístky, patří nevhodná (nedostatečná/přílišná) zálivka a změna prostředí (především v rámci teplotních a světelných podmínek). Často pak sophory o své listy přicházejí v zimě, kdy se v domácnostech začíná topit a dochází tak k výrazným teplotním rozdílům

Naštěstí však sophora nezůstane takto obnažená navždy. Jakmile si stromek zase zvykne na nové podmínky nebo dojde k ustálení zálivky, začnou jeho zkroucené větvičky opět obrůstat novými lístky. Buďme proto v péči trpěliví a dopřejme sophorám čas potřebný k jejich aklimatizaci.

 

Pozor na nezvané hosty - broučky!

Sophory se nelíbí jenom nám, pěstitelům. V oblibě je mají také puklice a svilušky. Je proto na místě při občasném kochání i zkontrolovat, jestli se jeden z uvedených druhů škůdců neusídlil zrovna na Vaší sophoře. 

Svilušky jsou drobní broučci, kteří mohou připomínat mšice. Shlukují se a vysávají z listů jejich tkáně. I když si nevšimnete samotných broučků, můžou Vás na jejich přítomnost upozornit drobné pavučinky.

Puklice vypadají jako taková hnědá schránka, která se přisaje ke stonku nebo listu rostliny. je proto vhodné jerlíny opravdu detailně kontrolovat. Puklice mohou při letmém pohledu totiž splynout s kmínkem jerlínu. 

Oba zmínění škůdci mohou napáchat na rostlině nemalé škody, proto je důležité při napadení rychle jednat. K ošetření sophory můžeme použít jakýkoliv přípravek, který se specializuje na určitý typ škůdce, přičemž postupujeme podle návodu konkrétního přípravku. Zároveň mysleme i na své další zelené poklady a ujistěme se, že škůdci nenapadli i další rostliny. Všechny napadené pokojovky pak čeká karanténa, která zajistí, že se škůdci nekontrolovatelně nerozšíří dál po zelené džungli. 

 

Opadaná Sophora Little baby po napadení Sviluškami

Foto: Téměř opadaná Sophora Little baby po napadení sviluškami

 

“Já osobně nedám dopustit na Careo přípravky, ať už na jejich hnojivé tyčinky (které používám i jako prevenci) nebo postřik, který mě zatím ještě nikdy nezklamal.”

 

Něco na závěr

Na závěr ještě můžeme připomenout, že u sophor nebylo zjištěno čištění vzduchu nebo jiné přidané hodnoty pokojových rostlin. I když není přesně stanoveno, jestli může být jerlín toxický pro zvířata (především pak psi nebo kočky), jeho toxicita byla prokázána vůči člověku. Jerlínem se tak libovolně kochejme bez jeho ochutnávání a pro všechny případy jej umístíme tam, kde na něj nikdo s prsty nebo drápky nedosáhne. 


Autor: Jana Beránková

Co hledáte?

Košík