👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

Jedovaté rostliny

Foto: Dieffenbachia patří mezi nejvíce toxické rostliny v domácnostech. Hlavně pro malá zvířata a nejmenší děti.

 

Nejedovaté pokojové rostliny

Pokud nemáte čas, chuť nebo energii na péči o jedovaté pokojové rostliny, děti anebo domácí mazlíčky najednou a chcete i ušetřit nervy, můžete vydechnout úlevou. Pořád existuje velké a rozmanité množství krásných i nenáročných pokojovek, které mohou Vaši domácnost ozdobit.

Na začátek tak představujeme seznam několika rostlin, které nebyly shledány toxickými. To znamená, že jejich obsah případných toxinů nepřesahuje běžnou míru výskytu například v často užívané zelenině - čili je jejich pěstování doma nezávadné. I přes to je ale nedoporučujeme zkoušet konzumovat. Na našem e-shopu tyto rostliny najdete jako vhodné k mazlíčkům

 

Seznam netoxických pokojovek:

 

Jedovaté pokojovky v domácnosti a bez nehod!

Pokojové rostliny jsou velmi různorodou skupinou - lišící se především vzhledem listů, květy nebo způsobem růstu. Mezi pokojovkami ale najdeme i takové, které například čistí vzduch nebo produkují více kyslíku než jiné - o těchto superhrdinech rostlinného světa jsme již článek napsali. Ale věděli jste, že pokojové rostliny mohou být též toxické a jedovaté? A nemáte některou z nich doma? V našem článku vám některé jedovaté či toxické zástupce představíme.

 

Toxické a jedovaté pokojové rostliny

Jako toxické bývají označené rostliny, které obsahují toxiny. Toxinů existuje celá řada a při požití mohou způsobovat poškození nejčastěji v oblasti žaludku, srdce, ledvin nebo i kůže (vyrážky). Toxiny, které obsahují některé pokojové rostliny, jsou pak nebezpečné především pro domácí zvířata (nejčastěji psi a kočky) nebo malé děti. Mezi běžně se vyskytující toxiny patří solanin, oxaláty nebo glykosiny, které si stručně představíme.

Solanin: jedná se o toxický glykoalkaloid, který má podobu bílé krystalické látky. Solanin bychom běžně našli například v bramborech nebo lilku. Tento toxin rostliny produkují, aby se chránily před různými škůdci, hmyzem nebo obecně před zvířaty. Při požití způsobuje podráždění trávicího traktu a křeče, což má za následek zvracení nebo průjem. Také může způsobovat záněty.

Oxaláty: jedná se o tzv. Šťavelany - soli kyseliny oxalové. Některé rostliny ve svých tkáních skladují oxalátové krystaly, které mohou při požití způsobit podráždění a otoky (například úst, jazyka, krku), které v krajních případech mohou vést až k udušení. Tyto toxiny bychom našli například u syngonií (syngonium podophyllum), caladií, diffenbachií (diffenbachia seguine), philodendronů (philodendron hastatum, cordatum, selloum) a pothosů (pothos aureus), scindapsusů nebo monster (monstera deliciosa). V malém množství se také běžně vyskytují ve špenátu, kaku, borůvkách nebo v čajových listech.

Glykosidy: Jedná se o deriváty cyklických sacharidů obsahující uhlík, vodík a kyslík. Glykosidy slouží jako zdroje živin pro rostliny. Některé glykosidy jsou toxické a mohou při požití způsobit nepravidelný srdeční tep, třes nebo záchvaty, slabost či kolaps. Toxické glykosidy bychom našli například u konvalinek, vánočních hvězd, čekanky, jitrocelu, pohanky nebo divizen.

 

Foto: I oblíbený Oleandr, který jsme si zamilovali hlavně na našich venkovních terasách je při požití jedovatý.

 

Nejčastější jedovaté pokojovky v domácnostech

Druhů jedovatých pokojovek není zrovna málo a tak existuje spousta jejich seznamů, které se liší podle zaměření na míru jedovatosti nebo četnosti výskytu v domácnostech. Zároveň jsou jednotlivé rostliny různě toxické pro člověka, psy nebo kočky. Mezi 10 nejčastěji pěstovaných jedovatých pokojovek přitom můžeme zařadit tyto:

  1. Philodendrony: mírně toxické pro člověka, toxické pro psy a kočky
  2. Eipremnum a Scindapsus: toxické pro člověka, psy a kočky
  3. Syngonia: mírně toxické pro člověka, psy a kočky
  4. Lilie: středně toxické pro člověka, psy a toxické pro kočky
  5. Spathiphyllum (lopatkovce): toxické pro člověka, psy a kočky
  6. Dieffenbachie: extrémně toxické pro člověka, psy a kočky
  7. Oleandry: extrémně toxické pro člověka, psy a kočky
  8. Caladia: toxické pro člověka, psy a kočky
  1. Sansevierie (tchyniny jazyky): mírně toxické pro člověka, středně toxické pro psy a kočky
  2. Břečťany: mírně toxické pro člověka, toxické pro psy a kočky

Diffenbachie: pozření této rostliny u lidí nebo zvířat může způsobit extrémní bolesti v ústech, slinění a otoky nebo necitlivost v krku. Diaffenbachia patří mezi nejsilněji toxické pokojové rostliny a při požití většího množství listu dokáže být i život ohrožující.

Philodendron: obsahuje krystaly šťavelanu vápenatého a je proto mírně toxický pro člověka, toxický pro psy a kočky. Při požití se u člověka objevují jen mírné příznaky otravy, například otoky kolem úst, vyrážka nebo dojde k podráždění trávicího traktu. U psů a koček se mohou objevit i závažnější příznaky otravy jako křeče, záchvaty, bolestivé stavy a otoky.

Epipremnum a Scindapsus: při požití se mohou u lidí objevit tyto příznaky: pálení úst, podráždění kůže, otoky nebo zvracení a průjem. U psů a koček může požití způsobuje slintání, otoky a s nimi spojené dušení nebo nevolnost. Pokud zvíře pozře větší část rostliny, může dojít až k selhání ledvin. 

Syngonium: u lidí i zvířat může při požití způsobit podráždění kůže, žaludeční nevolnost nebo zvracení.

Lilie: jsou rozmanitou rostlinnou skupinou, kde bychom našli jak toxické tak i ty netoxické odrůdy. Specifické druhy, například lilie divoká, asijská nebo rubrum mohou být toxické pro člověka i zvířata. Uvádí se, že jsou toxičtější především pro kočky, u kterých může dojít ke zvracení, letargii a k selhání ledvin. U člověka otravu doprovází zvracení, podráždění žaludku a bolestí hlavy.

Lopatkovec: I když bývá nazývána jako lilie míru (z angličtiny Peace Lily), není lopatkovec skutečnou lilií. Přes to je však pro člověka i zvířata podobně toxický. U lidí může při intoxikaci dojít ke zvracení, průjmu nebo k pálení a otoku úst, jazyka a krku, což může vést k problémům s mluvením a polykáním. I když jsou relativně sporné názory ohledně toxicity lopatkovce pro domácí mazlíčky, bývá i přes to zařazován do seznamů rostlin toxických pro zvířata. Otrava se projevuje slintáním, dehydratací a průjmem nebo zvracením. 

Oleandr: je to nádherný keř, který může působit jemně a nevinně, ale i pozření jeho medového nektaru může způsobit otravu. Ta se projevuje u lidí i zvířat třesem a křečemi, závratěmi, zvracením a nebo i srdeční arytmií. 

Caladium: za toxické jsou považovány veškeré části rostliny. Jejich pozření může způsobit bolestivé pálení úst a jazyka, otoky a dušení. U zvířat se může objevit zvracení, vrávorání, nadměrné slinění a dušnost.

Tchynin jazyk: úroveň toxicity je u lidí nízká a pozření rostliny může vést ke krátkodobým příznakům - slinění, bolest v ústech, nevolnost. Ve vzácných případech může dojít k dermatologické reakci a podráždění kůže. U zvířat může způsobit nadměrně slinění, bolest a nevolnost až zvracení a průjem.

Břečťan: při pozření může u lidí způsobit podráždění kůže, pálení v ústech, křeče nebo horečku. U psů a koček může nastat průjem, dušnost, třes nebo zvracení a vrávorání.

 

Foto: Práce s rostlinami může bavit i nejmenší, raději ale kontrolovat a vyjasnit si, čeho se vyvarovat.

 

Bezpečnost na prvním místě

Rostliny spolu s dětmi a zvířaty mohou bezproblémově v domácnostech koexistovat. Pokud však vlastníte některé z toxických pokojovek a přitom se ve Vaší domácnosti vyskytují děti nebo domácí zvířata, měli byste dávat pozor, aby nedošlo k otravě. 

K otravě může dojít několika způsoby:

  • Pozřením nebo dotýkáním se listů
  • Pozření bobulí, květů nebo kořenů
  • Pozřením půdy
  • Pitím vody z podmisky
  • Kontaktem pokožky s mízou nebo šťávami, které rostlina produkuje

Uhlídat malé děti nebo domácí mazlíčky může být velmi náročné, přeci jenom jsou všichni velmi zvědaví a potřebují vše pořádně prozkoumat nebo dokonce i ochutnat. Proto je vhodné buď do domácnosti pořídit ty rostliny, které jedovaté nejsou, nebo se řídit základními bezpečnostními pravidly.

 

Jak na soužití mazlíčků, dětí a jedovatých pokojovek?

Máte doma děti nebo zvířata a přitom chcete pěstovat krásné philodendrony nebo syngonia (nebo i jiné jedovaté druhy)? Možné to je, ale musíte přitom dbát na dodržování základních bezpečnostních pravidel.

Základní bezpečnostní pravidla:

  • Rostliny udržujeme mimo dosah dětí a zvířat (především psů)
  • O rostliny se pravidelně staráme a uklízíme zvadlé nebo opadané listy
  • Rostliny pravidelně stříháme (aby na ně dítě nedosáhlo)
  • Při manipulaci (přesazování) používáme ochranné rukavice nebo si pořádně umyjeme ruce
  • Učíme děti, aby se rostlin nedotýkaly nebo je nejedly
  • Mazlíčkům vždy chystáme čerstvou vodu, aby je nelákalo pít z podmisek a květináčů
  • Místo zalévání do podmisek můžeme využít samozavlažovacích květináčů

Toxické rostliny můžeme také označit specifickým štítkem nebo obrázkem. Usnadní nám to orientaci mezi rostlinami, na které si máme dávat pozor. Obrázky nebo značky mohou také pomoci naučit děti, které rostliny jsou pro ně potenciálně nebezpečné.

 

Foto: Kočky rádi okusují rostliny a špičky listů a občas si obrušují drápy o silnější kmeny. Máte-li doma kočičí zvědavku, raději uzpůsobte toxické rostliny, aby k nim neměla přístup.

 

Jedovaté rostliny a kočky

Specifickou skupinou potenciálně ohrožených jedovatými rostlinami jsou kočky. Malé děti nebo psi je jednoduché uhlídat a všechny nebezpečné rostliny můžeme jednoduše odstavit mimo jejich dosah. Kočky jsou však natolik obratné, že se dostanou prakticky všude a ke všemu. 

Pěstování jedovatých rostlin je tak u majitelů koček na pováženou. Některé kočky se o rostliny vůbec nezajímají, jiné mají tendenci je neustále okusovat. Je to tedy především na zvážení konkrétního majitele. 

Obecně platí, že kočky bývají přitahovány především rostlinami s tenkými a dlouhými listy podobným trávě. O rostliny s velkými, masivními listy se příliš nezajímají. Ochutnávání rostlin by také mohlo u koček omezit pořízení tzv. Šanty kočičí (nepeta cataria), která by je mohla přitahovat více, než ostatní rostliny a která je pro kočky neškodná. 

K odrazení koček od jedovatých rostlin můžete vyzkoušet citrusy. Obecně kočkám citrusy nevoní a mají tendence se jim vyhýbat. Můžete proto zkusit umístit kolem jedovaté pokojovky (například kolem květináče, na hlínu) slupky od citrusů (mandarinky, pomeranče, citrony). Takové opatření by mohlo kočky naučit vyhýbat se konkrétní pokojovce, což za pokus jistě stojí.

  

Hlavně se nebojte!

Tak a to je všechno, doufáme, že jsme Vás příliš nevyděsili. Pořád existují mnohem nebezpečnější věci v domácnosti, než jsou pokojové rostliny, ale znáte to rčení Kdo je připraven, není překvapen! Proto pokud jste zjistili, že doma vlastníte jedovaté pokojovky, nepanikařte - nemusíte se jich hned zbavovat. Pokud o ně Vaše děti nebo domácí mazlíčci nejeví zájem, nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k fatální nehodě. Naopak je teď vlastně výhodou, že víte, že je rostlina toxická a můžete tak na ni a na ostatní členy domácnosti dávat pozor.

 

Napište si o radu!

Pokud si stále nejste jistí pěstováním pokojovky, jestli je a nebo není rizikem pro děti nebo zvířata, nebojte se nám napsat, rádi Vám poradíme!

 

Autor: Bc. Jana Beránková

 

 

Co hledáte?

Košík