👉 Guarantee of safe shipping and hassle-free returns 👈

💚 Philodendron Pink Princess Marble FREE with purchase over 700,- Kč 💚

Řasokoule - pokojovka žijící ve vodě

Máte pocit, že se s rostlinami nemůžete mazlit? Řasokoule vás přesvědčí o opaku! Tato neobvyklá a fascinující rostlina se přímo nabízí k tomu, abyste ji jemně promnuli v ruce.

řasokoule

 

Co je Řasokoule?

Řasokoule (Aegagropila linnaei), známá také jako "Marimo" v Japonsku, je zvláštní druh sladkovodní řasy, který vytváří charakteristické kulaté koule. Pochází z chladnějších oblastí severní polokoule, jako je Japonsko, Island, Skotsko nebo Estonsko. Její neobvyklý vzhled a nenáročnost z ní dělají populární rostlinu do akvárií nebo skleněných nádob.

Navíc je to rostlina s dlouhověkostí – může žít až 100 let! Roste velmi pomalu, obvykle o pouhých 5 mm za rok, ale právě její pomalý růst z ní dělá stabilního a stálého společníka.

Jak se o řasokouli starat?

Péče o řasokouli je naprosto jednoduchá, takže je ideální nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené pěstitele. Navíc je netoxická a zcela bezpečná pro zvířata, takže ji lze bez obav umístit do akvárií s rybkami nebo jinými vodními živočichy.

Řasokoule vyžadují chladnou, čistou vodu a světlé, nepřímé světlo. Změna vody by měla probíhat alespoň jednou týdně a je třeba se vyhnout přímému slunci, které by mohlo rostlinu spálit. Potřebují občasné pomazlení v ruce. Promnete je tak, aby se udržoval jejich kulatý tvar, jelikož přímý kontakt se dnem nádoby může způsobit hnědnutí nebo její rozpad.

řasokoule

 

Co může Řasokouli trápit?

Hnědnutí - pokud řasokoule začne hnědnout, může to být způsobeno přílišným slunečním světlem nebo nedostatkem pohybu. Otáčejte ji pravidelně, aby se udržoval její rovnoměrný tvar.

Pomalý růst - Řasokoule roste velmi pomalu, takže pokud nevidíte změny, nepanikařte. Zkontrolujte teplotu a čistotu vody a buďte trpěliví.

Rozpad - Pokud se řasokoule začne rozpadat, může to být způsobeno nedostatkem pohybu. Sesbírejte části, vytvarujte z nich opět kouli a použijte gumičku, aby držela tvar, dokud řasa opět nesroste.

Symbol štěstí

V Japonsku je řasokoule známá jako symbol štěstí, lásky a prosperity. Lidé ji často darují jako talisman pro dlouhověkost a dobrý osud. Pokud hledáte něco netradičního a krásného do svého domova nebo akvária, řasokoule je skvělou volbou.

A co vy, máte už svou vlastní řasokouli?

What are you looking for?

Your cart