👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Péče o malé "baby" pokojovky

Rostliny doma máme téměř všichni, rádi o ně pečujeme a rádi se koukáme, jak nám pěkně rostou. Spoustu lidí si však kupuje raději malé rostliny a zejména ty úplně nejmenší, kterým říkáme "baby pokojovky".

U malých rostlin jsou ale také malá rizika a právě na ty se v dnešním článku podíváme.

 

Když pořizujeme malé rostliny

U malých rostlin se snadno může stát, že se zamění druh rostlin, zvláště u takových, kde máme spoustu druhů, které se jen nepatrně liší svou barevností, kterou ale často poznáme až v dospělosti. Krásným příkladem může být např. Syngonium White Butterfly a Syngonium Pixie, které vypadají prakticky stejně, když mají ještě malinkaté lístečky a rostlina dosahuje sotva pár centimetrů.

U malých rostlin zvláště na pultech obchodů hlídejte, zda rostlina není příliš suchá a zda ji nezasychají listy. Pokud se vám na pohled zdá, že není v kondici, raději ji neberte. U malých rostlin je totiž největším nešvarem právě zapomenutá zálivka a nevhodný květináč, viz níže.

Myslete na to, že "baby pokojovky", ač je pořizujete malinké, obvykle v květináčích s průměrem do 8 cm rostou stejně rychle jako větší pokojovky. Bohužel v malém květináčku této velikosti nemá rostlina prostor na dobrý vývoj kořenového systému a rostlina začne rychle strádat ve chvíli, kdy kořeny zaplní květináč. Bude tedy poměrně brzy čas na přesazení do většího.

 

 

Přesazení do většího květináče a který vybrat?

Malé rostlinky jsou obvykle zasazené do prodyšného substrátu v extrémně malých květináčích ať už v plastových nebo terakotových (keramických). Pokud jste se rozhodli rostlinu přesadit do většího, volte vždy max o 2-3 cm větší květináč. To je z toho důvodu, že pro rostlinu není vhodné ji dávat příliš plochy v substrátu, docházelo by tak k častějšímu přemokření půdy a zahnívání kořenů. Rostlinu tím necháte zvětšovat postupně.

Jestli si vyberete květináč keramický, plastový, skleněný či jiný je jedno, volte podle druhu rostliny, jejích požadavků a umístění ve vašem bytě. Dbejte však na to, aby rostlina dýchala, tzn. vytvořte si na dně substrátu v květináči drenáž z keramzitu příp. z jiných materiálů, např. z perlitu pro lepší odvodnění ze spodu.

Substrát můžete využít podle druhu rostlin, avšak u těch úplně nejmenších si běžně vystačíte v klasickém substrát pro zelené rostliny s přídavkem perlitu. U menších rostlin si dávejte pozor na množství perlitu, protože urychluje prosychání substrátu a rostlina by nám mohla uschnout dříve, než se nadějete.

 

Zálivka

U malých rostlin se obecně nedoporučuje využívat terakotových květináčů. Ty jsou prodyšné sami o sobě a vyschnutí rostlin může probíhat velmi rychle, a to i za jeden jediný den. Zvažte tedy vaše možnosti a jak často chcete hlídat vaši rostlinu. U nejmenších rostlin v terakotě není třeba řešit drenáž, naopak spíš přidávejte vodu do podmisky, abyste měli jistotu, že má přísun vody.

U malých rostlin můžete hnojit, ale dávejte pozor na množství, méně kořenů snese i méně hnojiva a mohlo by dojít k popálení kořenů, pokud to přeženete.

Jistotu vám naopak může udělat Lignohumát, který napomáhá kořenům s jejich vývojem a obecně rostlině prospívá v době, kdy se hnojení tolik nedoporučuje, např. v zimních měsících.

 

Foto: Peperomia glaucophylla Greeyzy

 

Výhody malých pokojovek

Ať už máte raději malé nebo větší a bujnější pokojovky, výhodou malých rostlin je ta, že si sami dohlédnete, jak vám poroste, uvidíte její vývoj od miminka až k dospělosti a zároveň u spousty rostlin uhlídáte její tvar a kvalitu díky vaší péči.

Navíc, pokud neradi pěstujete pokojovky v substrátu ale jste např. milovník hydroponie, tak malé pokojovky jsou nejvhodnějším adeptem pro hydroponii, než začne růst a její přechod by byl komplikovanější.

 

A jaké jsou vaše nejoblíbenější pokojovky?

Pochlubte se nám do komentáře v naší Facebookové skupině pod článkem, jaké máte nejraději malé pokojovky :) Mezi jedny z nejoblíbenějších baby pokojovek u nás bezesporu patří sukulentní Hoya Kerri. Mezi velmi oblíbené a na péči skvělé je i mini lopatkovec Spathiphyllum Pearl Cupido, který jsme nedávno rozšířili o větší velikost.

 

Autor: Martin Seidl

Co hledáte?

Košík