👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Úvod do hydroponie 2. část

V minulém článku jsme si představili, co je to hydroponie a jak vlastně funguje. V tomto článku se více zaměříme na to, jak o hydroponické rostliny pečovat, co vše potřebujeme k dokonalému pěstování a další tipy.

 

Co potřebujeme k hydroponickému pěstování v domácích podmínkách.

K hydroponickému pěstování potřebujeme pár zásadních věcí. Kromě samotné rostliny, která již musí být uzpůsobená pro hydroponické médium (zejména kořenový bal) potřebujeme vhodný voděodolný obal na květináč, do kterého umístíte hydroponickou nádobu, ideálně už s otvorem pro hladinoměr (vodoznak). Obal i nádobu zvolte podle velikosti vaší rostliny. Dalším prvkem bude pěstební médium.

Pěstební média v případě hydroponie jsou speciální minerální (vulkanické) materiály, které jsou vysoce porézní a paro-propustné - zadržují v sobě vlhkost a vsakují vodu. V případě hydroponie, kde se nevyužívají žádná média se bavíme pouze o vhodném využití vody, která může a nemusí ve speciálních nádobách cirkulovat a rostliny jsou živé z živných roztoků a specializovaných hnojiv.

 

Minerální substráty vhodné pro hydroponii

Mezi nejznámější hydroponická média patří keramzit, managreen, zeolit, lávové kameny, pemza, různé druhy písků ad. Pro sadbovací rostliny, množení a řízkování lze využít i sadbovací kostky z čedičových vláken, které se nejčastěji využívají pro množení a nikoliv dlouhodobé udržování rostlin v hydroponii. Pojďme se podívat na jednotlivé složky.

 

Keramzit

Nejběžnější médium pro hydroponické pěstování, které seženete v každém obchodě s rostlinami. Pro menší květináče doporučujeme sehnat menší zrnitost.

Liapor

Alternativou pro keramzit může být Liapor, který je ze stejného materiálu. Jedná se pouze o jinou značku a tvar, který je obvykle rovnoměrně kulatý.


Perlit

Amorfní vulkanické sklo s velmi nízkou hustotou. Obsáhne velké množství vody, proto se často používá pro provzdušňování půdy, z které vytáhne přebytečnou vodu.

Pemza

Vyvřelá hornina ze sopečného skla, která má obdobné vlastnosti jako keramzit a jeho hustota je velmi nízká, proto je velmi lehký.


Zeolit

Hlinitokřemičitý minerál s mikroporezní strukturou s vysokou schopností absorbovat bodu a vlhkost.

Managreen

Specializované hydroponické médium obsahující směs více druhů minerálních kamenů, které v kombinaci nejvíce prospívají růstu rostliny.


Rockwool

Speciální minerální vlna tvořená ze skelných vláken sopečných pozůstatků. Hojně využívaná při rozmnožování rostlin, protože lze velmi dobře tvarovat, např. do sadbovacích kostek, které lze i koupit už v sadbovacích platech.

Lávové kamínky

Drť lávových kamenů, která vzniká po sopečných erupcích přímo z lávy. Jeho paropropustnost je také velmi vysoká a často se využívá i v akvaristice a pro paludária nebo florária. Tento druh kamenů, které lze pořídit i ve větší velikostech jako solitér.

 

 

 

Číslo 1 pro začátečníky jsou bylinky

Možná vás to překvapí, ale mezi nejrychleji rostoucí rostliny v hydroponii patří bylinky. Zejména ty dužnaté a jednoduché na péči mezi které patří např. Meduňka, Máta, Bazalka a pro zapálenější lze v hydroponii velmi dobře pěstovat saláty a zelenina. Takové rostliny už ale hůře vypěstujete v bytě, takže ti z vás, co máte dům či skleník je pěstování zeleniny jednodušší.

Nejsnadnějším způsobem pěstování bylinek je pořízení vybrané bylinky v supermarketu. Například bazalku. Bazalku ustřihnete až u země, odstřihněte cca poslední 2-4 listy, abyste měli zhruba 5-10 cm stonek bez listů a dejte všechny větvičky do vody k zakořenění. Zakořenění u bylinkových rostlin je velmi rychlé, obvykle se dočkáte už za týden, u opožděnějších 14 dnů. Ve chvíli, kdy má rostlina patrné kořínky přemístíte rostlinu do vhodné nádoby pro hydroponii a použijete výše zmíněný minerální substrát. Také můžete využít tzv. "kratkyho metodu" kdy je rostlina pouze ve vodě, např. ve skleněné nádobě, ale je rostliny uchycena nahoře aby nemohla spadnou do vodu a kořeny si dosáhnou až dolů k vodě. Nezapomeňte na vhodné hnojivo, protože bylinky velmi "pijí" a potřebují živiny, abyste neměli zažloutlé a nevzhledné listy.

 

 

Péče o pokojovky před sázením do hydroponie

Pokud jsme se rozhodli vzít naši rostlinu, která do teď byla v klasickém substrátu, vždy dávejte pozor na tyto věci:

1. Na převádění do hydroponie nejsou vhodné velké rostliny a rostliny, které mají kmen nebo pokud se jedná o robustní rostliny typu Ficus benjamina ad. To z toho důvodu, že čím větší rostlina, tím více je náchylnější k úhynu, pokud ji dáte takový velký šok, který ji dáte, když potřebujete kořeny zbavit od substrátu. Většina takových rostlin to  nevydrží a kořeny začnou uhnívat.

2. Rostlina by měla být ideálně menšího vzrůstu.

3. Rostlina by měla být v kondici a měla by mít zdravé kořeny.

4. Rostliny napadené škůdci nebo namrzlé do hydroponie nedávejte a nejdříve je ošetřete.

5. Vy hydroponii se vám pravděpodobně neuchytí kaktusy a sukulenty a velmi špatně snáší převod i kapraďovité rostliny jako Nephrolepis exaltata, Asplenia ad.

 

Péče o pokojovky po přesazení (převedení) do hydroponie

Rostlinu, kterou jste si převedli do hydroponického pěstování podle našeho předchozího článku čeká pár týdnů malého zotavování. Rostlina si potřebuje zvyknout na nové prostředí, odhodit slabé kořínky a naopak vypustit nové, tzv. "vodní" kořínky, které jsou obvykle čistě bílé. Tento proces trvá zhruba měsíc, záleží na typu rostliny. Není nic neobvyklého, když rostlina na začátku shodí pár listů nebo když zežloutnou spodní listy a odpadnou. Problém nastává, pokud rostlina celkově žloutne nebo je povadlá, v tom případě je vysoká pravděpodobnost, že vám hnijí kořeny a bude lepší rostlinu z média vyndat a zkontrolovat kořeny. Pokud nejsou v pořádku, dobře je propláchněte pod proudem vody a nechte rostlinu nějaký čas pouze ve vodě, dokud nebudete mít pocit, že už je rostlina v pořádku.

V době po převedení rostlinu nehnojte, můžete použít menší množství lignohumátu, které podpoří kořeny, neumisťuje rostlinu na přímé slunce a rostlinu nestříhejte. Začátečnickou chybu také uděláte, když hned novou rostlinu umístíte do hydroponické nádoby a nalijete vodu na max. hladinu na rysce vodoznaku nebo dokonce více, což není žádoucí. Dodržujte vždy optimální hladinu vodu a na max. dávejte pouze když víte, že nebudete déle jak týden doma.

 

 

A jak pečujeme o hydro pokojovky když máme vše perfektní?

Není nic jednoduššího. Rostlině doléváte vodu podle rysky, kterou byste měli mít společně s hydroponickou pěstební nádobou. V případě, že jste si nádobu nějak vyrobili sami, voda by měla dosahovat cca do 1/4 nádoby. Nejideálněji používáme odstátou vodu, která neobsahuje chlor a jiné nežádoucí látky, které škodí jak kořenům tak i médiu, na kterém začnou vytvářet bílý povlak a časem i potenciální plíseň.

K hnojení používáme buď hydroponická hnojiva (tekutá či granulová) a pokud zrovna po ruce žádné nemáte, můžete sáhnout i po klasickém, ale dávkování omezte na minimum. Zabraňte kontaktu média se slunečními paprsky, vyvarujete se toho, že vám uvnitř začnou vznikat zelené řasy.

Zhruba jednou za měsíc se doporučuje substrát propláchnout po proudem vody a vypláchnout tak z nádoby odpadlé kořínky, špínu, drobky ad. které by mohli v květináči hnít, zároveň můžete zcela vyměnit vodu.

 

Tip na závěr

Máte doma calatheu nebo marantu a neustále se potýkáte s uschlými listy a rostlina je celkově nevzhledná? Způsobuje to příliš suchý a teplý vzduch, tyto rostliny vyžadují nadměrnou vzdušnou vlhkost a rosení listů vám bohužel stačit nebude. Kromě správně zvoleného místa můžete rostlině výrazně pomoci právě hydroponií. Ve chvíli, kdy jsou tyto rostliny v hydroponii, voda, která se zároveň odpařuje z květináče přirozeně zvlhčuje rostlinu odspoda a v kombinaci s vhodným stanovištěm a světlem dodá rostlině přesně to, co potřebuje. Pozor si ale dávejte na vodu, protože obě tyto rostliny více vyžadují , aby byla voda odstátá a nesvědčí jim tvrdá voda.

 

Autor: Martin Seidl

 

Co hledáte?

Košík