👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

7+1 tipů, co s pokojovkami, když jedete na dovolenou

Dovolená na obzoru…

Teplo, léto a prázdniny - to si žádá dovolenou nebo alespoň krátký výlet mimo domov, kde necháte všechny starosti… a taky své pokojovky. Pokud někam vyrážíte na déle než týden, je vhodné předem myslet na své domácí rostlinky a náležitě je na svou nepřítomnost připravit. Přeci jenom jste se o ně s láskou nestarali dlouhé dny jen proto, abyste po dovolené přijeli domů a zjistili, že jsou suché a nespokojené. V tomto článku jsme tak sepsali 7 tipů, kterými se můžete nechat inspirovat a zaopatřit svou domácí džungli před odjezdem z domu tak, abyste se vraceli do ráje a ne do noční můry.

 


1. Zálivka a stín

Je to asi ta nejzákladnější věc, ale ať už jedete kamkoliv na delší dobu než 2-3 dny, je vhodné myslet na zálivku, které rostliny po tu dobu budou potřebovat. Proto tím nejjednodušším a nejzákladnějším doporučením je pokojovky před odjezdem zalít. Jak moc pak záleží právě na době, po jakou budete pryč. Samozřejmě si dávejte pozor, abyste rostliny příliš nepřelili - pak by Vám místo uschnutí mohli přes dovolenou uhnít. 

Vhodným způsobem je zalévání do podmisky, kterou můžeme nechat plnou a rostlina pomocí svého kořenového systému bude vodu postupně sát sama. Takto může rostlina vydržet necelý týden - vše ale záleží na množství vody a spotřebě, kterou rostlina má.

Abyste zvýšili pravděpodobnost, že rostlině bude voda stačit, umístěte ji do stínu. Tím samozřejmě nemyslíme zavřít ji někam do tmy, ale když ji dáte mimo přímé slunce, bude spotřeba vody menší.


2. Koupel ve vaně

Další možnost, jak pokojovky udržet zalité, může být za použití vany nebo umyvadla - podle počtu pokojovek, které potřebujeme zaopatřit. Napustíme do vany nebo umyvadla vodu a vyložíme dno ručníky nebo utěrkami, které vodu nasají. Na ty vyskládáme rostliny (samozřejmě je třeba, abychom rostliny umístili v květináčích, co mají ve svém dnu díry, jinak by se voda nevsákla). Rostliny nejprve absorbují přebytečnou vodu a následně budou vstřebávat vodu i výpary vody z ručníků. Tento způsob pokojovky udrží zalité zhruba na týden, ale týká se to pouze koupelen, které mají okno, čili dostatek světla. Ve tmě by vám rostliny umřeli.

 


3. Samozavlažovací systém

Pokud jste již do samozavlažovacích květináčů investovali, máte vyhráno! Držíte se tipu jedna a hurá na dovču. Pokud však samozavlažovací systém doma nemáte, můžete si jej jednoduše vyrobit.

Můžete použít například pet-lahev nebo skleněnou láhev s úzkým hrdlem. Napustíte do lahve vodu a pak ji hrdlem napřed zapíchnete do hlíny k pokojovce, takže bude dno lahve trčet směrem vzhůru. Sice to není nijak estetické, ale voda se bude postupně vsakovat do hlíny a tím bude rostlina po nějaký čas stále zavlažovaná. 

Podobným způsobem funguje i použití “baněk”, které můžete koupit a dokonce je najdete i v různých designových provedeních. Zavlažovací baňky tak ocení především estéti, kteří rádi hezké a zároveň praktické věci.

Takovým způsobem pokojovky vydrží týden bez potřeby zalévání, ovšem záleží na množství vody a velikosti láhve nebo baňky, kterou použijete.

 


4. Provázkový samozavlažovací systém

Jako samozavlažovací systém můžete využít také provázek, který je ze savého materiálu. Taktéž jej z části zasypeme do hlíny a druhý konec dáme do nádoby s vodou. Takto bude přes provázek voda prosakovat do květináče. Pokud však máte čas, s provázkem se dají udělat i jiné a lepší věci, například právě plnohodnotný zavlažovací systém.

K vytvoření samozavlažovacího systému budete potřebovat pokojovku, provázek (musí být ze savého materiálu) a o něco větší nádobu (nebo obal na květináč) - ideální je, aby mezi dnem květináče a obalu bylo alespoň pár centimetrů prostoru. 

Pokojovku zasadíte do květináče s otvory na dně, přitom právě těmito otvory protáhnete provázek. Budete tak mít zasazenou pokojovku v květináči, ze kterého bude provázek ze dna trčet. Do obalu nebo větší nádoby nalijete vodu a ponoříte do ní provázek.

Takto bude pokojovka čerpat vodu skrze provázek a vydrží zalévaná jeden až tři týdny v závislosti na množství vody a vlastní spotřebě. Můžete tento systém ještě vychytat přidáním keramzitu (nebo prostě kamínků) do obalu, který zalijete vodou. Kořeny rostliny se totiž budou přirozeně za zdrojem vody natahovat a mohou květináčem prorůst až do obalu.

 


5. (Improvizovaný) skleník

Skleník je vždycky velkým pomocníkem. Pokud jej však nemáte nebo se tam všechny pokojovky nevlezou, je možné jej vyrobit z plastového sáčku nebo pytlíku. Skleníkovou metodu je vhodné použít, pokud odjíždíte na delší dobu nebo pokud je rostlina zvyklá být zalévána často a rychle vysychá. 

Můžete pořídit plastové pytlíky se vzduchotěsným uzavíráním nebo použít plastový pytel. Vždycky musí být pytlík větší než samotná rostlina tak, aby se části pokojovky pytlíku pokud možno nedotýkaly. Rostlinu normálně zalijeme a následně zavřeme do sáčku, do kterého tak, aby se nafouknul a tím vytvořil kolem pokojovky “domeček” nebo stan, který bude zachycovat vysráženou vodu. Takto nám pokojovka vydrží zalévaná týden až 14 dní. 

 


6. Hydroponie nebo rašeliník

Pokud vyrážíte na dovolenou už zítra, tento tip můžete přeskočit. Pokud však máte čas nebo chcete preventivně rostliny na možnost delšího odjezdu připravit, nemůžete udělat chybu s hydroponií nebo rašeliníkem. Rostliny, které pěstujete ve vodě, prostě jednoduše zalijete nebo využijete některý z dřívějších tipů. Pokud rostlinu pěstujete v rašeliníku, můžete se na něj a jeho absorpční schopnosti taktéž spolehnout.


7. Požádejte si o hlídačku

Starý dobrý osvědčený způsob, jak se o pokojovky ve své nepřítomnosti postarat, je poprosit kohokoliv, aby Vám je pohlídal. Může to být kdokoliv z rodiny, sousedi nebo kamarádi, zkrátka kdokoliv, komu můžete věřit. Podobně jako u zvířat jim můžete zanechat podrobný návod jak často pokojovky zalévat, popřípadě i pohnojit. 

 

 

8. Dodatečná drenáž pod květináčem

Pokud se chcete připravit dlouhodobě, můžete využít i následující způsob, který pro někoho nemusí být vhodný, ale pokud nemáte rostlin příliš a máte na to prostor a dostatek květináčů, může to značně pomoci.

Pořiďte si větší množství keramzitu a pokojovky mějte v květináči se spodním otvorem. Do většího a hlubšího květináče umístěte cca 5-10 cm hlubokou vrstvu keramzitu, kterou celou zalijete vodou tak, aby voda končila na hraně spodního květináče, v kterém je rostlina. Toto opatření způsobí, že kromě vlhka, který jde přímo v květináči ze zdola nahoru způsobí, že celý bal bude navíc přijímat ještě "spodní vlhkost" pod celým květináčem a řada rostlin se tomu natolik přizpůsobí, že protáhne pár kořenů skrz otvor až pod květináč, z které bude pomalu sát vodu a to i ve stavu, kdy už je substrát v květináči zcela suchý. Může to prodloužit  přeschnutí rostliny i o 14 dní. Záleží jen na množství vody, velikosti květináče a kořenovém systému rostliny.


Doufáme, že se Vám i Vašim pokojovkám přes léto daří a že díky našim tipům o žádné rostlinné štěstí nepřijdete!

 

Tipy v bodech na závěr

Pokud nemáte možnost, aby zalil rostliny někdo za vás, zkuste alespoň byt trochu připravit na vaši nepřítomnost:

  • zavřete všechna okna a pokud to jde, nechte otevřené jen takové okno, z které dovnitř neproudí teplý vzduch, např. v přízemí na severní straně. Nebo zavřete úplně. Podstatné je zamezit proudění vzduchu skrze byt, rostliny rychleji vyschnou.
  • Pokud máte zvlhčovač vzduchu, a nebojíte se mít zapnutou elektřinu, před dojezdem ho zapněte, bezpečnostní pojistka zvlhčovač vypne ve chvíli, kdy dojde voda, prodlužíte tak vlhkost v bytě.
  • nezatahujte ve všech místnostech úplně rolety a žaluzie, ale lehce přistiňte, rostliny potřebují světlo, ale zároveň trochu ochladíte byt od slunce
  • před odjezdem můžete všechny rostliny osprchovat nebo zvlhčit rozprašovačem. Kromě těch, které rozprašování nemusejí.
  • Pokud máte rostliny na plném slunce na parapetě, dejte je dál od oken třeba na stůl, aby slunce nemohlo pálit na substrát, který by vyschl.
  • Pokud máte rostliny vysoko na skříních, dejte je po dobu dovolené třeba na zem nebo níže, teplota se drží u stropů a rostliny pak rychleji vysychají...

 


Autor: Mgr. Jana Beránková

Co hledáte?

Košík