👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Pokojovky vhodné do závěsných květináčů

Závěsné květináče a především macramé závěsy na rostliny se opět vrací na výsluní, jedná se totiž o zajímavý a praktický interiérový doplněk. Zavěsit můžete rostliny přímo ve speciálním obalu na květináč, jako třeba v našem květináčCharlie či Pattmůžete si také vyrobit macramé závěs pomocí našeho návodu zde nebo si vyrobit rovnou závěsnou poličku. Na ní mohou být rostliny vidět také seshora, proto se na ní hodí i ty druhy, které nejsou převislé (podobně jako když vyrobíte dostatečně dlouhý závěs). Jinak ale platí, že do závěsných květináčů se nejvíce hodí rostliny, které tak dají vyniknout svým převislým stonkům nebo bohatému větvení.

Do květináčů v závěsu můžete zasadit jeden nebo více druhů rostlin (pokud mají stejné nebo velmi podobné nároky), a vytvářet tak různorodé kompozice. Pro nápadnější vzhled můžete zavěsit několik květináčů vedle sebe třeba asymetricky v různých výškách. Skvěle také vypadají v prostoru zavěšené kokedamy, což je speciální způsob obalení kořenového balu rostliny mechem a následně provázkem.
Závěsy můžete připevnit klasicky do stropu nebo takto upevnit tyč či očištěnou pevnou větev, na které potom visí závěsy s rostlinami. Tento způsob zavěšení je stále častěji vidět v moderních urban jungle interiérech a také u nás v kamenné prodejně - přijďte se přesvědčit na vlastní oči!
Při výběru vhodné rostliny do závěsného květináče se orientujte podle podmínek, které se daným umístěním rostlině vytvoří.
 

Rostliny na velmi světlá místa

Pokud bude rostlina viset v blízkosti okna nebo dokonce na přímém slunečním světle, zvolte takové druhy, které to vyžadují. Výborně se zde hodí různé druhy svícníků (Ceropegia), například Ceropegia woodii ‚String of hearts‘, jehož srdíčkovité listy a tenounké stonky budou ozdobou každého interiéru. Při správné péči roste rychlým tempem.

Ceropegia woodii

Svícník Ceropegia Linearis ‚String of needles‘ je roztomilý druh s úzkými špičatými lístky, které tvarem připomínají jehlice, v květináči působí lehkým vzdušným dojmem.

Určitě nešlápnete vedle ani s voděnkou (Tradescantia), roste velice rychle a je k dostání v několika krásně barevných variantách. V závěsu na světlém místě určitě udělá parádu i starček Senecio rowleyanus ‚String of pearls‘, který se pyšní dužnatými listy ve tvaru kuliček.  

Bezkonkurenční převislá rostlina na slunná stanoviště je i Sedum burrito.

Sedum Burrito


Rostliny na středně světlá místa

Následujícím druhům rostlin se bude dařit na místech, kde je dostatek světla, ale nedosáhnou tam přímé sluneční paprsky. I zde platí, že v závěsných květináčích vyniknou druhy, které mají převislé stonky či jinak prostorově výraznou strukturu. Jako například velice zajímavá a proslulá Pilea peperomioides. Říká se, že vám tahle rostlina přinese bohatství a štěstí. Určitě ale přinese i skvělý designový prvek do vašeho interiéru.

Pilea peperomioides

Výborně se do závěsů hodí i varianty druhu Hoya. Česky se jim říká voskovky, kvůli jejich lesklým pevným listům. Řadí se mezi rychle rostoucí rostliny, a pokud ji nebudete přelévat (což opravdu nemá ráda), ale necháte substrát mezi zálivkami trochu proschnout, odmění se vám i nasazením voňavých květů. Ty vypadají v závěsných květináčích obzvlášť krásně! 

Hoya carnosa Tricolor

Oblíbené rostliny druhu Peperomia bývají také krásně výrazné v závěsných květináčích. Jsou nenáročné na pěstování a parádu udělají druhy převislé i nepřevislé. Varianty druhu Aglaonema také nepotřebují nijak zvláštní péči a protože mívají bohaté olistění, budou výrazným doplňkem do tohoto typu květináčů. 


Rostliny na málo světlá místa

Rychle rostoucí popínavé rostliny, které se perfektně hodí i do závěsných květináčů, jsou rostliny z trojice druhů epipremnum, philodendron a scindapsus. Nenáročné druhy, které vytváří dlouhé šlahouny a brzy obrostou celý květináč. Vystačí si i v polostínu, ovšem platí, že čím více vybarvený druh, tím více světla potřebuje. Když je nebudete přelévat, a mezi jednotlivými zálivkami necháte substrát mírně vyschnout, určitě budou spokojené. Občasné rosení je už jen bonusem, který rádi uvítají na přilepšenou. Jsou to stálice ve světě závěsných květináčů, ale právem! Určitě nebudete litovat, když to s nimi taky zkusíte. 

Philodendron scandens Brasil

Epipremnum aureum Marble Queen

Vyrobit si vlastní macramé závěs na květináč a vybrat si do něj tu pravou rostlinu není určitě nic těžkého. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co se vám bude nejvíce líbit a hodit na vámi vybrané konkrétní místo v interiéru. Rostliny můžete libovolně vyměňovat a střídat, dejte si akorát pozor při manipulaci a vyndávání rostliny ze závěsu na zlomení listů nebo stonků. 

Věřím, že si z naší nabídky vyberete ty pravé rostliny!

Alžběta Lacinová

Co hledáte?

Košík