👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

10 rychle rostoucích pokojových rostlin

Pokud jste se zamilovali do pokojových rostlin a s nadšením vítáte každý nový lístek, máme pro vás několik tipů na opravdu rychle rostoucí rostliny. Můžete si být jisti, že vás nezklamou a porostou doslova před očima.
   
Těchto několik druhů pokojovek roste v podstatě v každém ročním období nepřetržitě. Samozřejmě ale vše záleží na jejich umístění, okolních podmínkách a množství zálivky, proto vám v následujícím článku přinášíme také tipy, jak se o ně co nejlépe postarat. Obecně ale platí, že bychom jim měli dopřát hnojivo zhruba jednou za 14 dní, a to od jara do podzimu. 
   
    
  1. Philodendron
Philodendronů existuje nepřeberné množství druhů (patří do čeledi aronovitých lián, společně s rody epipremnum, scindapsus, syngonium, monstera a další) a kromě toho, že rychle rostou, jsou také v podstatě velice nenáročné na pěstování. Jejich název je odvozen z řeckého slova phileo = milovat a dendron = strom, protože mnoho variet je popínavých a svými vzdušnými kořeny se dokáže přichytit na stromy. V domácích podmínkách se přichytávají na oporu ve formě např. kokosové tyče.
Dobře také vyniknou v závěsných květináčích, ze kterých budou viset jejich dlouhé plazivé stonky. Nejlépe se jim daří na světlém místě (ale pozor na přímé sluneční paprsky!), snesou však i stinná místa. Tam ale nebudou přírůstky tak rapidní a u barevných druhů bude vybarvení slábnout. Prosperují dobře při vyšší vzdušné vlhkosti. Ocení substrát s přídavkem rašeliny. Některé druhy mohou být jedovaté při pozření.
          

Philodendron Brasil

Philodendron Xanadu
 

  1. Epipremnum/Šplhavnice

Rod epipremnum obsahuje opět několik rozmanitých druhů, většina je velice pěkně vybarvena. Je to nenáročná rostlina, která může růst popínavě po libovolné opoře nebo převisle, kdy tvoří bohaté šlahouny. Dobře bude prosperovat na světlém stanovišti bez přímého slunce. Přežije i na stinných stanovištích, listy ale budou menší a u panašovaných variant nebudou tak vybarvené. Svědčí jim vyšší vzdušná vlhkost, ale zaléváme je až při proschnutí minimálně horní vrstvy substrátu. Přesazovat stačí zhruba jednou za dva až tři roky, až když kořeny prorostou z květináče a ten jim začne být opravdu těsný.

Epipremnum Aureum
  

  1. Scindapsus

Rod rychle rostoucích lián, jejichž listy bývají jemně sametové a často zajímavě zbarvené. Listy mohou být až srdčitého tvaru a celá rostlina tak působí zvláštně romantickým dojmem. Opět se hodí i na stinná místa, ale stále platí, že se žíhání zvýrazní, pokud je budeme pěstovat na osvětlenějším stanovišti. Nemá rád přemokření, nechte tedy substrát mezi jednotlivými zálivkami dobře proschnout. Svědčí jim vyšší vzdušná vlhkost a postřikování listů. Stejně jako u rostlin výše zmíněných se nemusíme bát jejich seříznutí (a následnému rozmnožení), rostlina tak zhoustne a bude kompaktnější. V dubnu či květnu můžeme seříznout hlavní výhony až na polovinu.

Scindapsus pictus Argyraeus
  

  1. Hoya/voskovka

Tyto rostliny pocházejí z Dálného východu a česky se jim říká voskovky, protože povrch jejich listů je lesklý až voskový. Především druh H.carnosa je atraktivní popínavá rostlina, nenáročná na pěstování a při správné péči se odvděčí i nasazením voňavých květů. Ale pozor, když jí narostou dlouhé holé šlahouny – nesmí se stříhat! Na nich se totiž po čase objeví nové listy. Neodstraňujte ani stopky odkvetlých květenství, na nich se poté opět vytvoří květy nové. Důležité je nechat rostlinu vyschnout mezi zálivkami a dopřát jí dostatek nepřímého slunečního světla. Můžeme jednou za čas i rosit, ale ne na květy! Voskovky nemají rády seřezávání, maximálně odstraňujte odumřelé listy. Po letech vytváří opravdu veliké rostliny.

Hoya australis

Hoya longifolia China beans

 

  1. Ceropegia/Svícník

Tato zajímavá křehká rostlina má dlouhé stonky, na kterých vyrůstají drobné lístečky ve tvaru srdíček. V angličtině se jí proto říká ‚řetěz srdcí‘ a česky svícník, protože její vzpřímené květy připomínají svíčky. Stonky dorůstají extrémních rozměrů, a pokud je zastřihneme, dají se snadno namnožit. Svícník pochází z Afriky a je to sukulent, nezapomínejte na to tedy při zálivce, která musí být opravdu jen mírná a do vyschlého substrátu. O vodu si dokonce sám řekne, začnou se mu kroutit listy. Od poloviny podzimu do jara zaléváme zřídka. Aby dobře prospíval a rostl, musí mít dostatek slunečního světla, zvládá dobře i přímé slunce. Rostlina je jedovatá, pozor hlavně na děti a domácí zvířata.

Ceropegia woodi

Ceropegia woodi variegata
 

  1. Rhaphidophora Tetrasperma

Této rostlině se někdy říká Monstera minima, protože připomíná mini verzi druhu Monstera deliciosa, která ale na rozdíl od této neroste zdaleka tak rychle. Rhapidophora tvoří krásné dlouhé stonky, které se rozrůstají při dostatku světla. Ocení trvale vlhkou půdu a rosení, ale dejte si pozor na přemokření. To poznáte podle hnědožlutých fleků, které se začnou objevovat na listech.

Rhaphidophora tetrasperma
 

  1. Syngonium

Rod syngonium pochází z tropů Střední a Jižní Ameriky. Mají tedy rádi vysokou vzdušnou vlhkost a rosit je v domácích podmínkách je nutností. Jsou to v podstatě popínavé rostliny, neuškodí, když jim nabídneme oporu pro růst, např. mechovou tyč. Obvykle vyžadují přesadit každý rok na jaře. Pokud ale rostou až příliš rychle, můžeme je přesadit i dvakrát za rok. Jakmile začnou blednout listy, potřebuje kromě přesazení i přihnojit, a to více než obvykle, což by mělo být zpravidla jednou za měsíc. Aby byly listy pěkně vybarvené, potřebují dostatek světla, ale ne přímé slunce, mohlo by listy popálit.

Syngonium podophyllum White Butterfly

Syngonium Pink

  1. Maranta

Maranty patří bezesporu k jedněm z nejefektivnějších pokojových rostlin. Kresba na listech je natolik zajímavá, že se jí málokterá rostlina vyrovná. Známá je také pod názvem modlivka, protože svoje listy zvedá na noc nahoru a připomíná tak ruce, které se spínají k modlitbě. Během dne jsou pak listy svěšené, rozprostřené. Maranty milují vysokou vzdušnou vlhkost a svědčí jim stále mírně vlhký substrát. Tolerují dokonce i stinné prostředí, kde vyniknou jejich výrazné barvy. Vytvoří za rok okolo deseti nových listů, které jsou prvně stočené do ruličky a postupně se rozvírají.

Maranta Fascinator

Maranta Lemon lime

  1. Voděnka/poděnka/Tradescantia

Voděnce se taky někdy říká blázen, protože opravdu roste rychle jako blázen. Je nenáročná a vděčná. Za jednu sezónu naroste snadno i o 30 cm. Existuje několik variant s krásně barevnými listy. Vytváří dlouhé stonky, které vyniknou v závěsných květináčích nebo na okraji nábytku. Když budeme rostlinu zaštipovat, více zhoustne a můžeme si ji takto snadno namnožit. Má ráda stále vlhký substrát (v zimě opatrně se zálivkou) a občasné rosení, a to hlavně přes léto. Pokud jste si pořídili výrazněji barevnou variantu (pruhovanou, růžovou atd.) a po čase se na ní objeví pouze zelené listy, ty by se měly odstranit, jinak by rostlinu mohly brzy přerůst. Ta by se stala celá pouze jednobarevně zelenou. Obvykle by se měla rostlina po dvou až třech letech nahradit novými řízky, jinak by mohla být vytáhlá.

Tradescantia Nanouk

  1. Lopatkovec/toulcovka/Spatiphyllum

Tato vytrvalá pokojová rostlina je skoro nezničitelná. Její elegantní listy a krásné něžné květy nás mohou při správné péči těšit celoročně. Snese i polostín až stín, ale má ráda vlhčí vzduch, proto se často pěstuje v koupelnách či na chodbě, kde ji můžeme udělat radost rosením. Ale pozor, nikdy neroste květy, ty by mohly zhnědnout. Listy je vhodné, kromě vlhčení, otírat hadříkem, abychom je udrželi hezké a lesklé. Během jednoho růstového období svojí velikost většinou zdvojnásobí, nenechte se tedy odradit její možnou malou velikostí při koupi. Je vhodné ji zalévat až po vyschnutí substrátu, o vodu si dokonce sama řekne, když svěsí svoje listy. Je to nenáročná rostlina pro každého začátečníka, která ale udělá spoustu parády. Existuje i vzácnější varianta s panašovanými listy, která však vyžaduje více světla.

Spathiphyllum Alana

Spathiphyllum Diamond variegata


Alžběta Lacinová
 

Co hledáte?

Košík