👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Jak vypěstovat avokádo z pecky?

Chcete si vypěstovat své vlastní avokádo nebo mango, ale nevíte jak na to?

V tomto článku se dozvíte, jak si z pecky avokáda vypěstovat malý „avokádovník“ (konkrétně hruškovec přelahodný). 

Postup, který se dočtete níže, můžete samozřejmě využít i na ostatní pecky, např. manga, citronu, pomeranče…


Co mít na paměti!

Ještě, než se pustíme do pěstování, je třeba se dozvědět pár věcí, a ty mít na paměti po celou dobu procesu:

1. Ne každá pecka má předpoklady k tomu, aby vyklíčila – natož, aby z ní vyrostl strom, který by jednou nesl plody. Proto nebuďte zklamaní, pokud váš první pokus nebude úspěšný. Osobně mám za sebou přes 30 pecek a z nich se mi podařilo vypěstovat cca 15 malých stromečků. Buďte proto trpěliví, a hlavně se nebojte zkoušet znovu a znovu (a třeba i jiné metody).

2. Jak je to s plody? Nechci vám vzít vítr z plachet, ale pokud se těšíte na to, že ze zasazeného avokáda jednou takové avokádo utrhnete a sníte, tak se spíš připravte na opak. Aby strom, který vyrostl z pecky, mohl plodit, potřebuje především takové podmínky, jaké by měl ve volné přírodě – a takové mu v bytě moc dopřávat neumíme. Navíc jsme zase u toho, že ne každá pecka má tento potenciál, aby z ní jednou vyrostl plodící strom. Berte to spíš jako loterii – vsadíte na pecku a za takových 5 nebo 7 let (období, které se uvádí pro první plození hruškovce) třeba vyhrajete!

Pokud si chcete aspoň trochu pojistit dobrou pecku výběrem vhodného avokáda, vždy vybírejte měkčí nebo lehce přezrálé (takže pokud se vám doma zkazí avokádo, nesmutněte a zkuste si z pecky vypěstovat rostlinku!)

Tři metody

Pecku z avokáda můžeme pěstovat ve vodě (1), napůl v sáčku a ve vodě (2) nebo v hlíně (3).

  • Pecka ve vodě (1) – co budete potřebovat?
    • Avokádo (nebo jiný plod s peckou)
    • ostrý nůž
    • Nádobu na vodu (buď s úzkým hrdlem nebo normální sklenici)
    • Párátka
    • Lignohumát nebo jiný přípravek

    Postup:
    Rozkrájíme avokádo na dvě poloviny tak, jak jsme zvyklí. Opatrně vyjmeme pecku, kterou důkladně umyjeme a osušíme třeba papírovou utěrkou. 

    Tip: Můžete (ale není to podmínka) opatrně sloupnout vrchní vrstvu pecky – tím snížíte pravděpodobnost jejího uhnití.


    Následně do očištěné a připravené pecky umístíme párátka tak, aby pecka nebyla celá ponořená pod vdou, když ji dáme do naplněné nádoby. Důležité je, aby
    pecka byla svojí širší částí (zde je slupka pecky světlejší) v kontaktu s vodou a užší část byla „na vzduchu“.

    Pokud využijeme nádobu s úzkým hrdlem, párátka nebudeme potřebovat. Nádobu naplníme až po okraj a pecku na ni položíme (častěji pak pecku kontrolujte, jestli se vody dotýká). 

    Takto upravenou pecku i v nádobě přemístíme někam na světlé a teplé stanoviště. Po pár dnech vždy kontrolujeme vodu, jestli není zkalená – pokud by se vám nezdála, prostě ji vyměňte. Také věnujeme svou pozornost pecce, jestli neplesniví. 

    Tip: Snažte se hladinu vody držet pod vpichy párátek – voda by mohla natéct dovnitř do pecky a ta začít hnít.

    Úspěšným pokusem se stává pecka, která začne pukat (otevírat se na dvě poloviny). Zespodu začne vyrůstat nejprve kořínek, po pár dnech se z horní části začne objevovat stonek. Hruškovec můžete pěstovat ve vodě, jak dlouho budete chtít, ale v tom případě rostlina ocení nějaké živiny navíc (použít můžete třeba lignohumát, který podporuje tvorbu kořenového systému) – nebo můžete rostlinku zasadit do květináče. 

  • Pecka v sáčku (2) – co budete potřebovat a v čem je to jiné?
    • Avokádo (nebo jiný plod s peckou)
    • Nůž 
    • Kapesník nebo papírovou utěrku
    • Vzduchově uzavíratelný sáček (zip-bag)
    • Rozprašovač, vodu

    Postup:
    Opět rozkrojíme avokádo, pecku očistíme, osušíme a můžeme oloupat slupku. Takto upravenou pecku zabalíme do kapesníku nebo papírové utěrky a navlhčíme (buď postříkáme rozprašovačem nebo namočíme proudem vody). 

    Nyní namokřenou obalenou pecku vložíme do sáčku a ten uzavřeme. Sáček můžeme trochu nafouknout, abychom vytvořili „skleníkové“ prostředí (teplo, vlhko). Sáček i s peckou dáme na teplé místo (osvědčilo se mi je dávat mezi ponožky do šuplíku).

    Po pár dnech můžeme pozorovat pukání pecky a následně růst kořínků. Po pár týdnech se může objevit i stonek => v této chvíli je ideální pecku ze sáčku a kapesníku vyndat a postupovat buď podle návodu 1 (umístěním pecky do nádoby s vodou) nebo podle návodu 3 (pecku zasadit). Je to z toho důvodu, aby stonek mohl začít růst za světlem.

    Výhody: Tento postup se mi osvědčil jako nejrychlejší způsob zakořenění pecky. Ve vodě i v hlíně mi pecky často dříve shnily, než začaly kořenit.  Avokádo, které je na úvodní fotce, vzniklo postupem 1, ale na první kořínky jsem čekala několik měsíců. Sáčková kořenící metoda má u mě zatím 100 % úspěšnost, a především je opravdu rychlá.

  • Pecka v hlíně (3) – co budete potřebovat?
    • Pecku avokáda (nebo jiného plodu)
    • Menší květináč 
    • Hlínu

    Postup:
    Pecku umyjeme, osušíme a opět můžeme i oloupat slupku. Takto připravenou pecku podélně zahrabeme do hlíny tak, aby její 2/3 zůstaly nad zemí (na pecce jsou viditelné „rýhy“, které ji dělí na poloviny – obě musí být z části v hlíně a z části venku). Následně zeminu udržujeme vlhkou, v teple a čekáme. 

    A která je nejúčinnější?
    Byly vám představeny 3 metody, kterými můžete z pecky vypěstovat rostlinu, a asi si říkáte, kterou z nich zvolit. Je to čistě jen na vás! Každému vyhovuje něco jiného a ani zde tomu není jinak. Někdo je úspěšnější v pěstování s vodou jiný s hlínou… je třeba to zkoušet. 

    Z mé osobní zkušenosti je nejlepší pecku naklíčit v sáčku, pak dát kořeny do vody a nechat na stonku vyrůst první lístky. Teprve potom celý hruškovec přesadit do květináče s hlínou (používám mix substrátu pro pokojové rostliny a perlitu). 

    Závěrečný tip: Při pěstování avokáda ve vodě můžete použít tzv. klíčící misku. Díky ní nemusíte pecku nabodávat párátky a je vhodná i na pěstování cibulovin.

    Držím vám a vašim peckám palce. Buďte trpěliví a nenechte se odradit případným neúspěchem – jednou to určitě vyjde! :)

    PECKY VŠEM!  

    Jana Beránková

    Co hledáte?

    Košík