👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Citrusy v domácích podmínkách

Citrusy jsou keříkové rostliny s osvěžujícími a lahodnými plody, které pocházejí z rodu Citrus a jsou oblíbené pro svou vysokou výživovou hodnotu a bohatý vitamínový obsah. V tomto článku se podíváme na historii a původ citrusových rostlin, péči o tyto rostliny, jejich interakci s domácími mazlíčky, náročnost pěstování, správnou zálivku a vhodné podmínky pro růst doma. Rovněž se zaměříme na projevy škůdců a špatné péče, které mohou ovlivnit zdraví a výnosnost citrusových rostlin.

 

Historie a původ citrusů

Citrusy jsou původem z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblastí jako je severní Indie, Myanmar a Čína. Historie pěstování citrusů sahá až do starověkého Egypta a Řecka, kde byly ceněny pro své výjimečné vlastnosti a výživovou hodnotu. Během období objevů se citrusy rozšířily po celém světě a dnes jsou pěstovány v mnoha tropických a subtropických regionech.

 

Péče o citrusové rostliny

Citrusové rostliny jsou obecně považovány za středně náročné na pěstování. Vyžadují dostatečné množství světla, správnou zálivku a teplotu, a také pravidelné hnojení. Je také důležité poskytnout rostlinám dostatečný prostor pro růst jejich kořenového systému.

Citrusové rostliny vyžadují správnou péči a vhodné podmínky, aby mohly růst a plodit co nejlépe. Nejdůležitějším faktorem pro správný růst citrusových rostlin je najít správné umístění v kombinaci s dostatkem slunečního světla a s rostlinou již dále nehýbat, pokud nemáte skleník.

 

  1. Světlo a teplota: Citrusové rostliny potřebují hodně světla a preferují slunná místa. Ideální teplota pro jejich růst se pohybuje kolem 21-29 °C. Je důležité umístit je na místo, kde budou mít dostatek slunečního světla a zároveň ochranu před přímým horkým sluncem.

  2. Zálivka: Citrusové rostliny vyžadují pravidelnou zálivku. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Doporučuje se zalévat rostliny, když se vrchní vrstva půdy začne mírně vysychat. V létě může být potřeba častější zálivka než v zimě.

  3. Hnojení: Citrusové rostliny potřebují pravidelné hnojení, zejména během období růstu a kvetení. Používejte hnojivo speciálně vyvinuté pro citrusové rostliny a postupujte podle pokynů na obalu. Mějte na paměti, že přehnojení může poškodit rostlinu, proto dodržujte doporučené dávky.

  4. Vlhkost: Citrusové rostliny mají rády vyšší vlhkost vzduchu. V suchých podmínkách můžete rostliny postřikovat vodou nebo umístit vedle nich nádoby s vodou, aby se zvýšila vlhkost vzduchu.

  5. Vhodný substrát: Pro citrusové rostliny se doporučuje používat speciální substrát, který je přizpůsoben jejich potřebám. Ideální substrát pro citrusy by měl být dobře propustný pro vodu a vzduch, a zároveň obsahovat dostatek živin pro jejich zdravý růst a vývoj. Ideální je pořídit již připravený substrát přímo pro citrusové rostliny

 

Jaký je rozdíl mezi pěstováním ve skleníku a doma? Je třeba myslet na to, že pokud vlastníme skleník, tak citrusům poskytne nejoptimálnější podmínky k tomu, aby keř plodil ovoce a zároveň měl dostatek, vlhkosti, světla a tepla. Je tam tedy velmi vysoká šance, že bude váš citrus každoročně plodit ovoce a keř bude prosperovat. Oproti tomu v běžných domácích podmínkách šance na plodnost citrusů značně klesají, pokud zvolíme špatné stanoviště, budeme mít v bytě příliš zimu a nedopřejeme rostlině dostatek slunečního světla. Zároveň je také kritickým obdobím zima, kdy mohou citrusy opadávat, může dojít k přelití a nebo vlivem studených průvanů či nedostatkem světla může rostlina uhynout.

Foto: V tropických oblastech jsou běžné citrusy jako u nás jabloně nebo hrušně.

 

Citrusové rostliny a domácí mazlíčci

Citrusové rostliny nejsou obecně považovány za toxické pro domácí mazlíčky. Nicméně, některé domácí mazlíčky, zejména kočky, mohou projevovat zájem o rostliny a žvýkat jejich listy. V takovém případě je vhodné rostliny umístit na bezpečné místo, kde nebudou přístupné pro zvířata.

 

Projevy škůdců a špatné péče

Nesprávná péče a nevhodné podmínky mohou způsobit problémy s citrusovými rostlinami. Některé běžné projevy špatné péče zahrnují žloutnutí a opadávání listů, slabý růst, ztrátu květů a plodů, a náchylnost k napadení škůdci, jako jsou mšice nebo molice. Je důležité pravidelně kontrolovat rostliny, poskytovat jim správnou péči a reagovat na příznaky problémů.

V případě napadení škůdci je možné použít přírodní nebo chemické prostředky, které jsou určeny k likvidaci konkrétního druhu škůdce. Při používání chemických postřiků se ujistěte, že jsou určeny pro citrusové rostliny a dodržujte pokyny na obalu. Pozor je třeba dávat i na ostré polední slunce, kterému bychom se  případě pěstování těchto rostlin měli vyhnout, protože dokáže za jediný den spálit listy a rostlina pak pomaleji obráží.

 

Foto: Plody Citrusu Kumquat

 

Běžné citrusové druhy vhodné na doma

Mezi nejběžnější citrusové rostliny patří bezesporu citronovník (Citrus Lemon) a mandarinka (Citrus Calamondin). Jsou ale i další druhy jako limetka, červená limetka ad. Mezi zajímavý druh patří například Citrus Kmquat, který je oblíbený zejména v asii. Citrus Kumquat plodí malé oranžové plody (2-4 cm). Slupka i dužina jsou oranžové a jedléRostlinu rovněž zdobí svěže zelené podlouhlé malé lístky. Rostlina má obvykle mnoho květů a plodů, které je třeba redukovat. V našich podmínkách rostlinu pěstujeme jako pokojovou, uvítá ale letnění na balkoně nebo terase.

 

Autor: Martin Seidl

Co hledáte?

Košík