👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

Nezatoulalo se vám Anthurium? Péče o skvostné toulitky.

Anthurium je rostlina, která okouzlí svými nádhernými a výraznými květy. Tato exotická rostlina je známá také jako toulitka díky tvaru svých květů, které připomínají toulce nebo se jim také říká plamenka, protože květy rovněž připomínají plamínek svíčky. Pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky a překvapivě patří do čeledi árónovitých rostlin "aroidy". Anthurium je oblíbeným zeleným doplňkem v interiérech díky svému atraktivnímu vzhledu a schopnosti čistit vzduch. Anthuria jsou jedna z mála pokojových rostlin, které kvetou, ale navíc mohou kvézt celoročně a květy vydrží i dlouhé měsíce.

Historie Anthuria sahá až do 19. století, kdy byla rostlina objevena evropskými objeviteli během jejich cest do tropických oblastí Ameriky. Původní obyvatelé těchto oblastí ji využívali nejen jako okrasnou rostlinu, ale také pro své léčebné vlastnosti. Od té doby se Anthurium stala populární rostlinou po celém světě.

 

Anthurium pro začátečníky?

Anthurium může být pro začátečníky vhodnou rostlinou, pokud jste připraveni věnovat trochu času a péče tomu, aby rostlina prospívala. Anthurium není nejnáročnější rostlinou, ale vyžaduje určitou pozornost a dodržování některých základních postupů.

Pokud jste začátečník a máte rádi výzvu a péči o rostliny, Anthurium může být skvělou volbou. Před nákupem Anthuria si určitě udělejte malé seznámení s touto rostlinou, ať víte, do čeho jdete.

 

Co vás při pěstování této rostliny určitě potěší:

  1. Odolnost: Anthurium je obecně poměrně odolná rostlina. Pokud dodržujete základní péči, má schopnost se jí dobře dařit i v domácím prostředí.

  2. Pomalý růst: Anthurium má pomalejší tempo růstu, což může být pro začátečníky výhodou, protože nevyžaduje tak časté přesazování jako některé jiné rostliny.

  3. Dekorativní květy: Květy Anthuria jsou nádherné a esteticky atraktivní, což dělá z této rostliny skvělý dekorační prvek do interiéru, ale pozor na druhy Anthurií, některé, zejména ty vzácnější jsou okrasné zejména listem a květy mají poměrně nevýrazné, např. velmi oblíbené Anthurium Clarinervium.

 

Foto: Anthurium Clarinervium bylo jedno z prvních pokojovek u nás doma!

 

Péče o Anthurium je základem pro její zdravý růst a kvetení.

Anthurium je krásná a elegantní rostlina, která může být skvělým doplňkem do vašeho domova a pěstitelé těchto rostlin se neoficiálně rozdělili do 2 táborů. Ti co rostlinu pořizují pro jejich zajímavé květy a na ty, kteří milují jednoduchost jejich listů a květy je netrápí. Do které skupiny se zařadíte vy?

Dodržováním správné péče a podmínek si můžete vychutnat dlouhé období květů a ozdobit své prostředí exotickou krásou Anthuria. Pojďme se podívat na péči o ně.

 

Jaké prostředí jim vyhovuje a kolik světla?

Anthurium preferuje světlé, ale nepřímé osvětlení. Je vhodné umístit rostlinu na místo, které je hodně světlé, ale není vystaveno přímému slunečnímu záření. Přílišné slunce by mohlo spálit listy i květy Anthuria. Umístění v blízkosti východního nebo západního okna je obvykle ideální.

Ke zdravému růstu potřebuje vyšší vlhkost vzduchu. Můžete zvýšit vlhkost vzduchu kolem rostliny pravidelným stříkáním vlažnou vodou. Další možností je umístit rostlinu na tácek s vlhkými kamínky nebo použít zvlhčovač vzduchu v blízkosti rostliny.

 

Zálivka

Anthurium vyžaduje pravidelnou, ale středně silnou zálivku. Před zalitím se ujistěte, že vrchní vrstva substrátu je mírně vysušená. Nepřelévejte rostlinu, protože přemokření může vést k hnilobě kořenů. Je také důležité nepoužívat tvrdou vodu obsahující vápník, protože by to mohlo poškodit kořeny Anthuria.

 

 

Hnojení

Během období aktivního růstu je vhodné rostlinu hnojit. Používejte vyvážené hnojivo pro kvetoucí rostliny a aplikujte ho podle pokynů na obalu. Příliš silné hnojení by mohlo poškodit kořeny, proto je důležité dodržovat doporučené dávky. Pro lepší kořenový systém pak můžete využívat pravidelně nebo střídat s hnojením lignohumát, který podpoří růst zdravých kořenů a zároveň jím můžete nahradit hnojiva v zimě.

 

Jak Anthurium množit

Lze množit pomocí dělení rostliny nebo řízkováním. Při dělení rostliny se ujistěte, že každý oddělený kus má dostatek kořenů a listů. Při řízkování vyberte zdravý středně velký list a odstraňte část stonku. Nový kousek umístěte do vlhkého substrátu a udržujte jej teplý a vlhký, dokud nezačne vytvářet kořeny. U anthurií se spíše doporučuje raději oddělovat stonky celé než řízkovat, protože je tam vyšší šance, že se řízky neuchytí.

 

Vhodný substrát

Anthurium vyžaduje dobře odvodněný substrát, který zadržuje vlhkost, ale nezadržuje přebytečnou vodu. Můžete použít směs rašeliny, perlitu a zahradní půdy v poměru 2:1:1. Tato směs poskytne potřebnou strukturu a živiny pro růst Anthuria. Také můžete využít už namíchanou směs pro aroidy, který je vhodný pro tento druh rostlin.

 

Autor: Martin Seidl

 

 

Co hledáte?

Košík