👉 Garance bezpečného odeslání a reklamací bez debat 👈

🥳 Oslavte s námi naše 4. narozeniny se slevou 10 % na celý nákup s kódem "4roky" nebo se zastavte osobně v naší prodejně a získáte slevu 20 %. Platí do konce měsíce 💚 Velikonoční otevírací doba zde 👈

Kokedama jako živé umění

Název kokedama je odvozen od japonského slova Koke = mech a Tama = koule. Rostlinu totiž místo v květináči pěstujeme v kulatém balu zeminy, který je ještě obalen mechem a zajištěn provázkem. Kokedama je vlastně taková varianta bonsaje. Tento způsob pěstování rostlin je velmi estetický a vlastně i úsporný. Také samotné vyrábění kokedamy je činnost uklidňující až meditativní. Kokedamu si můžeme zavěsit do prostoru nebo jen tak postavit do vhodné nádoby. Podle toho, jakou do nich zvolíme rostlinu, můžeme kokedamu umístit v interiéru nebo např. na strom do zahrady, do letního posezení či na balkon. Jedno je ale jisté, pokud dodržíte následující rady, bude vám všude přinášet radost a přitahovat obdivuhodné pohledy.

 

Foto: Nejkrásnější jsou na pohled kokedamy zavěšené, a pokud zvolíte neviditelné zavěšení, např. silonovou niť, budou z dálky vypadat, jako by levitovaly sami ve vzduchu.


Jakou rostlinu do kokedamy vybrat?


Pěstovat v kokedamě se dá v podstatě každá rostlina. Obecně platí, že se alespoň začátečníkům lépe pracuje s jílovitým vlhčím substrátem, který více drží u sebe a nedrolí se při výrobě. Ten ocení vlhkomilné rostliny – různé kapradiny, marantha, syngonium. Naproti tomu se ale v začátcích lépe pracuje s menší kokedamou, která se vejde do ruky, tedy i s menší rostlinou, např. s malým sukulentem. Jakou rostlinu si vyberete, tedy záleží především na tom, kam chcete kokedamu umístit. Vždy se orientujte podle nároků konkrétního rostlinného druhu. Kokedamu můžete vyrobit z výše zmíněných kapradin, tropických rostlin, sukulentů a kaktusů, ale i cibulovin a hlíz nebo také z bylinek či pokojových stromků. Nebojte se experimentovat.



Co budete potřebovat?


Předem je potřeba zmínit, že při výrobě kokedamy se neobejdete bez nepořádku. Připravte si třeba nějaký tác, na kterém budete pracovat, a velkou mísu, ve které budete míchat vhodný substrát. Dále budete potřebovat nit, syntetický/voskovaný provázek nebo třeba obuvnickou nit (nesmí být z materiálů, u kterých při stálém kontaktu s vlhkem může dojít k přetrhnutí), nůžky, mech (nejlépe velký mechový plát určený přímo k výrobě kokedam), rašeliník, vybranou rostlinu a pochopitelně substrát.

 

Foto: Pro přípravu kokedamy používáme náš substrát a mech na obalení


Jaký substrát zvolit?


Názory na nejvhodnější substrát se různí, vše totiž záleží na výběru rostliny. V podstatě postačí smíchat rašeliníkový substrát a hlínu pro bonsaje. Pokud si ale chcete se substrátem více pohrát, a zařídit tak rostlině vhodný domov na několik let, můžete přidat kousky kokosové slupky a perlit (na provzdušnění substrátu), kokosové vlákno, akadamu nebo vodní krystalky (na zadržení vody v substrátu, což ocení hlavně vlhkomilné rostliny), kompost nebo pomalu rozpustné hnojivo (pro nezbytné živiny). Aby substrát dobře držel pohromadě, přidává se i speciální japonský jíl Ketotsuchi.

U nás připravujeme kokedamy do vlastního substrátu s perlitem, který smícháváme s akadamou, zeolitem, japonským jílem a rašeliníkem. Pokud se vám špatně shání jednotlivé příměsi na speciální substrát pro kokedamy, můžete využít hotový substrát, který máme osvědčený i s mechem a ušetřit si tak čas.

 

Foto: Příprava kokedamy Chamaedorea Elegans, zrovna tvarujeme kouli


Obalení kořenů

Dokončit kokedamu můžete několika způsoby. Uvádíme jich tu hned několik, vyberte si ten, který se vám bude nejvíce líbit.


Rostlinu vyndejte z květináče a jemně oberte z kořenů její původní substrát. Půjde to lépe, pokud byla rostlina ponechána několik dní bez vody a substrát je proschlý. Poté kořeny zabalte do vrstvy rašeliníku, který jste předtím nechali nasáknout vodou. Tato vrstva slouží k tomu, aby kořeny měly okolo sebou jakousi bariéru, když je potom budete mačkat spolu se substrátem do koule.


Předem namočený mechový plát rozprostřete na pracovní plochu, do středu vložte rostlinu a přisypte namíchaný substrát. Poté mechem obalte kořenový bal a stlačováním vytvořte kouli. Tu potom obvažte voskovaným provázkem. Provázek má tendenci časem povolit, proto se nebojte dostatečně utahovat.
Do namíchaného substrátu přilévejte vodu, abyste udělali takové těstíčko, ze kterého půjde vytvořit koule, ale dejte si pozor, abyste nevytvořili přemáčené bahno. Kouli potom rozpulte a do jejího středu vložte rostlinu. Poté vše spojte dohromady, obalte mechem a zajistěte provázkem.


Nebo zkuste ze substrátu a malého množství vody udělat hmotu, kterou budete v malých dávkách nanášet na kořenový bal rostliny a postupně zvětšovat a tvarovat kouli, kterou poté obalíte mechem a provázkem.

 

Foto: Kokedama s rostlinou Monstera Minima


Péče o kokedamu


Zalévat kokedamu musíte tak často, jak to vyžaduje konkrétní druh zvolené rostliny. Nejlépe to poznáte tak, když si kokedamu potěžkáte. Kokedamu stačí umístit do mísy nebo kbelíku s odstátou vodou a nechat nasáknout. Dávejte si pozor, abyste kokedamy zalévali odstátou vodou a vyhnuli se chlóru, který kokedamám škodí, to samé doporučujeme i pro rosení. Podle velikosti a suchosti balu stačí cca 10-30 minut. Jakmile je kokedama dostatečně nasáklá, vyndejte ji, nechte na podmisce nebo talířku okapat a pak už jen umístěte na její původní stanoviště. Nebojte se, po odkapání už z ní voda nepoteče. Materiály jako jsou rašeliník, zeolit a akadama v sobě dobře zadržují vlhkost a nasáknout vodu.

Mezi jednotlivými zálivkami můžete bal, případně i celou rostlinu, rosit. V období růstu můžete přidat do zálivky hnojivo. U kokedam doporučujeme používat spíše kapalné hnojivo, případně krystalické hnojivo rozpustné ve vodě.

 

Foto: Zabalený mechový bal nití


Protože jsou kokedamy vytvořeny z přírodních materiálů, musíte se smířit s tím, že se za čas projeví přirozená práce hub a mikroorganismů a její povrch může být skvrnitý, zašedlý a nevzhledný. To se často stává i u nové kokedamy, kterou jste právě vytvořili, je to přirozený proces, protože mikroogranismy jsou často přítomné v samotném mechu, který se probudí ve chvíli, kdy zvlhne. Stačí je pouze opatrně mechanicky odstranit, časem zmizí. Případně původní provázek můžete rozvolnit, přidat trochu čerstvého substrátu a kokedamu znovu obalit novým mechem, to už je ale spíš pro puntičkáře, kteří si chtějí s kokedamy hrát :)

A jak je to s životností kokedam? Ve většině případů vám kokedamy vydrží několik let. Obvykle po 5-ti letech potřebují kvůli rozrůstajícím kořenům opravu a zvětšit je.


Za celý tým Dej mi pokojovku přeji příjemnou zábavu při výrobě a hodně pěstitelských úspěchů!

 

Autor: Ing. Alžběta Lacinová

 

 

 

Co hledáte?

Košík